Am dat o mână de ajutor pentru că Totul începe acasă!

Săptămâna trecută am avut posibilitatea de a ajuta la termoizolarea unei case din cadrul SOS Satele Copiilor (Calea Floreasca 165), implicându-mă în programul Totul începe acasă!, derulat de GDF SUEZ Energy România, Fundația GDF SUEZ și Habitat for Humanity România.

Am dat o mână de ajutor pentru că Totul începe acasă!

În ce a constat mâna de ajutor dată proiectului Totul începe acasă?

Vineri, la prima oră a dimineții m-am prezentat la Foișorul din SOS Satele Copiilor, acolo unde am primit informații despre proiectul în care urma să mă implic. Împreună cu alți doi bloggeri, am ascultat prezentarea stadiilor în care se află lucrările în desfășurare, apoi am luat la cunoștintă regulile care trebuie respectate pentru a munci pe șantier.

Am dat o mână de ajutor pentru că Totul începe acasă!

Mi-am luat casca de constructor, am făcut cunoștință cu denumirile și utilitățile diferitelor unele, după care am pornit în cercetarea locului. Am vizitat câteva case care se aflau într-un stadiu mai avansat de reabilitare, apoi am ajuns la locul pe care noi urma să în considerăm “șantierul nostru”.

Am avut ca scop termoizolarea uneia dintre cele 12 case din cadrul SOS Satele Copiilor. Inițial, munca părea una ușoară (din afară, munca de constructor pare una super ușoară și care nu necesită multe resurse), dar pot garanta că nu este așa! Ne-am împărțit task-urile: unul pregătea plăcile de polistiren, altul le lipea pe perete, în timp ce o a treia persoană măsura formele și le tăia pentru a le trimite la colegul cu “pregătirea lor”.

O muncă ciclică pe care o făceai timp de câteva ore. Când se termina materialul, puteai face o pauză în care îți trăgeai sufletul sau beai o gură de apă. Atunci când unul dintre colegi venea cu încă o găleată de material, procesul o lua de la capăt.

Am dat o mână de ajutor pentru că Totul începe acasă!

Eu una am vrut să asigur stadiul de pregătire a plăcilor. Presupunea să iau material cu mistria și să le ung, pentru ca următorul coleg din “linia de producție” să le poată lipi pe peretele exterior al casei. Munca a fost una destul de grea și obositoare, dar pot spune cu mâna pe inimă că a meritat. De fiecare dată când un grup de copii trecea pe lângă noi și ne saluta vesel parcă dispăreau oboseala și durerile de spate.

Am dat o mână de ajutor pentru că Totul începe acasă!

Am avut parte și de o masă de prânz care ne-a ajutat să ne destindem. Am mâncat, ne-am relaxat și s-a încins chiar și un meci de rugby. După asta, a urmat o a doua repriză de muncă ce a dus la finalizarea termoizolării unui perete de casă. Ce poate fi mai plăcut de atât?! Muncești, ajuți și te mai și distrezi făcând toate astea. La sfârșitul unei astfel de zile te poți gândi că ai reușit să faci o faptă bună iar niște copii o vor duce mai bine în locuințele reabilitate.

Am dat o mână de ajutor pentru că Totul începe acasă!

Acest program de reabilitare face parte din platforma de responsabilitate socială a companiei GDF SUEZ Energy România, Energie pentru Fapte Bune, și a început la finalul anului 2013. Casele, în care locuiesc peste 80 de copii și mamele lor sociale, au o vechime de 20 de ani și nu au fost reabilitate până în prezent, fiind într-o stare de degradare și având un consum energetic ridicat. Aceste motive au fost cele care au determinat introducerea SOS Satele Copiilor în programul de reabilitare.

Am dat o mână de ajutor pentru că Totul începe acasă!

Astfel că ajutorul de 300.000 de euro, venit din partea GDF SUEZ Energy România şi a Fundaţiei GDF SUEZ, face posibilă reabilitarea tuturor caselor până la finalul anului 2014. Lucrările constau în înlocuirea acoperişurilor, izolarea termică a acestora şi a mansardelor, reabilitarea izolaţiei termice de exterior, înlocuirea uşilor şi a geamurilor, schimbarea centralelor de gaze naturale existente şi instalarea unui sistem de contorizare individuală a consumului de gaze naturale pentru fiecare casă familială.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.