Atlasul norilor – Cloud Atlas (2012)

Aseară am fost la cinema şi am urmărit un nou film. Atlasul norilor este o peliculă care imbină şase poveşti ale unor personaje care trăiesc în lumi diferite, în timpuri diferite.

Atlasul norilor - Cloud Atlas (2012)

Ce îmbină toate cele aceste destine? Rescrierea greşelilor trecutului. Faptul că oamenii care stăpânesc prezentul repetă la nesfârşit aceleaşi fapte eronate din dorinţa de a pune stăpânire pe putere.

Dar în toată această relatare sumbră a poveştilor trecute, prezente şi viitoare, îşi face apariţia ideea de schimbare. În fiecare epocă există nişte oameni “însemnaţi” care îşi asumă rolul de a transforma concepţii şi persoane pentru a promova ideea de cunoaştere a adevărului.

Filmul aduce constant în discuţie ideea de interconexiune între oameni din diferite spaţii şi timpuri. Vieţile noastre, alegerile pe care le facem, precum şi orice intersecţie a vieţilor unor persoane, creează o nouă posibilă direcţie a viitorului. Dacă azi mergeam într-o direcţie, în orice clipă drumul nostru se poate schimba.

“Vieţile noastre nu ne aparţin, suntem legaţi de alte persoane, de trecut şi de prezent, iar fiecare crimă, dar şi toate acţiunile realizat cu bunătate, dau viaţă viitorului nostru.”

Este un film greu care te ţine lipit de scaun timp de aproximativ trei ore. Dar este acel gen de film care îţi răspunde la întrebări, şi care te lasă apoi să meditezi la miracolul existenţei umane. Este exact filmul care încurajează schimbările, dar mai ales te provoacă pe tine să fii schimbarea pe care o doreşti în jurul tău.

“Viaţa ta este doar o picătură dintr-un ocean fără margini. Dar ce este oceanul dacă nu o sumedenie de picături!”

Atlasul norilor - Cloud Atlas (2012)

După ce a început genericul şi am studiat cu atenţie că fiecare actor a interpretat rolurile a patru, cinci sau şase personaje, am văzut că toată această poveste pe care o urmărisem nu este altceva decât o adaptare a unui roman scris de David Mitchell. Cartea lui, ce poartă acelaşi nume precum filmul, a fost premiată la nivel internaţional şi se numără printre cele mai apreciate creaţii SF.

atlasul-norilor_12-2012.3d

Imediat ce am aflat acest lucru, m-am gândit la proiectul Literatura Rulează. Din păcate, cartea nu se mai găseşte în librăriile din România, stocul fiind epuizat, dar sper ca până anul următor să pot pune mâna şi pe nuvelă pentru a savura încă o dată o poveste bine gândită.

Ce am apreciat la filmul Atlasul norilor?

Faptul că te pune pe gânduri, că te conduce concomitent în lumi paralele şi te ajuta să îţi pui încă o dată întrebări despre propria existenţă. Trecerea de la o epocă la cealaltă se face lin, fără a deranja cinefilul, chiar ajutându-l pe acesta să reintre uşor în noua lume.

Cred că este un film pe care trebuie ca fiecare dintre noi să îl urmărească. Şi nu doar o dată, pentru că sigur vor fi aspecte de care îţi vei da seama abia la a doua vizionare.

Din 23 noiembrie, Atlasul norilor/Cloud Atlas va fi difuzat în Cinema City, iar eu cu siguranţă voi alege să mai urmăresc o dată acest film.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

2 Comentarii

 • Reply 20.November.2012

  Corina Niţescu

  SPOILER!!!

  Şi iată că apoi am descoperit că regizorii Andy şi Lana Wachowski, precum şi Tom Tykwer, nu numai că au respectat aventurile eroilor din cartea lui David Mitchell, dar au şi acordat roluri multiple peste axa temporală din film, întărind astfel tema reîncarnării. De altfel, cei trei au creat şi arce transcendente ale personajelor. Mai jos sunt prezentate axele evoluţiei caracterului fiecărui personaj principal şi transformările pe care le suferă pe parcurusl evoluţiei filmului.

  Link foto: http://bit.ly/Evolutia-personajelor-Atlasul-norilor

 • Reply 19.December.2015

  Liciya

  George LazarEu am citit si cartea cam un sfert si apoi n-am reazitst si am vazut filmul. Apoi, dupa ce am terminat cartea, am revazut. Mi-ar fi venit greu sa pricep tot fara lectura. Filmul (distributia de foarte buna calitate o stim deja cu totii), lung, aproape 3 ore, este compus din secvente care, dupa o vreme, lasa impresia ca se succed prea repede pentru a mai putea fi complet intelese impreuna cu conexiunile propuse de cele sase planuri.Chiar daca, fireste, sunt diferente, pot spune ca mi-au placut mult si una si alta. Cartea, reeditata, in excelenta traducere a lui Mihnea Gafita (Humanitas, Raftul Denisei), este impresionanta. Un fragment consistent din carte, scris in argoul viitorului indepartat, este intentionat dificil si obositor de citit.Insa modul in care David Mitchell creioneaza vieti si interactiuni, felul in care le leaga pasind prin timp, fara a se afunda in complicate exlicatii pseudostiintifice sau religioase, maresc plauzibilul lumilor descrise.Alaturi de Cheia Adancului de Jose Carlos Somoza (ed. RAO) sunt cele mai bune carti de gen pe care le-am citit anul trecut.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.