Andrei Ruse – din culisele romanului Soni

Limbajul colocvial folosit, termenii binecunoscuți de tineri pentru diverse vicii și transparența evenimentelor au adus romanul Soni, scris de Andrei Ruse, în atenţia adolescenți de pe meleagurie româneşti. S-a putut observa de-a lungul timpului că acest volum reprezintă un punct de start pentru cititul cărților, un punct de unde tinerii află că lectura poate fi și plăcută, dar și pe înțelesul lor.

Acum romanul Soni se află la a treia editare şi face din nou ravagii. Tocmai de aceea ne-am dorit să aflăm puţine detalii din culisele vieţii de scriitor a lui Andrei Ruse şi să vedem de unde s-a inspirat pentru a crea un roman care acum este iubit de tineri.


Haideți să-l cunoaștem mai bine pe Andrei, omul din spatele literelor.

Soni de Andrei Ruse

AmDoar18Ani.ro: Cum este viaţa de scriitor într-o lume care, aparent, nu mai este interesată de cultură?

Andrei Ruse: Bună întrebare. Dar să ştii că generalizezi prea mult prin „lumea”, de fapt problema sau dezinteresul pentru cultură este strict românesc în mare parte. E o chestie locală, tot timpul a fost aşa (să lăsăm deoparte ipocriţii celorlalte generaţii, care dacă citeau, o făceau pentru că altceva nu era mai bun de făcut), este, va fi. M-am obişnuit cu asta aşa că nu duc o viaţă de scriitor, aş fi murit de foame demult.

E doar o viaţă a unui om simplu, obişnuit, cu ceva puncte de vedere diferite.

AmDoar18Ani.ro: Consideri că tinerii mai sunt atraşi de citit – de acele momentele în care te laşi dus de val şi se realizează conexiunea dintre carte şi cel care o citeşte?

A.R.: Sunt poate naiv, dar consider că sunt atraşi. Doar că nu au produse livreşti potrivite gusturilor şi vitezei mai ales cu care ei îşi duc „traiul”. Dar depinde despre ce tineri vorbim, că mă uit uneori la ştiri şi văd că bacul şi simpla limbă română devine o mare problemă.

AmDoar18Ani.ro: Care este mesajul pe care ai vrut să îl transmiţi prin intermediul romanul Soni?

A.R.: Clasic: Carpe Diem.

AmDoar18Ani.ro: Ştim că primele două volume Soni au fost foarte bine primite de public, cu ce vine nou cea de-a treia ediţie?

A.R.: Acum a treia ediţie e foarte bine primită şi de critică observ (şi îmi vine să râd). Cât de mult contează nişte simple modificări pe care nu le-am putut face la timp în 2008, la prima ediţie, nu-mi vine să cred. Şi deja începe să mă sperie cumva primirea asta aşa generoasă din toate categoriile. Era mai amuzant când în 2008-2009 se arunca cu SONI la gunoi de către profesori sau se distrugea cartea prin critici acide (deşi era un debut), iar eu câştigam un tot mai mare public tânăr.

Dar ce aduce nou cartea? Un final potrivit de data aceasta şi mult mai multă coerenţă şi simplitate. În fapt, e aceeaşi poveste 90%. Dar acei 10% fac din SONI, zic eu, dintr-o carte interesantă şi savuroasă, una chiar bunicică.

AmDoar18Ani.ro: Crezi că va mai urma și altă editare a romanului?

A.R.: O altă ediţie sunt sigur că va urma, dar fără alte modificări aduse. Când, depinde de cum o va recepta publicul şi cum se va vinde, pentru a se epuiza tirajul. Şi eu sunt foarte curios din acest punct de vedere.

AmDoar18Ani.ro: Dintre toate cărţile publicate până în prezent, care este cea cu care te identifici cel mai mult, dar şi cea care a mers cel mai bine la public?

A.R.: Momentan nu pot să spun că mă identific cu vreunul din romanele publicate. Tot timpul mă identific cu proiectul prezent (despre care nu e încă timpul să discutăm acum).

Cel mai bine la public a mers SONI, categoric. Şi oarecum devine frustrant pentru că al doilea roman îl consider mult mai bun şi nu înţeleg. Cred totuşi că povestea face diferenţa.

AmDoar18Ani.ro: Care este sursa ta de inspirație şi cum arată o zi din viaţa ta de scriitor? Cum începi procesul creaţiei?

A.R.: Eu nu cred în inspiraţie. Eu cred în muncă. Proza e ca lucrul pe şantier. Şi în mare parte, nu e nimic romantic aici, decât preludiul şi postludiul. N-am o schemă, n-am o reţetă. Când am ce scrie, scriu. Şi mă rup de lume cu săptămânile, lunile ş.a.m.d., depinde. Scriu oriunde, scriu oricum, n-am încă fiţe de mare autor. O bere să mai fie prin preajmă şi multe ţigări, atât.

AmDoar18Ani.ro: Povestea de viaţă a personajului Soni a fost inspirată dintr-o poveste reală?

A.R.: Dacă ar fi, n-aş spune. Dar nu. Dar evident că sunt “n” scene, personaje, situaţii ş.a.m.d. inspirate cumva din ce am trăit sau văzut sau auzit.

AmDoar18Ani.ro: Să scrii din perspectiva unei femei nu este un lucru obişnuit. Cât de greu ţi-a fost să te pui în pielea unei femei?

A.R.: Mai mult interesant decât greu. Nu e nimic mai provocator decât să înveţi să gândeşti şi să vezi lucrurile altfel.

AmDoar18Ani.ro: Revenind la tineri, care crezi că ar trebui să fie punctele forte ale fiecărui licean pentru a reuşi în viaţă?

A.R.: Să plece din ţară de tineri, de foarte tineri, cât au energia să se ridice oricât de tare ar da viaţa uneori cu ei de pământ. Iar dacă rămân aici, să schimbe tot din temelii, dacă au răbdarea şi spiritul necesar. Să nu ia nimic ca atare, să lase reţetele impuse parşiv de societate. Să devină acei cineva care fac acel ceva.

AmDoar18Ani.ro: I-ai încuraja pe cei care Au Doar 18 Ani să îşi urmeze pasiunea pentru scris – să-ţi calce pe urme?

A.R.: Sincer, nu. Decât dacă nu pot respira foarte bine altfel.


Astea au fost doar câteva gânduri pe care Andrei Ruse, scriitorul, ni le-a împărtăşit îndre două drumuri prin ţară pe care le face pentru a-şi lansa cea de-a treia ediţie a romanului Soni. Sunt păreri sincere pe care omul din spatele literelor ni le-a oferit pentru a ne pune din nou pe gânduri, pentru a ne ajuta să realizăm cât de important este să trăim clipa şi să fim acei cineva care fac acel ceva.

Dacă vreţi să îi puneţi vreo întrebare lui Andrei, nu ezitaţi să lăsaţi mai jos comentarii, pentru că sigur vă va răspundem cu prima ocazie.

Interviu realizat în colaborare cu Alice Mircescu.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.