Airsoft – Counter Strike Dincolo de Monitoare

Jocurile video au depășit de multă vreme barierele unei comunități restrânse, formată în mare parte din adolescenți și privită des ca un act de imaturitate de către societate și nu ca un mod de relaxare. Astăzi, fiecare dintre noi apelăm la jocurile video pentru trecerea timpului liber, indiferent dacă ne jucăm pe telefoanele de tip smartphone, pe PC, console sau pe Smart TV-uri.

Pentru acest lucru o contribuție importantă au avut-o programatorii de jocuri video, care au știut să creeze unul sau mai multe produse pentru fiecare categorie de gameri. Astfel, Farmville a devenit un succes la fel de mare pentru cei care folosesc rețeaua de socializare Facebook, iar Angry Birds pentru posesorii de smartphone-uri. League of Legends sau DotA 2 au același succes astăzi pe PC aşa cum World of Warcraft reușea odată.

Dar, în ciuda acestei diversități de jocuri video, genul FPS (first-person shooter) rămâne cel mai popular printre utilizatori. Indiferent dacă vorbim despre francize mari precum Counter Strike, Call of Duty sau Battlefield, scopul rămâne același: de a trage cu o armă de foc. Vrei să experimentezi cum este să te afli într-o zonă de conflict, sau cum cea mai mică greșeală îți poate fi fatală, atunci trebuie să te joci măcar o dată un astfel de video game.

Dar, poţi trăi toate aceste lucruri şi dincolo de monitoare, într-un mediu la fel de sigur, dacă alegi să practici sportul Airsoft. Originar din Japonia anilor ’60, Airsoft reușește să satisfacă pasiunea oamenilor pentru arme și război, fără a fi nevoie să te înrolezi în armată și să pleci pe front.

Jocul presupune realizarea unui scenariu militar într-un cadru organizat, unde jucătorii sunt nevoiți să folosească tactici militare autentice și replici Airsoft ale armelor de foc și ale echipamentelor militare reale. Chiar dacă poate semăna cu paintball-ul, Airsoft se diferențiază în primul rând prin faptul că se practică în locuri izolate neamenajate (păduri, clădiri abandonate), ferite de accesul publicului.

O altă diferență constă în faptul că în loc de bilele umplute cu vopsea, într-un joc de Airsoft muniția constă în bile solide din plastic de mici dimensiuni. Acest lucru presupune o lipsă a semnelor vizibile în cazul în care ai fost lovit și un spirit de fair-play din partea jucătorilor, care vor fi nevoiţi să fie onești când trebuie să iasă din joc.

Diversitatea nu este prezentă doar în ceea ce privește spațiile alese, ci și în ceea ce privește scenariile militare create. Pot fi formate două sau mai multe echipe ale căror rol este de a se elimina reciproc până când doar una dintre ele mai are reprezentanți. Sau se poate apela la ideea capturării steagului sau plantării și dezamorsării unei “bombe”, precum în Counter Strike sau alte jocuri asemănătoare. Sau, de ce nu, crearea unui scenariu în care o echipă a luat ostatici, iar cealaltă trebuie să-i elibereze.

În ceea ce privește echipamentul folosit pentru practicarea acestui sport, există un minim necesar format dintr-o armă replică de Airsoft, consumabile aferente acelei arme și ochelari speciali de protecție sau mască specială pentru zona ochilor și a feței.

Toate armele și echipamentele Airsoft sunt replici fidele, la scara 1:1 după cele reale și pot fi cumpărate doar de la magazinele de specialitate, precum Airsoft6. Acolo poți găsi tot ce înseamnă echipament militar, de la pistoale Airsoft, arme cu lunetă sau grenade, până la veste tactice și bocanci folosiți de trupele de elită. Poți opta chiar pentru personalizarea propriilor arme airsoft, modificând componente precum țevile de precizie, cilindri, arcuri sau camere hopup.

Airsoft poate părea un sport periculos la prima vedere, motiv pentru care o parte dintre regulile sale sunt reglementate de Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor. Aceasta prevede, printre altele, că replicile de Airsoft:

  • Nu pot achiziționate sau folosite de persoane care nu au împlinit 18 ani;
  • Nu pot fi afișate și exploatate în locuri publice, ci doar în spații private de accesul publicului, semnalizate pentru practicarea acestui sport;
  • Vor fi transportate în cutii sau huse destinate transportului, fără a fi încărcate cu muniție.

În România au apărut în ultimii ani numeroase cluburi de Airsoft, sportul făcându-și simțită prezența în județele Arad, Alba, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Bihor, Craiova, Constanța, Cluj, Sibiu, Iași, Suceava, Satu Mare, Timișoara și în București. Acest lucru permite organizarea de competiții interne și naționale săptămânal, majoritatea dintre ele având loc în weekend.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.