Avatar

Avatar
Regizor: James Cameron
Producător: James Cameron, Jon Landau
Scenariu: James Cameron
Distribuţie: Sam Worthington, Zoë Saldaña, Stephen Lang, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, C.C.H. Pounder, Laz Alonso, Wes Studi
Coloana sonoră: James Horner
Cinematografie: Mauro Fiore
Editor: James Cameron, John Refuoa, Stephen E. Rivkin
Distribuit de: 20th Century Fox
Durata: 161 min.
Data lansării: 17 decembrie 2009

Avertisment: câteva spoilere minore, dar e o secţiune unde critic sfârşitul. Săriţi peste ea dacă n-aţi văzut filmul.

Right, de-abia m-am întors acasă după ce am fost cu tatăl meu la cinema să vedem Avatar. Asta înseamnă că e timpul pentru un review, nu? 

În cel puţin trei rânduri, este o experienţă nouă: este primul film 3D care l-am văzut, este prima oară când o sală de cinema era plină şi este primul film bun James Cameron care l-am văzut într-un cinema. Şi, ironic, spaţiul între ultimul său film bun, Terminator 2, şi Avatar este de 18 ani – faptul că eu am devenit adult din punct de vedere legal în tot timpul care i-a luat lui Cameron să facă încă un film bun îmi provoacă o reacţie de “whoa, dude…”

OK, OK, înapoi la film. Într-un an nedeterminat din viitor, Weyland-Yutani o corporaţie se ocupă de minerit pe Pandora, o… planetă? (nimeni nu clarifică detaliul ăsta), încercând să obţină rezervele de “unobtainium” (hahahaha). Din păcate, în calea lor stă populaţia nativă, Na’vi, un popor de creaturi care arată ca nişte pisico-maimuţe mutante şi malformate. Oh, am menţionat şi că au pielea albastră? Indienii Na’vi sunt Un Popor Paşnic Care Trăiesc În Armonie Cu Natura. În schimb, oamenii, conduşi de administratorul Burke Parker (Ribisi), nu rezistă atmosferei pandoriene şi sunt nevoiţi să opereze corpuri hibride uman-na’vi numite “Avatare”. Protagonistul nostru, Jake Sully (Worthington) este un paraplegic fost puşcăriaş marin recrutat în programul Avatar peste obiecţiile şefei programului, Ellen Ripley Dr. Grace Augustine (Weaver). Sully este salvat dintr-o misiune încheiată prost de Neytiri (Saldaña) şi începe să trăiască în mijlocul unuia din clanurilor Na’vi. Dar şeful securităţii, Col. Quaritch (Lang) nu are răbdare şi se pregăteşte să-i atace pe Na’vi. Sully e prins în mijloc.

Şi, în total, cum e Avatar? Well, e un film foarte bun cu anumite probleme.

Să încep mai întâi cu efectele speciale şi cum arată filmul. Am avut norocul de a vedea filmul în IMAX 3D, şi vă spun un lucru – înţeleg chiar unde Cameron a aruncat bugetul de $237 milioane. Efectele speciale realizate de Weta Digital sunt excelente, reuşind să mă convingă că Pandora este o uriaşă planetă-junglă cu vegetaţie luxuriantă. De fapt, sincer mi s-a părut că filmul a fost filmat în Noua Zeelandă sau ceva, fiindcă Pandora arăta absolut frumoasă şi impresionantă. După aceea, am constatat că filmul a fost chiar filmat în Noua Zeelandă şi Los Angeles. Hey, thanks, Peter Jackson!

De asemenea, filmarea 3D a funcţionat exact cum trebuie, făcând Avatar să arate mai dinamic şi permiţând percepţia spaţiului. În două scene, una în care Sully “pluteşte” într-o navă şi una în care el discută cu Quaritch, din curiozitate am ridicat ochelarii 3D de dragul comparaţiei – fără ochelari scenele arătau plate unde în 3D arătau realiste şi impresionante.

De asemenea, către creditul lui, Cameron pune 3D-ul în centrul filmului în loc să-l folosească doar ca un efect. Sigur, au existat două scene în care a apărut “abuzul” tipic al 3D-ului de către alţi regizori – căcaţi care zboară direct în cameră pentru a face audienţa să tresară, dar din fericire acestea au fost ţinute la un absolut minim şi în rest 3D-ul a fost pus în slujba creerii unei lumi fantastice, în ambele sensuri ale cuvântului.

Cât despre Na’vi: sunt creaţi complet prin CGI cu procedeul de “motion-capture” şi arată destul de bine, cu nici o urmă de efectul uncanny valley care face creaţiile “motion-capture” iremediabil de “creepy”. Dar, really, au un design destul de ridicol. Come on, sunt pisico-maimuţe malformate mutante cu piele albastră! Înţeleg ce vroiau să zică South Park când au poreclit filmul “Dances With Smurfs“.

OK, dacă efectele speciale sunt pristine, cum e cu restul filmului? Well, iniţial m-am îngrijorat la început când aparent echipa includea un cameraman care suferea de distonie severă – rezultatul fiind o cameră care se clătina şi tremura atât de mult că aveam probleme să urmez şirul întâmplărilor, în special în prima scenă de acţiune. Din fericire, Cameron l-a dat afară undeva după prima treime, fiindcă restul filmului conţine atât filmarea cât şi editajul neabuziv şi pot să urmez acţiunea. Cameron dovedeşte acelaşi talent pentru ritm care a făcut din Aliens şi Terminator 2 capodopere de SF, nerămânând într-un singur loc mai mult decât e necesar: scenele cu Sully-ca-Avatar interacţionând cu Na’vi sunt complementate de scenele ce arată tensiunile din colonia umană, în special între Ripley Grace şi Burke Parker. Iar când vine vorba de părţi de acţiune, Cameron demonstrează că acestea rămân punctul său absolut forte: toate scenele de acţiune sunt energetice, tensionate şi au un impact visceral, în special cele din punctul culminant. Plus, exact ca în Aliens, povestea în sine este nucleul emoţional al filmului, fiind suficient de dramatică, de epică pentru a da scenelor de acţiune un impact amplificat, un caracter mai grav.

Actoria. Majoritatea actorilor fac o treabă bună, fiind foarte convingători în rolurile lor. Worthington în particular face tranziţia de la tip paraplegic la membru al tribului Na’vi să pară foarte uşoară, excelând în scenele dramatice unde devine evident că este constrâns între două tabere complet opuse. Weaver are o performanţă solidă deşi nu are mai mult de făcut decât să o recondiţioneze pe Ellen Ripley. Hell, nu vă lăsaţi păcăliţi de numele personajului ei sau părul roşu, avem de-a face tot cu Ripley. Well, nu mă plâng, Ripley e unul din personajele mele favorite. De fapt, multe din personaje sunt practic reciclate din Aliens: Parker = Burke, Trudy = Vasquez, etc. Din nou, nu-i problemă, actorii fac o treabă bună: Ribisi este exact destul de lingău şi lipsit de scrupule în rolul lui Burke Parker, Lang dă o performanţă demnă de ura audienţei şi reuşeşte să fie complet AWESOME în rolul colonelului belicos, agresiv şi iresponsabil, devenind cel mai mişto şi amuzant personaj din tot filmul, iar Rodriguez e amuzantă în rolul lui Vasquez Trudy, deşi nu primeşte vreo replică la fel de amuzantă ca “- Hey, Vasquez, you ever been mistaken for a man? – No, have you?” din Aliens.

Singura treabă proastă e făcută de Saldaña în rolul lui Neytiri. Saldaña pare că alternează între două metode principale ca şi când ar da maneta de viteze: actorie naturalistă sau un caracter psihotic care ţipă la vârful plămânilor. Ultima metodă este potrivită pentru scenele cu adevărat dramatice, dar în rest pur şi simplu o face pe Neytiri enervantă.

Oricât am zis că Avatar e bun, n-ar fi corect dacă aş trece peste detaliile minore care micşorează calitatea lui într-o anumită măsură. Să începem cu Na’vi. Am zis deja că arată destul de ridicol, dar hai să fim serioşi – un popor care trăieşte în armonie cu natura, vorbeşte o engleză stricată, se roagă unei zeităţi anume, vânează pentru a supravieţui şi folosesc nişte ţipete stridente ce sună ca “lelelelelelelelelelelelelelele“? Na’vi sunt practic un stereotip al ameroindienilor. Hell, n-aş fi surprins dacă numele lor s-ar traduce în engleză ca ceva de genul “Şeful Stă-Degeaba-Şi-Nu-Face-Nimic”, “Războinicul-Căruia-Îi-Pute-Gura” sau “Târfă-Enervantă-Care-Ar-Trebui-Să-Tacă-Din-Gură-Odată”. Din nou, chiar înţeleg ce vroiau să zică South Park cu “Dances With Smurfs” – hell, povestea e practic aceeaşi: tip invalid într-un fel sau altul se refugiază într-un trib nativ, şi restul vine de la sine.

Dialogul, de altfel, e ceva mai problematic. Cameron tot se pricepe să creeze dialog realistic care reflectă camaraderia între o serie de oameni care sunt toţi, pentru a cita din Aliens, “on an express elevator to Hell, going down“. Totuşi, engleza stricată a Na’vi-lor devine enervantă la un anumit moment, iar ponderea de replici memorabile e mai redusă comparat cu seria Terminator şi Aliens.

De fapt, în ciuda efortului lui Cameron de a arăta conflictul din perspectiva tuturor – Apone Quaritch şi mentalitatea sa militaristă, cu-degetul-permanent-pe-trăgaci, obsesia lui Burke Parker pentru obţinerea minereului valoros, preocupările ştiinţifice ale lui Ripley Grace, suspiciunea indienilor Na’vi-lor faţă de apropierea străinilor -, produsul final tinde să fie prezentat într-un mod puţin prea simplificat şi stereotip.

Dar cea mai mare problemă o am cu sfârşitul. Pur şi simplu nu pot să-l evit, fiindcă e elementul principal care fură din calitatea filmului. Aşa că vă avertizez acum: dacă n-aţi văzut filmul, acesta este un SPOILER MASIV şi trebuie să-l evitaţi. Săriţi peste următoarea parte până la sfârşit.

SPOILER MASIV ÎN 10…

9…

8…

7…

6…

5…

4…

3…

2…

1…

SPOILER MASIV

OK, uite care-i problemă: sfârşitul e, cum ar zice englezii, 100% bullshit. Deci, Cameron, vrei să-mi zici că o populaţie de indieni primitivi cu arcuri şi suliţe DIN LEMN pot să înfrângă o armată de foşti puşcaşi marini cu puşti, elicoptere, “power loadere” asemănătoare cu cele din Aliens şi o tonă de rachete? BULL. FUCKING. SHIT.

Bine, bine, nu e exact retarzenia totală, absolută a lui Return of the Jedi, care arăta o armată de URSULEŢI DE PLUŞ UCIGAŞI înarmaţi cu CRENGI DE LEMN înfrângând o ARMATÄ‚ IMPERIALÄ‚ CU LASERE, PUŞTI ŞI TRANSPORT AERIAN, dar cumva Cameron a găsit un mod la fel de tâmpit. Aparent, Na’vi au o zeiţă a naturii care “răspunde” rugăciunii lui Sully şi “intervine” în favoarea lui, trimiţând TOATE ANIMALELE să distrugă armata de mercenari.

Pentru a fi corect, Cameron arată explicit că Na’vi practic îşi au măruntaiele prefăcute în spaghete de Americani Cu Puşti Şi Arme Moderne, dar asta cu natura e pur şi simplu un deus ex machina. Seriously, e ca şi când Cameron a realizat că, realistic vorbind, Na’vi erau încolţiţi, dar era disperat pentru un “happy end” aşa că a scos din cur prostia asta cu Natura-Mamă-Ne-Salvează. Fuck you.

E chiar mai rău: epilogul ne arată că oamenii au fost alungaţi de pe planetă de Na’vi. Hello? Aţi auzit de SATELIŢI?! În mod realist, dacă oamenii primeau o bătaie zdravănă de la indigeni, pur şi simplu se retrăgeau în orbită şi aruncau cu bombe nucleare. They don’t give a fucking shit despre nişte pisico-maimuţe sau o grămadă de copaci, pur şi simplu vor mineralul. Well, hey, cum zicea Ripley în Aliens? “Nuke the site from orbit. It’s the only way to be sure“. Mineralul nu ar fi fost afectat, Weyland-Yutani corporaţia scăpa de ce le stătea în cale şi puteau să înceapă mineritul. Simplu.

Avatar ar fi fost un film mai bun dacă se termina cum ar fi trebuit să se termine în mod realistic: Na’vi primesc o bătaie zdravănă şi practic sunt masacraţi unul cu unul într-un genocid realizat de Weyland-Yutani corporaţie şi mercenarii săi, iar planeta lor este distrusă ecologic de mineritul excesiv. Ar fi fost un sfârşit sumbru, dramatic, şocant şi memorabil. Dar nu, Cameron a vrut un “happy end”. Fuck that.

SPOILER MASIV TERMINAT. 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

În ciuda problemelor care le-am menţionat anterior, în esenţă Avatar este un film foarte bun care merită văzut cel puţin odată, indiferent dacă sunteţi sau nu fani SF.

Distribuie:

13 Comentarii

 • Reply 27.December.2009

  Ana-Maria

  Eu am vazut filmul saptamana asta, adica luni. La inceput mi s-a paurt un film din ala stupid in care niste oameni vor cu orice pret sa scoata bani de oriunde si au niste masiniarii pentru secolol XXII nu XXI :)) whatever.
  Pe la sfarsit mi-am pierdut rabdarea:| incepusem sa ma foiesc, dar filmul a fost ok.. si primul 3d pe care l-am vazut :))

  • Reply 27.December.2009

   Cristi

   Şi mie mi s-a părut începutul greoi, dar filmul a intrat în ritm destul de repede. :)

 • Reply 27.December.2009

  Ronnie

  si eu nu te inteleg motivul pentru care te superi pe final ;) filmele sunt comerciale, trebuiau sa vina si copii la cinema si sa plece cu zambetul pe buze

  plus ca sfarsitul imi pare simbolic – iti dai seama si singur

 • Reply 27.December.2009

  Medy

  Cristi , finalul a fost facut asa incat sa poata avea o continuare. Cameron a anuntat deja ca vor aparea si Avatar 2 si 3 . E o miscare de marketing. De ce sa-i extermine din prima(pe Na’vi) cand poate face o trilogie care sa aduca de 3 ori mai multe castiguri ? Si apropo de asemanarea cu Aliens,regizorul a recunoscut faptul ca s-a inspirat din toate filmele vazute tocmai pentru a se scuza de tema mult prea stereotipica.

  L-am vazut si eu 3D , a fost putin cam obositor pentru ochii mei. Prefer comediile 3D , they’re more fun to watch. In plus, cand l-am vazut pe actorul Joel Moore in rolul lui Norm Spellman ma asteptam ca acesta sa aduca un plus de culoare [nu s-a intamplat asa].

  Oricum, obiectivele lui de marketing au fost atinse, filmul avand parte de publicitate gratuita prin astfel de review-uri . Asta era si scopul – sa aduca in fata un film controversat cu un subiect actual , menit sa sensibilizeze .

 • Reply 28.December.2009

  Cristi

  Ron, Medy: Yeah, crap, aveţi dreptate, am uitat să iau în considerare potenţialul de trilogie. Dar una din “pet peeve”-urile mele sunt filmele unde, la sfârşit, o civilizaţie super-primitivă înfrânge o civilizaţie super-avansată tehnologic. Sunt trase de păr în cel mai bun caz, retardate şi insultătoare în cel mai rău caz. Am dat deja ca exemplu Return of the Jedi, nu? :)

  Chestia cu bombardarea nucleară vine dintr-o discuţie care am avut-o cu un coleg exact despre sfârşit, şi el avea aceeaşi opinie ca mine.

  Plus, dacă fac o trilogie, întrebarea e – ce o să se întâmple în celelalte filme?…

 • Reply 1.January.2010

  Rosie

  Mai… realitatea e suficient de dramatica si asta o stie toata lumea. Macar filmele sa fie optimiste si cu happy end. L-am vazut zilele trecute si desi nu m-a dat pe spate, filmul e chiar dragut. Efectele mi-au placut foarte mult. Animalele de pe Pandora par a semana cu niste dinozauri.. futuristi, cat despre personajele Na’vi… arata mai degraba ca niste spiriduso-maimute cu urechi de porc :D

  • Reply 2.January.2010

   Cristi

   Ei uite, la spiriduşi nu m-am gândit.

   N-am nici o problemă cu happy end-uri decât când sunt trase de păr. Partea principală care mă enervează la “happy end”-ul ăsta este că e tras de păr. Big time.

 • Reply 3.January.2010

  Ronnie

  finally l-am vazut si eu – e frumos, merita si e ok si sfarsitul care lasa loc unei continuari – povestea e simpla dar detaliile sunt totul

  Cristi, daca ai vazut la un moment dat, tipii din corporatie au avut momente de ezitare in a ataca Arborele-Casa: si pe atunci se tine cont de impresia publica ;) si apoi aia nu cred ca aveau bombe nucleare la ei ci doar niste explozibil ceva mai special pe care nu au apucat sa il arunce

  • Reply 21.January.2010

   Cristi

   Mi-a luat o tonă de timp să răspund – sorry -, dar n-am observat detaliul ăsta. Cred că mi-a scăpat în timp ce mă uitam sau după ce-am plecat din cinema…

 • Reply 5.January.2010

  diamonddvd

  hai maaaaaaaaaaa filmul e tare daca stii sa treci de inceput,happy end,sfarsit si alte chestii si vezi o poveste misto de la cap la coada si ai si o imaginatie bogata si nu esti atat de ,,incuiat” la minte…iti place filmul oricum ar fi el copiat,necopiat…cine v-a facut pe voi mari critici de film??? eu stiu ca nu sunt…si cand cititi carti tot la fel criticati?

  • Reply 21.January.2010

   Cristi

   Pretind eu că-s mare critic? Nu, pur şi simplu îmi ziceam opinia. În plus, nu prea pot să zic că-s “încuiat” la minte (whatever that means) fiindcă eu m-apuc să disec un film de-abia după ce l-am văzut, nu în acelaşi timp.

   Fun fact: sunt singurul din clasa mea care, cu toate că recunoaşte slăbiciunile filmului (poveste clişeu, final stupid, dialog mai slab pe alocuri, actorie variabilă), mi-a plăcut. The others think it sucks.

   Eu aşa-s obişnuit să scriu cronici – tonă de detalii şi vocabular ciudat. :)

 • Reply 25.January.2010

  tzb.

  Foarte tare filmul. L-am văzut 3d, în Bucureşti în ajunul Crăciunului. Mi-a lăsat o impresie foarte bună.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.