Am reînceput să pedalez prin oraş

Pentru mine a reînceput sezonul de mers cu bicicleta. Da, ştiu, am făcut o pauză destul de lungă şi asta a avut mai multe motive în spate, unele mai neimportante ca celelalte. Dar mă bucur să mă fi reîntors pe două roţi şi mă simt de parcă am renăscut. Parc-am ieşit iar la joacă cu prietenii, toţi pe biciclete pentru copii de la Noriel. Doar că acum sunt mai responsabilă, mai atentă în trafic şi mă bucur mai mult de senzaţia plăcută pe care ţi-o oferă pedalatul urban.

Am reînceput să pedalez prin oraş

Fotografie realizată în toamna anului 2015. De atunci am mai pedalat doar de câteva ori. Asta până zilele trecute, când m-am reîntors în gaşca de oameni care se deplasează pe două roţi.

În perioada în care am stat pe bară tot vedeam bicicliste prin oraş, pe temperaturi foarte mici şi mă uitam la ele cu admiraţie. Deşi îmi doream să mă reîntorc în gaşca veselă, a oamenilor care pedalează, simţeam de fiecare dată o strângere de inimă. Chiar dacă aveam o listă bine definită de avantaje ale deplasării cu bicicleta prin Bucureşti, prin minte îmi treceau doar acele momente când am avut probleme în trafic – claxoane, înjurături, accidente etc.

Zilele trecute mi-am luat inima în dinţi şi am ieşit pe două roţi prin oraş. Am avut noroc de o experienţă super plăcută: o zi superbă de primăvară, soarele sus pe cer, oraşul neaglomerat în zona în care aveam de mers. Totul a mers ca pe roate, dacă pot spune aşa.

Am observat că, deşi încă aveam teama să nu fiu implicată în episoade care să mă readucă în postura de pieton, mergeam cu mai mult curaj şi aveam în minte ideea că este dreptul meu să mă deplasez cu bicicleta pe carosabil. Nu mă mai simţeam ca un intrus în traficul urban.

M-a încurajat şi numărul mare de biciclişti pe care i-am văzut pe traseu şi am observat şi atitudinea pozitivă a şoferilor care era diferită de cea din urmă cu un an, doi. Sau cel puțin așa mi s-a părut mie.

Odată cu încălzirea şi cu atmosfera plăcută de primăvară îmi propun să pedalez prin oraş la fel de mult precum o făceam acum câţiva ani şi sper să mă pot bucura de experienţa transportului cu bicicleta, fără a sta cu stresul că voi avea parte de experienţe neplăcute cu şoferi needucaţi. În fond, este dreptul meu de a-mi alege un mijloc de transport diferit.

Tu ce experienţe urbane ai avut când te deplasai cu bicicleta? Au fost contexte în care te-ai simţit ca un intrus în traficul sufocat de maşini?

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

2 Comentarii

  • Reply 24.March.2016

    Petcu Irina

    Spor la pedalat prin ploaie Corina . Sper sa se faca vremea buna cat de curand . Nestiind sa merg pe bicicleta :( , prefer rolele . :)

  • Reply 25.April.2016

    Oana

    Din pacate vremea nu tine cu noi, acum cand e sezonul ideal, primavara, avem parte numai de ploi. Si se pare ca nici viitorul nu arata prea bine.Si eu tanjesc dupa deplasarile pe bicicleta, sper sa tina si vremea cu noi cat de curand.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.