Am furat meseria meşterilor olari de #LaHorezu

Am furat meseria meşterilor olari de #LaHorezu

La sfârşitul săptămânii trecute am făcut o vizită #LaHorezu. Am plecat în gaşcă şi am vizitat meleagurile româneşti, iniţiativa fiind a celor de la România Magică. Mai vizitasem Horezu în urmă cu mulţi ani, când am făcut alături de părinţi un tur al României. Nu mai ţineam minte obiectivele turistice ale zonei, aşa că am pornit la drum cu gândul să redescopăr frumuseţile, obieceiurile localnicilor şi să degust bucatele tradiţionale.

Odată ajunsă în Horezu, am făcut cunoştinţă cu un oraş micuţ, plin de zone în care se comercializa ceramică. Vase de toate formele şi mărimile, pictate în mod tradiţional de meşterii locali. Şi, după ce ne-am clătit privirea cu diferite obiecte decorative şi de uz casnic, grupul nostru a fost surprins plăcut cu o cană personalizată de cei de la AutoBoca.

A urmat o scurtă perioadă de acomodare, apoi am pornit spre primele obiective ale turului nostru #LaHorezu. Am vizitat un meşter olar care are un atelier aproape de centrul Horezului. Din afară, atelierul are forma unui vas de lut, decorat, asemănător cu cele comercializate în incintă.

De la doamna Pietraru am furat meserie pentru prima dată în această excursie. Ne-a lăsat ca pe nişte copii să ne arătam talentele artistice. Fiecare a avut la dispoziţie câteva instrumente simple: roata olarului, un bulgăre de lut şi propriile mânuţe îndemânatice.

Procesul a fost unul relativ simplu. Trebuia centrat lutul, trebuia udat şi uniformizat, după care puteai începe să îi dai formă. Eu am avut în scop să realizez un pocal. Iniţial părea uşor să centrezi şi să aduci lutul la o formă comună. Trebuia apoi să poţi ridica pământul pentru a realiza obiectul dorit.

În timp ce încercai să formezi pocalul, era nevoie să ai grijă să nu subţiezi prea tare paharul deja creat şi, totodată, să fii atent să nu deformezi, descentrezi şi să strici ceea ce obţinusei deja. Asta da atenţie distributivă!

Din pocalul meu ideal, a ieşit un mic păhărel ciudat, strâmb, dar de care sunt foarte mândră şi pe care abia aştept să o primesc după toate procesele de ardere care au loc după modelare. Iar toate modelele bloggerilor se pot vedea mai jos.

În a doua parte a zilei am vizitat Târgul ceramicii populare româneşti “Cocoşul de Hurez”. Acolo am putut continua procesul de învăţare, unde am avut posibilitatea de a picta o mică farfurie, aşa cum fac meşterii adevăraţi. Am luat în primire instrumentele: câte un corn de vită pentru fiecare culoare (patru la număr), o gaiţă, o roată a olarului, o farfurie gata modelată.

Regulile de bază s-au păstrat şi în acest proces: farfuria centrată, roata învârtindu-se, tu trebuie să dai dovadă de creativitate.

După tremurat de mâini şi încercarea de a respecta câteva motive tradiţionale (spirala, trandafirul etc.), mi-a ieşit o farfurie unicat pe care am pus-o în casă ca decor.

După ce majoritatea bloggerilor şi-au arătat talentul şi creativitatea şi după ce majoritatea dintre noi am furat meserie de la meşteri premiaţi, am realizat cât de greu este să practici această meserie şi de câtă dexteritate şi răbdare ai nevoie.

Tu ai încercat vreodată să olăreşti #LaHorezu?

#LaHorezu este un eveniment organizat de RomaniaMagica în parteneriat cu Primăria HorezuCabana La Cristian și AutoBoca | Rent-A-Car cu sprijinul Râureni, cu drag din naturăBoromir – împarte bucuriiAQUA CarpaticaDomeniile SâmbureștiLipton Ice Tea și Printcenter. Mulțumiri speciale Magic Handmade.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

3 Comentarii

 • […] Am furat meseria meşterilor olari de #LaHorezu […]

 • Reply 12.June.2014

  Andreea Toader

  Foarte frumoasă experiență! Sper ca anul viitor să mă țin de promisiunea de a face o călătorie prin România și să apuc să olăresc așa frumos ca voi :)

  • Reply 12.June.2014

   Corina Niţescu

   Dacă faci asta, aştept poze şi păreri. :D

   De pe bancă, pare totul super uşor. Când m-am aşezat la roată, m-au luat transpiraţiile şi au început să îmi tremure mâinile de nu le puteam controla. Haha.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.