America, venim! (2014)

America, venim! este următorul film românesc de comedie care își propune să încânte publicul cinefil cu o distribuție talentată, replici amuzante și ironii inteligente la adresa unor persoane care, de multe ori, au uitat de unde au plecat.

America, venim! (2014)

Sinopsis

O trupă de teatru din România, formată din cinci actori și un director, ajunge să plece peste Oceanul Atlantic pentru a susține un spectacol la New York, la invitația consulatului român. Fiind o ocazie unică în viață pentru majoritatea dintre ei, trupa decide să profite de oportunitate și să plece într-un mic turneu alături de un impresar român, stabilit în SUA de foarte mulți ani.

Pe parcursul turneului, membrii trupei realizează că visul american nu este la fel precum și l-au imaginat, iar expresia “arta cere sacrificii” are diverse conotații.

America, venim! (2014)

Despre America, venim!

Filmul românesc reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului român Răzvan Săvescu, cunoscut publicului autohton datorită serialelor TV La Bloc, La servici (Pro TV), Nimeni nu-i perfect (Prima TV) sau Clanul Popeştilor (Antena 1). Spre deosebire de producțiile enumerate, America, venim! se diferențiază prin personaje conturate cu grijă, care reflectă diferite stereotipuri umane, și prin interpretările actorilor Mihai Călin, Adrian Văncică, Gheorghe Ifrim, Ion Sapadaru, Tania Popa, Ioana Blaj, Alexandru Bindea, Oana Ioachim și Mira Furlan.

America, venim! (2014)

Scenariul este unul deschis publicului larg, cu o doză consistentă de umor, dar care vrea să atragă atenția asupra unor valori importante precum prietenia și familia. De asemenea, prin scenariu și jocul actoricesc sunt trimise destule săgeți către comportamentul mitocănesc, mascarea unui insucces profesional într-o știre de primă pagină pentru publicațiile românești sau complexele de superioritate de care unele persoane dau dovadă la un anumit moment.

Personajele sunt ușor de îndrăgit, fiecare cu propria personalitate și aspirații atât pe plan personal, cât și profesional. De la omul preocupat în primul rând de siguranța familiei sale, până la tânăra fată care ar da totul pentru a deveni un star internațional, de la bărbatul celibatar, căruia îi place să se joace de-a dragostea cu mai mult de două persoane deodată, până la cel speriat de ideea că va rămâne veșnic singur, fiecare caracter are propriul său rol în cadrul grupului prezent pe ecran.

America, venim! (2014)

Cu toate că filmul rămâne destinat publicului larg, așa și cum ar trebui să fie filmele de comedie, am apreciat faptul că nu se apelează la eterna “formulă magică” de a fi “cool”. Nu vei vedea în America, venim! mașini de zeci de mii de euro, persoane îmbrăcate doar cu câțiva cm de material textil, boxe care intoxică prin ritmurile “orientale-românești”, cuvinte elevate precum “frate [cu cvadruplu accent pe litera e]”, “să-mi bag … [altceva decât picioarele]”, “să … [decedeze un membru al familiei]” etc.

Filmul e curat, încântător prin cadrele vii rupte din Manhattan, Central Park și alte locuri din New York, iar prezențele cameo a cetățenilor americani oferă autenticitate producției. Și, deși inițial am fost revoltat față de scena finală a filmului, satira gândită de producătorul Tudor Giurgiu, regizorul Răzvan Săvescu și scenaristul Oana Ioachim rămâne unul dintre cele mai bune momente din America, venim!

iii

Concluzie

America, venim! demonstrează că pot fi realizate filme românești de comedie și fără a da în penibil sau a-ți bate joc de români și obiceiurile tradiționale. Un film care spune multe adevăruri despre viața de actor, chiar dacă totul pare doar o joacă.

America, venim! va fi lansat în cinematografele românești pe 19 septembrie, fiind distribuit de Transilvania Film și Ro Image 2000!

Filmul va putea fi urmărit și în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc la cinematografele Elvira Popescu și Cinema Studio din București și la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. (Pentru lista completă a cinematografelor care vor proiecta America, venim! click aici)

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

3 Comentarii

 • Reply 18.September.2014

  Deby.ro

  Trebuie neaparat sa incerc si eu acest film :D Stiti cumva la televizor cand se va afisa?

  • Reply 18.September.2014

   Mihai Cosmin

   În cazul în care filmul va ajunge pe micile ecrane, mă-ndoiesc că acest lucru se va întâmpla mai devreme de anul viitor. :)

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.