“Apărarea lui Galilei” – Octavian Paler

Dialogând despre prudenţă şi iubire

Apărarea lui Galilei - Octavian Paler

Lumina, vara, inima, viaţa. Elemente pe care Galilei le invocă pentru a-şi motiva abjurarea. “Dialogul despre prudenţă şi iubire“, cum însuşi autorul îl numeste, aduce în faţa cititorului o lectură ce se caracterizează prin profunzime şi ale cărei rânduri ne instigă să medităm asupra fiecărei fraze.

Adâncimea gândirii lui Octavian Paler a dat naşter unei opere de valoare, care tratează lucruri pe care toţi le simţim şi cu atât mai mult, le gândim, reuşind să le formuleze în cuvinte.

În 1978, când Paler împlineşte 50 de ani, apare “Apararea lui Galilei“, reeditată (având unele adăugări/modificări) cu 20 de ani mai târziu.

De ce un dialog cu Galileo Galilei?
Acest “părinte” al ştiinţei moderne, filosoful, astronomul şi fizicianul italian, a ajuns în fata Inchiziţiei, deşi bătrân şi bolnav. Ameninţat cu tortura şi umilit, este silit să abjure public ideea că Pământul se roteşte în jurul Soarelui. Se spune că, printre dinţi, ar fi şoptit: “Eppur si muove” (“Şi totuşi se mişcă“.)

Paler nu reconstituie o istorie cunoscută de toţi, ci vorbeşte despre propriile temeri, Galilei fiind un alter ego al autorului. Întrucât şi acesta a fost persecutat de Securitate (echivalentul Inchiziţiei) datorită unor convingeri proprii şi i s-a stabilit domiciliul forţat, aşa cum Galilei a fost condamnat la arest domiciliar, echivalenţa este astfel clară în cele peste 200 de pagini de dialog în care regăsim autobiografia sentimentelor, emoţiilor şi temerilor lui.

Ne este demonstrat că înţelepciunea începe acolo unde nu mai există nimic echivoc… Vorbele lui Galilei “au o strălucire amară“, dialogând despre iubirea ce l-a determinat să abjure şi frica de a pierde ce lui îi era mai drag: viaţa. Descriera inchizitorilor, ale căror caracteristici le demonstrează gravitatea manierei în care sunt descrişi, parcă ne conturează aievea figura securiştilor de pe vremea comunismului: “Mă obsedau ochii lor. Pustii, cruzi […] si plini de frig, mai ales. Erau pironiţi asupra mea ca asupra unui obiect oarecare. Asta mă făcea să nu-i mai pot îndura. Niciodată nu m-am simţit mai desfiinţat. Nu mai eram eu. Eram ceva fără importanţă. Un nimic pe care ei îl puteau suprima uşor, fără probleme.“

Experienţa prin care trece, îl determină să judece totul altfel şi să preţuiască o fericire trecătoare: “… în fiecare dimineaţă, sunt recunoscător că exist […] Da, sunt recunoscător că exist şi disperat că va veni o vară în care nu voi mai putea să urmăresc cum înnegreşte lumina chiparoşii la amiază, nu e firesc la vârsta mea? Mă doare tot ce iubesc acum, pentru că presimt în orice frumuseţe sfârşitul, dar poate că aşa arată adevarata iubire. Bucură-te de acest dar vremelnic, strigă o voce in mine. Căci nu există decât daruri vremelnice. De unde venim? Unde ne ducem? Nu ne ducem nicăieri. Totul este aici.“

Noaptea îi răscoleşte vechile temeri, procesul pe care îl crezuse terminat o dată cu abjurarea este reluat, cu acelaşi scenariu, dar întotdeauna alte decoruri. Putem conchide de aici că lui Galilei îi este teamă de noapte, aventura nocturnă însemnând pentru el un coşmar perpetuu, pentru că noaptea şerpii se trezesc, iar rugurile ard: “Numai subconştientul meu colcăie. Dorm agitat şi visez tot felul de lucruri ciudate, mari noroioase, câini cu ochi omeneşti, pe care, dacă le-aş auzi de la altul, le-aş socoti nişte aberaţii.“

Interlocutorul necunoscut îşi păstrează anonimatul pe tot parcursul cărţii. Acesta poate fi conştiinţa sa, ori poate însuşi autorul, care vrea să-şi audă rostite de personajul său cele mai adânci emoţii.

Citind “Apărarea lui Galilei”, descoperim o parte din sufletul lui Octavian Paler, transpusă în cuvinte şi încercăm să pătrundem dincolo de înţelesul acestora, întrucât iubirea, deşi exprimată în această carte, ea nu poate fi descrisă pe deplin niciodată, ci doar simţită.

Distribuie:

Echipa

AmDoar18Ani.ro este un blog colectiv ce îşi propune să informeze tinerii liceeni. Îi vom ţine la curent cu evenimente care mai de care mai interesante, ce îi vor ajuta să îşi petreacă într-un mod folositor timpul liber.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.