“Antume” – Jean-Lorin Sterian

Antume - Jean-Lorin SterianAntume” de Jean-Lorin Sterian – Editura Herg Benet

Cu siguranţă ai auzit de acest volum, sau ai văzut poza lui pe unul din site-urile de profil. Este genul de carte a cărei copertă te atrage din prima. Pot spune că domnul Cornel Gologan a făcut o treabă tare bună cu ilustraţiile create.

Dar pe lângă grafică, această operă este deosebită şi prin numele pe care îl poartă – “Antume”. Te aştepţi să citeşti nişte scrieri ale unui contemporan… dar atât. Nu ai habar ce te va aştepta. Nu ştii cum vei reacţiona la cele aproximativ 250 de pagini pe care le vei citi. Te arunci în mare şi te aştepţi să înveţi pe parcurs să înoţi.

Aşadar, pare o carte uşor de citit, asta la prima vedere. Vei lectura textele scrise de Jean-Lorin Sterian de-a lungul carierei sale de “scriitor” şi îi vei afla părerile despre diverse lucruri mărunte precum:

  • cumpărăturile la IKEA
  • iMac-urile pe care le-a stricat
  • oamenii de publicitate
  • foste iubiri

… acum nu crezi că îţi voi înşira aici toate subiectele despre care a scris, nu?

Ce mi-a plăcut la carte?

Am apreciat foarte mult stilul lui ironic de a povesti unele lucruri, uneori ajungând lejer până la sarcasm. A ştiut cum să se facă plăcut în ochii cititorului fiind, zic eu, conştient că trebuie să fie plăcut pentru a fi citit.

Un alt lucru interesant a venit din partea modului în care a fost alcătuită această carte. În viziunea mea, Jean-Lorin Sterian şi-a recitit texte vechi, le-a adunat în “Antume”, şi şi-a comentat fiecare scriere după felul în care o priveşte acum. Aşa că noi, cititorii Antumelor, am avut parte de explicaţii proaspete venite atât din partea autorului, dar şi de comentarii ale cititorilor blogului ublog.ro.

(nota redactorului: textele publicate în Antume sunt foste articole apărute în 24fun, pe blogul personal al lui Jean-Lorin Sterian, dar şi în alte publicaţii)

Are şi puncte slabe?

Din păcate, cartea vine şi cu un minus la pachet. Sau poate doar eu am avut parte de el. Nu m-am putut obişnui cu faptul că scrierile lui nu au fost bine delimitate.

Am avut dificultăţi în a-mi da seama care e articolul şi care este comentariul corespunzător. Unde se termină el şi unde începe următorul. Pentru asta, a trebuit să recitesc Antumele. Fapt ce nu mi-a displăcut, trebuie să recunosc.

De ce recomand cartea?

Dacă vorbim doar despre umorul fin, subiectele dezbătute şi felul în care gândeşte autorul acestei cărţi, Antume este un must have în biblioteca ta. Să nu mai punem la socoteală şi ilustraţiile lui Cornel Gologan!

Dacă nu te-am convins că trebuie să citeşti cartea, poţi să tragi un ochi peste câteva pagini chiar aici:

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.