Arta urbana

GRAFF1 ÁRTÄ‚, arte, s.f. 1. Activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice şi care foloseşte mijloace de exprimare cu caracter specific; totalitatea operelor (dintr-o epocă, dintr-o ţară etc.) care aparţin acestei activităţi

URBÁN, -Ä‚, urbani, -e, adj. Care ţine de oraş, privitor la oraş; orăşenesc.

Arta urbana este un mod de exprimare fara reguli. Asa defineste acest concept un graffer. Peste tot pe unde mergeti este imposibil sa nu zariti macar o incercare de “graff”. Un tag, un contur, o mazgalitura. Ceva trebuie sa fie. Acum sa vedem despre ce este vorba de fapt.
Termenul graffiti deriva din greaca si inseamna “a scrie”. Incepand din Catacombele din Roma sau Pompei care erau “decorate” cu inscriptii , portrete s-a ajuns in secolul XX unde, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au aparut diverse tehnici gen “airplane graffiti” sau “nose art”.

Din vocabularul unui graffer fac parte anumiti termeni argotici (in engleza in principal) gen: tag, throw-up, piece, bombing, toy. (pentru explicatii check Wikipedia).

Armele grafferilor:
GRAFF2

In anul 2000 graffiti-ul a patruns si in Romania. Locurile sunt foarte diverse: pe peretii unor case, locuri parasite, poduri. Sunt putini grafferi buni si acestia sunt solicitati si pentru a face desene pentru diverse firme.

GRAFF3

Pentru a patrunde mai bine in aceasta lume am luat un interviu unui graffer (care din motive personale a decis sa ramana anonim).

Intrebare: Cum gasesti locuri de desenat si in functie de ce le alegi?
Raspuns: Locurile in care desenez le gasesc de obicei din greseala, in timp ce merg la serviciu. In ultima vreme caut pereti cat mai deteriorati care sa ma ajute sa pun in valoare desenul.

I: De cat timp desenezi si cum ai descoperit aceasta pasiune?

R: Am inceput sa desenez prin 2001, de fapt nu se putea numi desen ceea ce faceam. Am inceput prin a taga cu markerul, nu eram sigur ce faceam, stiu doar ca imi placea sa “mazgalesc”. Apoi m-a atras pictura si am inceput sa reproduc caricaturi din diferite ziare.

I: Vrei sa demonstrezi ceva prin ceea ce faci?

R: Nu, nu cred. Fac asta pentru ca este singurul lucru care ma face sa ma simt viu.

I: Prin ce iti caracterizezi stilul?

R: Nu-mi place sa raman prea mult timp la un stil. Inainte ma atrageau formele rotunde,curbe, acum ma atrag liniile drepte, dar nu perfect de drepte. Linii care au defecte. Folosesc orice culoare, le combin pe perete.

GRAFF4

I: Care e cea mai reusita piesa a ta?
R: Intotdeauna urmatoarea piesa.

I: Cam cat timp iti ia sa faci o piesa?

R: Depinde de stare. Uneori imi place sa stau la detalii si imi ia cam 6-7 ore, iar uneori pot termina si intr-o ora doua. Depinde si de marime.

I: Ai fost vreodata prins de politie?
R: Da, de cateva ori, dar nu am luat amenda niciodata.

I: Ai participat la vreo competitie semnificativa? Premii ceva?
R: Nu, doar concursuri minore. Nu pot spune ca am ajuns la stadiul in care sa pot participa la competitii semnificative si nici nu prea ma atrage asta. Vreau doar sa desenez.

I: Consideri ca acest tip de arta este mediatizat negativ? Ai face ceva in sensul acesta?
R: Eu nu as vrea sa fie mediatizat deloc pentru ca se apuca de graffiti din ce in ce mai multi, iar cei mai multi dintre ei se apuca pentru a atrage fetele sau ca sa fie cool.

I: Cum te vezi in viitor? la fel de pasionat de desen?
R: In viitor… Da, cu siguranta o sa fiu la fel de pasionat. Sper ca o sa scot si ceva bani din asta.

Sper ca v-a placut aceasta calatorie in lumea artei urbane si ati cunoscut ce numesc altii un mod de viata.

Note:
1. Graffurile din acest articol sunt facute de cel interogat, iar primul nu stiu al cui este
2. Pentru mai multe poze intrati aici.

Distribuie:

11 Comentarii

 • Reply 2.April.2008

  CoolGoose

  Imi aduc aminte cand eram si eu prin clasa a 5-a a 6-a si era la moda sa faci graf-uri si break-dance =))

 • Reply 2.April.2008

  dana

  frumos

 • Reply 3.April.2008

  Alex

  I: Vrei sa demonstrezi ceva prin ceea ce faci?
  R: Nu, nu cred. Fac asta pentru ca este singurul lucru care ma face sa ma simt viu.

  parcă arta trebuia până la urmă să transmită un mesaj, parcă ăsta era scopul final în fond…

  artă?

 • Reply 3.April.2008

  Leyla

  arta are pentru fiecare in parte un scop. arta adevarata nu este pentru public, ci pentru sufletul tau. pot desena si eu acum ceva pe o foaie de hartie si zic ca e arta. poate ca este, pentru mine. pentru restul va fi doar o mazgaleala. poate privim arta din perspective diferite alex.

 • Reply 6.April.2008

  Anonymous

  Imi cer scuze pentru reclama, dar poate ar fi bine sa aruncati o privire si pe http://www.bucharestbusiness.ro daca vreti sa vedeti ceva cu adevarat interesant.

 • Reply 28.April.2008

  Naufragiatu

  Eu am ceva cu ratatii de “grafferi” care altceva in afara de taguri idioate nu stiu … si ei se cred grafferi. exact cum zicea si tipul [ ca sa para cool ]
  In rest tot respectul pentru cei care au facut desenele la metrou :d au dat culoare metroului vechi si comunist :) de alea noi aveti grija baieti :* plimbativa cu ele si peste cativa ani le puteti mazgadili :)

 • Reply 28.April.2008

  Naufragiatu

  Eu am ceva cu ratatii de “grafferi” care altceva in afara de taguri idioate nu stiu … si ei se cred grafferi. exact cum zicea si tipul [ ca sa para cool ]
  In rest tot respectul pentru cei care au facut desenele la metrou :d au dat culoare metroului vechi si comunist :) de alea noi aveti grija baieti :* plimbativa cu ele si peste cativa ani le puteti mazgali :)

 • Reply 25.July.2008

  maria

  imi plac graff-urile dar mi-ar placea sa dispara mazgalelile;graff-urile din cate stiu eu au fost facute pentru a transmite niste mesaje..oricum dupa cum ai zis si tu…putini in romania care sa se priceapa

 • Reply 28.July.2009

  alexpk

  eu unul consider ca arta necesita talent dar nu in felu ala ca ma pui sa-ti fac cva shi itzi desenez sau o manevra la parkour(tot arta urbana)ci prin faptul ca te inspira cva shi itzi vine sa faci si itzi mai shi iese kloomea dar trebuie sa te nasti cu talent…e…mai mult sau mai putzin id-ul meu parkouristsl

 • Reply 29.July.2009

  alexpk

  ma deranjaza cand cineva se lasa de o arta urbana sa se apuce de alta…doar le putem face pe toateX:X:X:

 • Reply 11.November.2009

  Lzr

  Pai,nu e vorba doar d un mesaj transmis sau , ca sa fii cul,eu d exemplu,sunt tagg`er , nu desenez , pentru ca nu dispun d atatea can`uri , incat sa devin cineva,momentan pot spune asta,dar desenez mult p foaie,si imi ies desenele.cat despre sentimente si mesaje,nu trebuie sa va mai ganditi la asta,tot ce conteaza acuma,e pasiunea cu care faci aceasta arta ,iar legat d marii writeri ,numai respect :)

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.