Am doar 18 ani şi am responabilităţi

Vine timpul când fiecare din noi împlineşte 18 ani. Odată cu trecerea acestui prag mult aşteptat, ne gândim:

 • “O să beau mult acool, dar nu în orice fel, ci în mod legal”;
 • “O să cumpăr ţigări de la chioşc fără ca vânzătoarea să se mai uite strâmb la mine, întrebându-se dacă am vârsta de 18 ani împlinită”;
 • “O să intru în cluburi fără să mai trebuiască să îmi fac copii false după buletin, schimbându-mi data de naştere”;
 • “În sfârşit îmi voi lua carnetul şi sper ca tata să îmi ia o maşină şmecheră de ziua mea!”.

Dar oare câţi dintre noi s-au gândit că din prima secundă de când am făcut marele pas în lumea adulţilor am primit în spinare şi responabilităţi? Începând de acum va trebui să luăm în serios viaţa, să începem să ne gândim la viitorul nostru, al locului în care trăim, al comunităţii în care ne dezvolţăm.

Adesea am auzit discuţii despre acest subiect. Fie ele realizate în cadre precum liceul sau facultatea, fie ele ţinute în familie, am observat că noi, tinerii, nu suntem interesaţi de participarea activă la alegerea reprezentanţilor din organele de conducere.

Chiar dacă în cadrul şcolii nu au fost mulţi oameni care să ne fi luminat puţin în legătură cu importanţa participării tinerilor la vot, cred că fiecare din noi ar trebui să realizeze care ar putea fi schimbările pe care le-ar aduce cu un minim efort: prezenţa la alegeri.

Am doar 18 ani şi am responabilităţi

De ce este important ca tu să mergi la votare?

Pentru că tu reprezinţi schimbarea. Tu eşti cel care, având minime cunoştinţe despre cei care candidează în funcţiile de conducere, poţi avea o influenţă asupra viitorului tău. Nu lăsa schimbarea pe mâna celor care sunt cumpăraţi de mici, bere şi sacoşe cu mâncare.

Pentru că tu o poţi convinge pe mama, pe tatăl, sau pe bunicii tăi să-l aleagă pe omul cel mai competent şi nu pe cel care ştie să mintă mai bine. Tu ai acces la informaţii care te pot ajuta să îţi formezi o părere personală, fără a te lăsa influenţat de minciunile electorale.

Cu toţii ne dorim să trăim într-un loc mai frumos, mai bun, dar încă nu facem nimic pentru a o obţine toate aceste lucruri. Încă suntem mulţi tineri neinteresaţi de această parte a vieţii reale. Poate pentru că încă nu am fost obişnuiţi să ne implicăm în viaţa comunităţi, sau poate pentru că nu ne-a îndrumat nimeni să ne documentăm singuri despre subiectele relevante ale vieţii politice.

Şi pentru a termina într-o notă optimistă, hai să aruncăm o privire asupra viziunii lui Octav despre votare. Haideţi să nu îi lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru.

Am doar 18 ani şi am responabilităţi

Aşadar, eu am doar 18 ani şi consider că am responsabilitatea de a mă prezenta la vot.

Tu vei decide să te alături celor care se prezintă la alegeri?

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

4 Comentarii

 • Reply 23.May.2012

  AlliCe Antrax

  Chiar si de la tineri se cumpara voturi: nu prin ulei si zahar, ci prin excursii si petreceri private.Cel putin la mine in liceu sunt foarte multi care fac parte din partide si au parte de diverse “recompense” daca strang cele mai multe voturi, like-uri, etc. Cat despre prezenta la vot… nu stiu cati dintre tineri au educatia politica necesara pentru a participa la asa ceva (eu, cel putin, nu am). Majoritatea celor care vor vota o vor face asa cum ati spus si voi, fiind influentati de parinti, bunici, etc.

  • Reply 24.May.2012

   Corina Niţescu

   Că bine zici tu acolo: se cumpără voturile. Am ajuns, întâmplător, la dezbaterea politică de la Arcul de Triumf. Acolo erau câteva găşti de susţinători ai candidaţilor la primărie. Se vedea clar că unii tineri erau plătiţi ca să stea acolo îmbrăcaţi în uniformă şi cu afişe în braţe.

   Este trist că ajungi să faci asta doar pentru bani sau participarea la un concert. Dar, am speranţa că în curând noi, tinerii, vom avea cunoştinţele necesare pentru a vota pe merit oamenii care vor ajunge să ne conducă.

   Îmi doresc să cred că această mişcare a început deja. Sper ca în această perioadă a alegerilor, tinerii să nu se lase influenţaţi de ce aud la bunici, părinţi, sau la cei care oferă excursii şi bani, ci să se documenteze puţin pentru a se pregăti pentru votare.

   Trăim într-o perioadă în care internetul ne permite accesul la informaţii, aşa că am încredere că mulţi vor alege cu cap. :D

 • Reply 24.May.2012

  Alfredo

  In viata sunt de acord cu multe lucruri insa cu asta NU!Si am sa-mi argumentez parerea.
  In primul rand traim intr-o societate in care ni se prezinta peste tot,fel si fel de politicieni mincinosi sau cu initiativa abea atunci cand se apropie alegerile.
  In al doilea rand vedem cu totii ca multi romani au votat pe cineva si si-au semnat “sentinta” prin acel vot.De ce sa ne mintim ca prin votul nostru s-ar realiza ceva?De ce sa ne mintim ca daca votam un om anume o sa fie totul roz si frumos.
  In concluzie degeaba incercam sa ne informam cand avem exemple peste tot.Degeaba punem o simpla stampila pe o foaie care in fond acea stampila nu face decat sa-i alimenteze contul acelui individ.Sper sa nu fiu criticat dur dar aceasta este parerea mea!

  P.S:Am facut parte dintr-o organizatie de tineret a unui partid si atunci m-am convins ca votul meu alimenteaza conturi!

  • Reply 24.May.2012

   Corina Niţescu

   Îţi respect părerea. Dar, oricum ar fi, votarea este un eveniment peste care nu se trece. Indiferent dacă te duci tu, sau nu te duci tu la vot, conturi vor fi alimentate.

   De ce să nu le alimentăm pe cele care ar putea să aducă o schimbare în bine? Şi asta luând în considerare faptul că, oricum, banii vor ajunge la cineva.

   Cât despre informare, nu trebuie să o facem doar înainte de alegeri, ci în fiecare moment. Trebuie să ştim cine ne conducem, cum şi de ce. Iar oamenii pot deja să facă diferenţa între sursele de încredere şi cele care vor doar să manipuleze.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.