Armina Stepan și Ioana Zamfir ne spun totul despre TimeBank

Armina Stepan și Ioana Zamfir ne spun totul despre Timebank TimeBank-ing este un concept nou care a intrat de curând şi pe “piaţa” românească. Din curiozitatea de a afla mai multe despre ceea ce înseamnă TimeBank-ing în România şi cine stă în spatele acestei iniţiative, am vorbit puţin cu Armina Stepan și Ioana Zamfir, două dintre persoanele de bază din culisele proiectului.

1. Am aflat de TimeBank de curând, atunci când colega mea, Corina, mi-a vorbit puţin despre proiectul vostru. Pentru mine e un cuvânt nou, iar la început am crezut că este vorba de ceva acțiuni bancare pentru tineri. Ne poți explica tuturor la ce se referă, mai exact, conceptul de TimeBank-ing?

TimeBank-ing e un concept foarte amplu și aplicat diferit în funcție de grupul care se ocupă de proiect. El își propune să completeze sistemul de plată clasic cu unul alternativ, și anume să înlocuiască plata în bani cu cea în timp și cunoștințe. Ca și exemplu al conceptului de TimeBank-ing: ți se sparge o țeava în baie, nenea instalatorul vine și ți-o repară a la TimeBank și tu în schimb gătești niște super prăjituri. El investește două ore, tu îi dai înapoi două ore.

Sistemul promovează voluntariatul și respectul reciproc între oameni. Noi vrem să il nuanțăm un pic și să facem TimeBank pe educație. Credem că, în ciuda aparențelor, tinerilor le place mult să învețe.

Un exemplu și mai concret ar fi următorul: vrei să te înscrii la cursuri de, să zicem, limba germană sau salsa, dar nu ai bănuții pentru ele și nu cunoști voluntari doritori să te învețe. Sau nu cunoșteai până acum – pentru că aici intervine platforma pe care o dezvoltăm noi.

Un schimb de lecții despre orice. Arte și meșteșuguri, știință și tehnologie, limbi străine… sunt atâtea posibilități!

2. TimeBank-ing este numele acțiunii, iar proiectul, din câte înțeleg, se numește TimeBank România, proiect pentru care se caută voluntari. Există o limită de vârstă pentru a te înscrie ca voluntar?

Pentru moment nu mai căutăm voluntari deoarece am încheiat “recrutarea”. Suntem, însă, foarte deschiși ca oamenii să ne contacteze în caz că vor să ne ajute și, pe măsură ce proiectul nostru se dezvoltă, vom apela la ei. Până atunci ne-am bucura dacă ne-ar urmări pe facebook, twitter sau pe blog și ar spune și prietenilor lor despre noi. Încă nu am setat o limită de vârstă. Ne adresăm oamenilor tineri, dar responsabili în gândire.

3. Este necesar ca voluntarii să aibă un anumit nivel de studiu în domeniul în care își doresc să ofere meditații?

Cei care se oferă să predea trebuie să fie pasionați de domeniul ales, chiar dacă nu au recunoaștere formală. După cum văd eu lucrurile, dacă am studiat pe cont propriu câţiva ani limba italiană o să pot preda bazele limbii respective altcuiva. Important este să mă pot autoevalua şi să înţeleg că îmi asum o responsabilitate. Cel căruia i-am predat orele respective va oferi feedback și astfel vom putea avea şi o formă de rating a utilizatorilor. Site-ul Couchsurfing.org e similar din punctul acesta de vedere.

4. Cum se oferă cursurile? Pe Internet, sau se organizează întâlniri? Există un interval de timp în care voluntarii vor fi obligați să își facă treaba, sau vor explica până ce persoana ajutată va considera că îi este de ajuns?

Noi încurajăm crearea unei comunităţi offline pornind de la platforma online. Cel mai interesant este ca oamenii să iasă şi să se întâlnească. Una este să explici pe Skype un acord la chitară şi alta e să fii în prezenţa omului.

Da, bilanţul pe site se face în funcţie de numărul de ore pe care le-ai donat şi primit şi nu în funcţie de cât ai înţeles/învăţat. Sistemul va fi perfecţionat în timp prin opţiunea de feedback.

5. Aș vrea să știu în ce regiuni are loc acest proiect.

Pe moment am ales să cooptăm o primă echipă de voluntari din Bucureşti şi Iaşi. Pe măsură ce proiectul evoluează vrem să “activăm” mai mulţi voluntari şi să avem reprezentanţi şi în alte oraşe iar atunci când se lansează platforma, aşteptăm cât mai mulţi oameni pasionaţi de educaţie să îşi creeze cont pe site.

6. Ce avantaje ne aduce practicarea de TimeBank-ing, față de niște meditații obișnuite?

TimeBanking-ul completează cursurile şi meditaţiile obişnuite dar nu îşi propune să înlocuiască sistemul clasic. Fiecare dintre noi are potenţialul de a fi profesor şi de a învăţa de la ceilalţi în egală măsură. Noi credem că învăţarea poate fi cel puţin la fel de fun prin voluntariat cum este prin cursuri plătite, iar “prezenţa celuilalt e un dar” (spune fondatorul TimeBank din SUA). Dar pentru a aprofunda un domeniu prinde bine un curs plătit şi, fireşte, un atestat.

7. Credeți că acest gen de învățare i-ar putea ajuta îndeajuns și pe cei care se pregătesc pentru admiterea la liceu, la facultate sau pentru BAC?

Da, de ce nu? Mai mult decât să îi ajute să treacă de unul din aceste hopuri e vorba de a căpăta drag de învăţătură şi de a menţine această stare de spirit cu mult timp după ce s-a terminat şcoala.

8. Ce pași ar trebui să urmeze cei care sunt interesați să se înscrie ca voluntari?

Dezvoltăm proiectul cu paşi mici dar hotărâţi. Cel mai bine ar fi să arunce un ochi din când în când pe site, sau pe reţelele sociale şi noi o să îi ţinem la curent.

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.