Admission – Admis pe pile (2013)

Admission este o comedie zgârcită cu spectatorii la capitolul glume/situații comice, dar generoasă cu informațiile despre complexul proces de selecție al viitorilor studenți la cele mai râvnite colegii din Statele Unite ale Americii.

admission-375708l

Sinopsis

În fiecare primăvară, elevii din ultimul an de liceu aşteaptă cu nerăbdare să afle dacă au fost admiși sau nu de către colegiile la care au aplicat. La Universitatea Princeton, unul dintre ofiţerii responsabili cu complexul proces al admiterii este Portia Nathan. Când Clarence, superiorul ei, îşi anunţă retragerea la pensie, candidatele cu cele mai multe şanse să-i ia locul sunt Portia şi rivala sa, Corinne. Cele două trebuie să demonstreze că merită promovarea, iar pentru Portia se ivește o ocazie bună, aceasta fiind nevoită să plece în căutarea de potenţiali studenți.

Portia se reîntâlneşte cu un fost coleg din colegiu, ajuns acum profesor, John Pressman, care de curând o contactase pentru a-i recomanda un elev extrem de dotat din punct de vedere intelectual, dar mai puţin convenţional, Jeremiah. Este posibil ca tânărul abia cunoscut să fie fiul pe care Portia l-a dat spre adopţie imediat după naştere, înainte ca aceasta să fi terminat liceul.

Admission - Admis pe pile (2013)

În această situație, personajul interpretat de Tina Fey este nevoit să-şi reevalueze viaţa personală, dar şi pe cea profesională, pentru că se trezeşte ocolind regulile academice pentru Jeremiah, riscându-şi astfel viitorul profesional. Astfel descoperă, în schimb, un stil de viaţă surprinzător de plăcut şi o iubire la care nici măcar nu a îndrăznit să viseze.

Plusuri și minusuri

Regizorul filmului, Paul Weitz, i-a distribuit în rolurile principale pe Tina Fey (Portia Nathan) și Paul Rudd (John Pressman), acest lucru fiind la prima vedere o alegere interesantă şi inspirată. Spun acest lucru deoarece ambii actori sunt apreciați pentru munca depusă în filmele și serialele de comedie în care au fost distribuiți până acum.

Din păcate prima lor colaborare pe platourile de filmare, în Admis pe pile, nu o consider a fi una reușită sau care să se repete în viitor. A lipsit acea conexiune, chimie dintre actori care să dea filmului un dram de magie, care să le transmită spectatorilor că privesc viaţa a două persoane pe ecran, și nu doi actori care își joacă bine rolurilor.

Admission - Admis pe pile (2013)

Dar nu pun acest semi-eșec pe seama celor doi, care sunt actori talentați și par a se fi străduit, ci pe seama scenariului și a viziunii regizorale! Ce mă face să spun acest lucru este faptul că Admission pare a merge în trei direcții diferite, dar care oarecum ar fi trebuit să se întâlnească undeva, lucru ce nu s-a mai întâmplat.

Astfel, dacă vreodată filmul a avut o busolă, aceasta s-a defectat în timpul filmărilor, rezultatul final neputând fi în mod clar încadrat în niciuna dintre următoarele categorii de film: comedie, dramă sau romance.

admission_fey

Tina Fey și Paul Rudd sunt actori de comedie și știu să facă o treabă excelentă în acest domeniu, drept dovadă și ceremonia de acordare a Globurilor de Aur din acest an, unde Tina Fey a fost gazdă împreună cu Amy Poehler. Cele două au fost unul dintre motivele pentru care spectacolul a avut succes, chiar și în lipsa gazdei din ultimii trei ani, Ricky Gervais, cunoscând pe ce tip de glume să pună accentul și când să improvizeze pentru a evita momente mai puțin frumoase.

Filmul este catalogat drept a fi unul de comedie, iar acest lucru poate fi susținut de multe dintre situațiile comice prezente de-a lungul desfăşurării acţiunii. Acestea nu sunt nici previzibile, nici învechite, ci cât se poate de plauzibile, inspirate din viața socială. Vor exista multe zâmbete în sală, dar nu îndeajuns de multe pentru ca filmul să fie cu adevărat o comedie.

Admission - Admis pe pile (2013)

Glumele ajung să scadă treptat de la început până la sfârșitul filmului, între ele existând multe momente cu tentă mai serioasă. Dar meritele trebuie acordate actorilor și, uneori, scenariștilor pentru acele secvențe în care te poți identifica ușor cu personajele!

Filmul cochetează și cu ideea de romance, fiind la modă în ultimii ani comediile romantice. Din păcate nu pot spune că a excelat la acest capitol, momentele intime fiind aproape inexistente, iar glumele de îndrăgostiți dintre Portia și John fiind și ele foarte reduse.

Admissions-_-Tina-Fey-_-Paul-Rudd

De asemenea, nu este trasată o linie clară a poveștii lor de dragoste, totul părând a se petrece la întâmplare atunci când se trece de la o situație comică, la una mai dramatică. Mai mult, după cum am spus și mai sus, Tina Fey și Paul Rudd nu degajează acea emoție necesară unei idile pe marile ecrane, fiind și ea dintr-o comedie romantică.

Cea de-a treia direcție, spre care se îndreaptă Admis pe pile, este drama. Aceasta poate este și cea mai puternică și ușor de observat de-a lungul peliculei. Portia este pusă față în față cu propriul trecut încă la începutul filmului, abandonarea propriului copil atunci când încă era pe băncile facultății, situație ce pare a fi greu de acceptat.

Fără a acorda vreun spoiler, Portia începe să realizeze posibilitatea ca unul dintre aplicanții la colegiul unde lucrează, Princeton, să fie chiar fiul ei. Iar odată cu această posibilitate, simțul matern își face simțită prezenta, Portia fiind dispusă de a realiza tot ceea ce este posibil pentru ca presupusul său fiu, dat spre adopție, să fie admis la Princeton.

Admission - Admis pe pile (2013)

Astfel Portia ajunge să-și riște întreaga carieră de 16 ani ca ofițer de admitere la unul dintre cele mai prestigioase colegii din lume, ocolind regulile și prezentându-le spectatorilor un proces extraordinar de complex pe care trebuie să-l parcurgă un adolescent pentru a fi admis la un asemenea colegiu.

Din acest punct de vedere, Admission poate fi considerat și un semnal de alarmă asupra deficiențelor unui sistem care poate să defavorizeze persoanele înzestrate cu o inteligență peste medie, dar care ori nu au avut parte de un sprijin financiar prea mare din partea părinților, ori au conștientizat târziu propriul potențial, dosarul lor de admitere fiind deja “pătat” în acel moment.

Admission - Admis pe pile (2013)

Concluzie

Admission poate fi cu greu catalogat drept un film al genului de comedie, îndreptându-se mai mult spre o dramă condimentată cu puțin romantism și câteva situații comice. Este un film ușor previzibil, dar care păstrează destule surprize pentru spectator, astfel încât să-l țină pe scaunul din cinematograf până la sfârșit.

Admission – Admis pe pile (2013) poate fi vizionat începând de vineri, 12 aprilie, în toate cinematografele Cinema City din țară. Filmul este distribuit în România de RoImage și ProRom. Vizionare plăcută!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.