Bicicliştii se învaţă de mici

Foarte multe biciclete şi biciclişti au apărut în ultima vreme în mai toate oraşele mari ale tării. E o bucurie să vezi atâţia oameni care se mişcă liber prin oraş, fără să depindă de orarul mijloacelor de transport în comun, de maşini personale sau de taxiuri. Dar de unde pornește această mișcare faină? De la educarea celor mici, de la biciclete copii, de la părinți ce-și iau copiii încă de mici și îi pun într-un scăunel de bicicletă.

copii-victoriei

În urmă cu câţiva ani, atunci când am început să folosesc şi eu bicicleta, nu era tocmai un trend. Abia începuse lumea să descopere această modalitate de deplasare urbană. Oamenii abia învăţau cum funcţionează treaba, care sunt regulile, cine pe cine trebuie să respecte în trafic. Atunci ţi se spunea că eşti curajos că faci asta, deşi ştiam că alţii, care păcuseră acest pas cu ani înainte erau cu adevărat cei îndrăzneţi.

Astăzi lucrurile s-au schimbat. Bicicliştii au început sau încep să se educe, marea majoritate. Îşi ştiu drepturile, dar şi obligaţiile, iar asta este cel mai important. Adesea se creează topic-uri pe Facebook unde se cer păreri despre anumite cazuri în care bicicliştii s-au simţit nedreptăţiţi, iar persoane avizate dau sfaturi şi fac trimiteri către legislaţie.

Îmi place că toată această parte de educaţie în privinţa acestui mijloc de transport începe încă din copilărie. Acum cred că cei curajoşi sunt părinţii care îşi îndeamnă copiii să aleagă bicicleta ca metodă alternativă de transport. Nu de puţine ori am văzut părinţi care ies cu copiii pe bicicletă şi îi învaţă cum stă treaba cu transportul alternativ.

Aşa începe! Scaune pe bicicletă, copii pe biciclete, adolescenți pe biciclete, părinți pe biciclete şi transformarea oraşului într-unul bike friendly. Vârstnicii deja sunt obișnuiți cu bicicletele.

De curând am aflat că sora mea parcurge o distanţă de 30 de minute cu bicicleta până la şcoală şi am simţit o mândrie faţă de acest lucru. Cred că e important că încă de mică a ales acest mijloc de transport, care o ajută să se dezvolte, atât fizic, cât şi pe plan personal. Este important că devine atentă la ce este în jurul ei şi îmi place să cred că va fi o persoană responsabilă, o persoană care a început să se dezvolte armonios încă de mică.

Mă bucur să văd că din ce în ce mai multe familii care ies cu bicicleta şi propagă astfel o imagine bună acestui mijloc de transport. Aştept ziua în care Bucureştiul va arăta din ce în ce mai frumos, traficul va fi mai lejer, iar oamenii mai relaxaţi în timp ce se deplasează cu bicicleta prin oraş.

Tu când ai început să foloseşti bicicleta ca mijloc de transport în oraşul tău?

[Sursă foto 1: Corina Niţescu] [Sursă foto 2] [Sursă foto 3]

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.