Artă urbană în București. Despre cum văd eu Graffiti-ul

Bucureștiul este orașul pe care străinii îl vizitează curioși să vadă Palatul Parlamentului și frumoasele clădiri din Centrul Istoric (dintre cele care au mai rămas și au scăpat de “reabilitare”, desigur), dar rămân șocați la vederea cartierelor aflate la periferie.

Orașul care surprinde prin frumusețea parcurilor și a cafenelelor, dar dezgustă prin mizerie și ignoranța față de clădiri istorice. Oricine ar putea remarca sutele de biserici și faptul că în continuare se ridică altele noi, în timp ce spitalele au nevoie de aparatură și de diferite investiții… Verdeața parcurilor este umbrită de mizeria lăsată în urmă de oamenii ieșiți la iarbă verde, iar diferența dintre bucureștenii care se plimbă prin Unirii sau prin Rahova este un exemplu de contrast extrem de puternic, tipic acestui oraș.

În ceea ce privește aspectul clădirilor, în anul 2010 s-a început reabilitarea și vopsirea blocurilor în diferite culori, precum portocaliu, verde, albastru deschis, galben sau roz. Deși pentru mine pare un kitsch, unii sunt încântați de noul aspect al orașului, considerând că îi dă puțină culoare și că îi scot din monotonia griului.

bloc-reabilitat-termic-agerpres

Pentru mine și, cu siguranță, pentru mulți alți tineri, adevărata culoare a orașului este dată de graffiti-urile prezente pe ziduri sau vagoane de metrou. Chiar dacă autoritățile îl consideră o crimă minoră, se pare că mulți oameni încă îl clasifică ca o formă de vandalism, asociindu-l cu frică lor față de infracțiuni. Din acest motiv, pentru a se descuraja apariția acestuia pe diferite clărdiri, în 2006 a fost făcut primul graffiti legal, pe strada Pictor Arthur Verona.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Cărturești și de Ordinul Arhitecţilor din România pentru proiectul Street Delivery și este ținut de atunci în fiecare an, iar artiștii sunt invitați să picteze pereții după o nouă temă, dată de organizatori. Mai mult decât atât, proiectul s-a dezvoltat și a dat naștere unor fenomene asemănătoare în alte zone din București, printre care și Gara de Nord – sub numele de “Train Delivery”.

Departe de stadiul de vandalism sau de “mâzgăleală”, graffiti-ul este un tip de artă urbană care dă acel strop de culoare și cu ajutorul căruia mulți își exercită dreptul la exprimare. Revolta față de sistem, disprețul față de lipsa corectitudinii se regăsesc și în mesajele graffer-ilor, care de multe ori transmit mesaje puternice, prin spray sau marker. Spre exemplu, în 2013, când problema Roșiei Montană a început să preocupe din ce în ce mai mulți români, acest subiect a fost preluat și pe Arthur Verona, unde artiștii au putut să își exprime nemulțumirea față de această situație și prin intermediul desenelor.

Și autorul mesajului “Privește cerul” a adăugat o notă specială Bucureștiului (dar și Parisului), prin simplitatea mesajului și prin frumusețea sa: oprește-te puțin, uită-te în jurul tău, privește!

Artă urbană în București. Despre cum văd eu Graffiti-ul

Tu ce poziție ai față de graffiti? Consideri că te inspiră și înfrumusețează străzile orașului sau că, din contră, nu este decât o dovadă de lipsă de respect?

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.