Apariţiile cinematografice ale lunii iunie

Dacă în luna mai ar fi rulat doar The Avengers, nu s-ar fi supărat prea multă lume. Luna trecută a fost ´în trend acest film cu super-eroii americani, un blockbuster așa cum doar americanii pot realiza. 1,35 miliarde de dolari la nivel mondial, al treilea film din istorie ca încasări internaționale, aproximatv 200.000 de spectatori în cinematografele din România (1% din populație) sunt doar câteva din frazele care pot caracteriza acest film. Și toate acestea în doar 4 săptămâni de la lansare!

Filmele lunii iunie

Am precizat toate acestea deoarece luna iunie nu va fi prea diferită de cea anterioară. Estimez că la sfârșitul celor patru săptămâno va conta un singur film, și anume Prometheus. Singurii potențiali candidați care au şansa de a priva această peliculă de încasarea unor sume exorbitante ar fi Men in Black 3 (lansat la sfârșitul lunii mai și care marchează întoarcerea lui Will Smith pe marile ecrane după o pauză de 4 ani) și noul film al seriei Madagascar.

Dar până la Prometheus și Madagascar să vorbim și despre celelalte lansări de filme ce au loc în România în această lună.

Weekend-ul trecut, pe 1 iunie, au fost lansate trei filme: What to expect when are you’re expecting, Chernobyl diaries și Snow White and the huntsman.

Primul dintre acestea este o comedie ce prezintă 5 situații diferite în care devii părinte și efectele produse de acest eveniment marcant în viața oricărui om. Cameron Diaz, Elisabeth Banks, Jennifer Lopez, Brooklyn Decker și Anna Kendrick sunt mămicile vedetă ale acestei producții. Filmul are la bază bestseller-ul cu același nume, carte ce este considerată, în SUA, unul dintre cele mai influețabile volume din ultimul sfert de secol.


Chernobyl Diaries expune pe ecran povestea unui grup de şase tineri turişti, care, în căutarea de aventură, angajeză un ghid ce trebuie să-i ducă în orașul Pripiat, situat în apropierea reactorului nuclear de la Cernobîl. Aceștia ignoră avertismentele referitoare la această zonă, explorând împreună cu ghidul oraşul rămas pustiu după dezastrul nuclear produs în aprilie 1986. La scurt timp, turiștii vor descoperi că nu sunt singuri, orașul fiind încă locuit de persoane cu mutații, victimele nefericitului accident nuclear, care îi vânează.

Filmul nu are actori cu renume în distribuție sau producție, acest lucru fiind un plus pentru genul horror care, din punctul meu de vedere, trebuie revitalizat. La nivel mondial, filmul a stârnit câteva controverse, legate de faptul că victimelor de la Cernobîl le este asimilată imaginea unor zombie/ființe mutante/monstruozități, afirmaţii pe care le consider ca fiind întemeiate.


Snow White and the Huntsman se inspiră din celebra poveste a fraților Grimm pe care, sunt convins, ca majoritatea o știm încă din scutece. Alături de un alt film cu Albă ca Zăpada lansat tot în acest an (Mirror Mirror), Snow White and the Huntsman nu are decât câteva elemente comune cu povestea originală (personajele feminine principale și oglinda fermecată).

Nu vreau să analizez prea mult acest film deoarece îl consider, alături de reebot-ul francizei Spiderman din acest an, o lipsă de creativitate simțită din domeniu și o insultă a poveștii copilăriei a zeci/sute de milioane de copii.

Baza de fani va exista, totuși, datorită actriței Kristen Stewart (Bella Swan din faimoasa serie Twilight, care este noua Cea mai frumoasă femeie din lume), aspectului fizic al lui Chris Hemsworth (aka Thor) și al lui Charlize Theron (poate singura căreia i se potrivește rolul).

Pe noua Albă ca zăpada, în postura de războinică, dar fără cei șapte pitici o puteţi vedea la cinema în luna iunie și iulie.


Pe 8 și 15 iunie putem spune că apar filmele lunii: Prometheus și Madagascar 3.

Prometheus este cu siguranță, alături de The Dark Knight Rises, motivul pentru care am așteptat vara acestui an. De ce? Filmul este un prequel al seriei Aliens (Atenție: Aliens vs. Predator nu are legătură cu această franciză!) lansată în anul 1979, care reprezintă un punct de referință în istoria cinematografie și poartă semnătura stigmatului regizor și producător Ridley Scott. Acesta este regizorul filmului din 1979, dar şi al altor filme de renume precum: Blade Runner (1982), Gladiatorul (2000), American Gangster (2007) și Robin Hood (2010).

Prometheus o să ne prezinte cauza ce a dus la apariția rasei Alien și nu numai. Acțiunea se petrece în anul 2083, când un grup de cercetători descoperă un indiciu legat de existența rasei umane, indiciu ce este considerat a fi o invitație din partea creatorilor noștri. O echipă de exploratori este formată şi, după un zbor spațial de 10 ani, are misiunea de a face anumite investigaţii. Scopul final al cercetărilor ar fi descoperirea unei modalități de creare a cyborgilor care să nu pot fi distinși de oameni.

Odata ajunși pe planetă vor descoperi o formă de ADN a unei specii dispărute, formă foarte asemănătoare cu ADN-ul uman. Lucrurile scapă de sub control atunci când anumiți membrii ai echipajului sunt infectați, iar atunci începe distracția, pardon, lupta de supraviețuire. Mai multe detalii puteți observa din clipurile video de promovare a filmului.

Totodată trebuie să vă avertizez că anumiți critici de film, care au vizionat deja pelicula, au considerat trailerele ca fiind cadouri troiane, acestea conținând spoilere mari ce vor afecta experiența cinematografică!

Aşadar, recomand cu plăcere!


Madagascar 3: Europe’s Most Wanted poate fi destinația finală a celor 4 prieteni leul Alex, zebra Marty, girafa Melman și hipopotamul Gloria înainte ca aceștia să se întoarcă la grădina zoo din New York. Pe drumul lor spre “casă”, datorită cunoștințelor mecanice ale faimoșilor pinguini și ale cimpanzeilor, avionul lor se prăbușește la Monte Carlo. Aici vor cunoaște alte animale din captivitate, dar care, spre deosebire de ei, fac parte dintr-un spectacol de circ al unui turneu internațional. Personajele interpretate de Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer și Jada Pinkett Smith vor fi nevoite să viziteze cele mai importante capitale ale Europei înainte de a se întoarce la zoo.

Recomand!


Pe data de 15 iunie, alături de Madagascar, va apărea și pelicula Piranha 3DD, sequelul filmului Piranha 3D din urmă cu 2 ani de zile. De data aceasta bancul de pești piranha se îndreaptă spre un parc acvatic unde va face de 2 ori mai mare pagubă (nu numai din punct de vedere al victimelor, ci și al artei). Deși filmul este o catastrofă la fel de mare ca și primul, îl menționez deoarece în urmă cu 2 ani Piranha 3D a avut un succes nejustificat în SUA și România (55 mii de spectatori). Pentru că apreciez efortul lui David Hasselhoff de a ridica pelicula de la o notă de 2, la un 3 (nu cred că poate face mai mult de atât).

Nu recomand acest film sub nicio formă!


Pe 22 iunie avem parte de alte trei filme: Rock of Ages, Iron Sky și Abraham Licoln: Vampire Hunter.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter este inspirat din romanul autorului Seth Grahame-Smith, cu același nume ce acreditează ideea fantezistă că principalele cauze ale declanşării Războiului Civil din SUA ar fi fost vampirismul şi ura preşedintelui Abraham Lincoln faţă de aceste creaturi ale întunericului, care i-au ucis mama atunci când el avea 9 ani.


Iron Sky este un fel de parodie cu temă nazistă. Filmul tratează scenariul fantezist prin care o parte dintre naziști în ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial reușesc să ajungă pe lună printr-un program spațial secret. Aceștia timp de 70 de ani se adăpostesc pe satelitul Pământului, planificând în tot acest timp invadarea planetei în numele celui de-al Patrulea Reich. Dacă vor reuși sau nu puteți afla începând cu 22 iunie!

Nu recomand!


Ultimul film din această lună este Rock of Ages, un mix de musical, comedie și dramă, acțiunea având loc în anii 80, în perioada de aur a muzicii rock. Filmul prezintă povestea unei fete dintr-un orășel care ajunge la Hollywood şi care are planuri mari, dar cum fiecare carieră mare începe de jos, Shellie se angajează într-un club de noapte, unde se ascultă rock şi se dansează la bară.

Deși în acea perioadă, poate și acum dar sub altă formă, erau la modă cluburile de noapte cu asemenea tematică, nu toți le apreciau. Printre aceste persoane se numără și personajul interpretat de Catherine Zeta-Jones care dorește să închidă acest club datorită faptului că încalcă toate regulile morale după care aceasta se ghidează în viață. Alături de Catherine Zeta-Jones, din distribuție mai fac parte Alec Baldwin și Tom Cruise!

Recomand!


Pentru ultimul weekend nu este programată lansarea niciunui film. Aş spune că este o premieră! Au fost weekend-uri în anii trecuți în care n-au fost lansate filme americane, britanice sau franceze, dar locul lor a fost ocupat imediat de alte producții internaționale sau autohtone. Ar fi putut lansa pe data de 29 iunie Hugo al faimosului Martin Scorsese. Dar despre motivele nelansării acestui film în România, nominalizat și premiat de Academia de film american, vorbim în alt articol.

Aștept părerile voastre despre filmele menționate mai sus, dacă sunt entuziasmați de lansarea vreunuia sau dezamăgiți!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.