BAC-ul şi generaţiile care ies de pe băncile şcolii

Fiind în clasa a doisprezecea, aceste două subiecte sunt aduse mereu în discuţie în ultima vreme. Evident, trebuie deja să ştii unde vrei să dai la facultate şi să şi argumentezi foarte bine alegerea ta.

desprebacsifacultate

Sunt câteva lucruri care mă deranjează enorm la această generaţie care urmează să iasă de pe băncile şcolii:

1. Cel mai trist este că majoritatea şi-ar dori să meargă la o anumită facultate, însă ei în loc să stea acum şi să înveţe, ies prin cluburi noaptea, iar la ore nu sunt atenţi. Dau bani părinţii pe meditaţii total aiurea, ei neputând să se concentreze la meditaţii oricum.

2. În urmă cu o săptămână, înainte de simularea la română, au început dragii de ei să se panicheze că nu vor lua BAC-ul. Ceea ce mi se pare mai mult decât stupid. Stai şi pierzi timpul şi îţi dai seama de abia în ultimul moment că tu nu o să iei BAC-ul? Te bazai prea mult pe mămica şi pe tăticul că îţi vor plăti aceste examene? Te înşeli amarnic.

3. Fetele mai nou se gândesc că nu conteză dacă nu iau BAC-ul pentru că vor putea pune unghii false toată viaţa şi îşi vor câştiga astfel existenţa. Băieţii sunt ceva mai hardcore, preferă să se facă dealeri de droguri. Oare ei realizează că aceste preocupări nu îi vor duce nicăieri (sau prea departe)?

4. Nu se pricep deloc la şcoală la materiile de BAC, dar nici nu fac meditaţii. Nu ai bani? Poţi învăţa cu un prieten de clasa a doisprezecea şi să repetaţi împreună! Totul are o soluţie!

5. Îşi găsesc scuze pentru învăţat! Te doare burta, ţi-e somn, ţi-e foame, vrei să te vezi cu X, să vorbeşti la telefon cu Y, un nou serial şmecher a apărut. Voi credeţi că din seriale şi discuţii inutile vor fi întrebările la BAC? Ceva îmi spune că nu.

6. Nu există timp pentru învăţat… e mai important somnul. Tuturor ne place să dormim. Dar oare nu mai bine tragem acum puţin de noi şi după admitere să ne putem relaxa complet?

7. Am auzit mai multe persoane care spun că nu iau BAC-ul pentru că sunt proaste. Hei, ce s-a întâmplat cu stima voastră de sine? Gândiţi-vă că persoanele care au spus aceste lucruri sunt persoane frumoase şi pline de bani. Oare Bacalaureatul este un wake up call pentru copiii de bani gata care habar nu au de viaţa lor? Oricum, din păcate, liceul are mai mult rol demoralizator pentru tinerii din ziua de azi. Într-adevăr, nu există bătăuşi ca la americani, însă există grupuleţe care de abia aşteaptă să te distrugă, psihicul tău ajungând după 12 clase să fie foarte afectat. Aveţi mai multă încredere în voi!

8. Unii nu se apucă de învăţat pentru că e prea mult. Dar cine vă pune să citiţi chiar tot? Măcar ceea ce este esenţial. Operele în mare, teoremele… Trebuie să scrii ceva pe foaia de examen, ca să nu îţi fie anulată lucrarea.

9. Dacă totuşi simţi că este prea mult să înveţi la trei materii (competenţele oricum se iau, dacă scrii ceva, orice, la fiecare subiect), ai putea învăţa mai mult la cele două materii obligatorii profilului tău şi să o laşi pe a treia pentru sesiunea din august.

10. Cel mai rău mă enervează persoanele care sunt deştepte, au note bune şi aud că se duc la cine ştie ce facultate, care nu li se potriveşte absolut deloc. Mi se pare stupid să vezi o persoană foarte jovială şi care nu suportă să tocească la o facultate sobră şi plictisitoare, doar pentru specializarea cu care iese, sau pentru că a fost împinsă de către familie.

11. Văd tot felul de oameni care pleacă din oraşele lor natale unde AU facultăţi bune pe specializarea pe care şi-o doresc, dar preferă să se mute undeva, să muncească pe timpul facultăţii şi să se târască de pe azi pe mâine cu gândul că se vor descurca ei, doar pentru a scăpa de trecut. Mi se pare mai mult decât stupid să refuzi condiţii mai bune de trai, prietenii tăi aproape şi familia, distracţiile ş.a.m.d. pentru o simplă ambiţie prostească de a scăpa de ceva din oraşul respectiv.

12. Cei care pleacă la facultate în afara României şi nu se mai întorc deloc… Nu credeţi că-s atâtea lucruri de schimbat în România? Da, fix lucrurile pe care tu nu le suporţi la această ţară TU le poţi schimba.

Acestea sunt o parte din probleme mari ale acestei generaţii care parcă refuză dreptul viitor la fericire şi linişte, care îşi pun ambiţii prosteşti doar pentru că încă sunt rebeli.

Eu sper ca totuşi în puţini ani, rata promovabilităţii la BAC să crească şi să aud din ce în ce mai multe persoane cunoscute că au intrat la o facultate bună, dar mai ales potrivită pentru ei.

Tu ce sfaturi ai pentru tinerii care dau acest an Bacalaureatul pentru prima dată?

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

8 Comentarii

 • Reply 4.February.2013

  Elev in clasa a 12-a

  Si pe mine ma deranjeaza enorm generalizarea.. Stiti, tin sa cred sau cel putin vreau sa cred ca cei care citesc articolele de pe acest site nu sunt in postura pe care tocmai ati descris-o. Anul acesta dau bacul, nicio meditatie, nu am nici unghii false, cam stiu ce imi doresc de la viata, pierd o seara pe luna daca nu chiar mai rar la un party sau la o iesire undeva, fac pregatire intensa pentru admitere si muulte altele. Intr-adevar, exista multi care se comporta exact cum ati descris voi, daca nu mai rau. Dar asta nu inseamna ca nu mai exista nicio speranta pentru generatia asta, nu inseamna ca nu mai exista tineri constienti ca nu se mai poate face totul cu bani, ci ca e nevoie sa ai ceva in cap. Nu de alta, dar se cam duce “vopseaua de pe cioara”.
  In orice caz, ce vroiam sa evidentiez e ca lumea ar trebui sa o lase mai moale cu generalizarile si sa mai priveasca si spre cei care muncesc din greu sa aiba un viitor in tara asta a noastra cu mii de posibilitati pentru cei tineri, doritori sa munceasca si sa invete. si da, eram ironica. :)

 • Reply 4.February.2013

  Albena

  woaw there, cowgirl! pe langa toata morala de la 1 la 10, care, desigur, functioneaza. pentru ca orice adolescent va intelege perfect cand i se repeta arogant ca trebuie sa puna fundu’ la treaba… glumesc, sunt comentarii stupide. daca vrei sa te descarci dupa o zi obositoare pe bancile liceului considerandu-te deasupra tuturor pentru ca inveti pentru BAC, te rog, nimeni nu te opreste. ca atitudine de mobilizare generala… e mai greu sa functioneze tentativa de a-ti considera colegii lenesi, viitori traficanti de droguri si curve.

  dar… vine punctul 11. pentru ca daca nici macar in facultatile din capitala nu poti avea parte de o educatie solida, cu siguranta vei avea una in Ciuca Macaii, aproape de fustele mamei.

  sau daca pleci, macar ai bunul simt sa te intorci, punctul 12.
  iti recomand, daca ai ocazia, sa incerci macar o iesire de cateva luni pentru studii, sa interactionezi cu alte culturi si altfel decat pe post de turist si atunci sa vezi cum iti vei chestiona propriile radacini.
  nu spun ca vei vrea sa nu te mai intorci, dar cu siguranta vei fi ambivalenta. poate vei intelege ca viata pe care o ai nu este una care trebuie sacrificata pe altarul unui nationalism futil. sau vei deveni Corneliu Vadim Tudor.
  cine poate sti!

  • Reply 9.February.2013

   Alexandra

   Total de acord. Cine constientizeaza ca trebuie sa invete,invata.

 • Reply 4.February.2013

  Robert

  Buna Alice,

  In primul rand ar trebui sa ofer un element de context opiniei mele, si anume ca sunt student in anul 2, la o universitate in Regatul Unit, inscris la o specializare care pur si simplu nu exista in tara.

  In al doilea rand, sfatul meu pentru toti liceenii nu este sa invete toate materiile de BAC inca dintr-a 9-a, sau sa fie atenti la profii lor, etc., ci sa faca ceea ce le place.
  Nu este obligatoriu ca toata lumea sa faca 12 clase (si implicit sa sustina si sa promoveze examenul de bacalaureat).
  Exista atatea meserii in lumea asta care sunt interesante, captivante si bine platite (daca esti pasionat, serios si muncitor), incat mie mi se pare o pierdere ca toti elevii sa se gandeasca doar la o facultate.
  Si daca cineva vrea o meserie care ii necesita studii superioare, atunci va fi motivat incat sa realizeze ceea ce isi propune.

  Sistemul educational nu trebuie sa impinga oamenii sa treaca prin scoala, liceu si facultate doar ca sa ajunga cu licenta in mana, dar fara nici o idee despre ce sa faca mai departe. Un sistem educational eficient ar trebui sa ajute elevii sa gaseasca ceea ce le place sa faca si sa le ofere resursele pentru a sustine optiunea lor.

  Toate cele bune.

 • Reply 4.April.2013

  Rudy

  11 REGULI DE AUR – Lucruri ce nu se invata la scoala :

  Regula nr. 1: Viaţa nu e dreaptă – obişnuieşte-te cu ideea!

  Regula nr. 2: Lumii prea puţin îi pasă de stima ta de sine.
  Lumea se aşteaptă să realizezi ceva ÎNAINTE de a fi mulţumit de tine însuţi.

  Regula nr. 3: Nu vei câştiga 60.000$ pe an de îndată ce părăseşti băncile şcolii.
  Nu vei fi vicepreşedintele vreunei companii cu telefon în maşină decât atunci când vei fi muncit pentru acestea.

  Regula nr. 4: Dacă crezi că profesorul tău e sever, stai să vezi când o sa ai un şef!

  Regula nr. 5: A lucra într-un fast-food nu este ceva sub demnitatea ta. Bunicii tăi aveau o altă denumire pentru asta: o numeau şansă.

  Regula nr. 6: Dacă o dai în bară, nu e vina părinţilor tăi, aşa că nu te mai smiorcăi în legătură cu greşelile tale, ci învaţă din ele.

  Regula nr. 7: Înainte de a te fi născut, părinţii tăi nu erau atât de plicticoşi ca acum.
  Au ajuns aşa din cauză că trebuie să-ţi plătească cheltuielile, să-ţi spele hainele şi să te asculte pe tine spunându-le cât de grozav te crezi.
  Aşa că înainte de a te porni să salvezi jungle de paraziţii generaţiei părinţilor tăi, încearcă să-ţi despaduchezi propriul dulap.

  Regula nr. 8: Poate că şcoala ta a scăpat de învingători şi învinşi, însă viaţa NU.
  În unele şcoli au abolit corigenţele şi elevul poate încerca de câte ori vrea el să dea răspunsul corect la o întrebare.Asta nu seamănă însă cu NIMIC din viaţa reală.

  Regula nr. 9: Viaţa nu se împarte în semestre. Nu ai verile libere şi pe foarte puţini angajatori îi interesează să te ajute să “te găseşti”. Faci asta tu doar în timpul liber.

  Regula nr. 10: Ce vezi la televizor NU e viaţa reală.
  În viaţa reală oamenii chiar trebuie să mai plece din cafenele şi să meargă la serviciu.

  Regula nr. 11: Fiţi amabili cu tocilarii. Există o mare probabilitate ca in viitor să lucraţi pentru vreunul dintre ei…

  • Reply 7.July.2014

   Cosmin

   Mi-a placut regula cu nr. 11, si este foarte posibil acest lucru.

 • Reply 16.May.2013

  motolady

  Sa faci o facultate in alt oras decat al tau nu se refera strict la ce inveti la scoala. Odata ce nu mai ai parinti in casa, trebuie sa faci tu singur toate treburile pe care le faceau ei: curat, mancare, iti rezolvi singur problemele, te gandesti de 2 ori inainte sa te bagi intr-o belea, eventual inveti sa convietuiesti cu strainii etc.
  Toate lucrurile astea te maturizeaza foarte mult, indiferent de facultatea aleasa. :)

  In general, daca alegi confortul nu faci nimic in viata.

 • Reply 15.September.2013

  Ana

  Sunt de acord cu tot ce ai spus, dar punctul 7 mi-a captat atentia in mod special pentru ca multi ies din liceu cu stima de sine scazua.
  Aceste ,,grupulete,, care stau la fiecare colt si incearca sa-i demoralizeze pe alti pentru a se simti bine lasa o amprenta asupra multor tineri care la sfarsitul clasei a12a cu o stiam scazuta pentru inconstient le-a intrat in cap vorbele acestor grupulete.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.