Aminitiri din epoca de şcoală la Excelsior Teen-Fest

La începutul toamnei, Teatrul Excelsior a pregăit pentru bucureşteni primul Festival de teatru dedicat adolescenţilor. Printre piese de teatru, proiecţii de film şi ateliere, Excelsior Teen-Fest a reuşit să transmită idei, emoţii şi pasiune celor care i-au trecut pragul.

Aminitiri din epoca de şcoală la Excelsior Teen-Fest

M-am bucurat şi eu să mă număr printre spectatorii unei piese de teatru aflate în competiţie. Amintiri din epoca de şcoală este o piesă marca ADO – Asociaţia Arta pentru Drepturile Omului din Bucureşti.

Creat sub forma unui univers al elevului, acest spectacol transmite ideile şi informaţiile sub forma unui joc. Actorii interacţionează cu publicul, iau pulsul celor din sală şi îi îndeamnă pe aceştia să ia parte la actul creaţiei.

La un moment dat, mai că ai senzaţia că te afli la un spectacol de improvizaţie! Dar lucrurile nu stau chiar aşa. Episoadele care înfăţişează viaţa elevilor sunt bine gândite şi îl ajută pe tânărul spectator să se identifice, nu de puţine ori, în scenele prezentate.

Zecile de metafore ajută la crearea unei viziuni aparte asupra educaţiei din România. Pline de ironie, scenele conturează perfect ideea unui sistem educaţional învechit, care nu satisface nevoile actuale ale tinerei generaţii.

Stereotipurile, automatismele profesorilor sau etichetele sunt doar câteva din elementele care dau sarea şi piperul acestei piese de teatru. Mergând constant pe ideea de antiteză între copilul liber şi copilul dresat, creatorii acestui spectacol de teatru reuşesc să transmită câteva idei importante pentru cei care privesc timp de o oră şi câteva minute această piesă.

Concluzia pare simplă: “să nu îmi doresc ce îşi doresc alţii pentru mine“. Iar pentru a ajunge până aici, cei doi actori (Katia Pascariu şi Alexandru Potocean) au dus o muncă foarte apreciată de public. S-a cântat, s-a ovaţionat şi la final s-a aplaudat frenetic. Şi cel mai frumos mi se pare că această piesă este una bazată pe amintirile personale ale autorilor (Mihaela Michailov, Rad Apostol, Katia Pascariu şi Alexandru Potocean).

A fost un spectacol care mi-a dat încredere că prin intermediul teatrului tinerii pot ajunge să educe alţi tineri. Îi pot îndruma, îi pot emoţiona şi îi pot ajuta să se autodepăşească.

Pe 1 octombrie şi pe 2 octombrie mai puteţi vedea şi voi piese de teatru înscrise în competiţia Excelsior Teen-Fest. Detalii suplimentare aici. Vă recomand să mergeţi la festival!

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.