ADCSNA: The Greatest Gift

Albumele astea vin din mai multe genuri, zone şi epoci, pot fi mai mult sau mai puţin cunoscute, dar merită cel puţin o ascultare. Din seria ADCSNA azi avem The Greatest Gift.

Scratch Acid

Scratch Acid

Formaţi în 1982 în Austin, Texas, Scratch Acid în cariera lor de 5 ani au ajuns să fie un grup important în scena de noise-rock a anilor ’80 din SUA, scenă care mai târziu a reprezentat o influenţă importantă asupra alternative rock-ului şi grunge-ului. Noise-rockul este exact ce sugerează titlul: un gen de muzică folosind instrumentaţie de rock dar cu un accent pe atonalitate, disonanţă, zgomot, un sunet şi o atitudine agresivă în general.

Scratch Acid aveau următorii membri:

David Yow - vocal (un nume apt, considerând stilul său de a cânta…)
David Wm. Sims – bas
Brett Watford – chitară
Rey Washam – tobe

Steve Anderson a fost în grup pentru scurt timp ca vocalist înainte să fie dat afară, şi acum este… un producător şi compozitor pentru Kylie Minogue. Ouch…

sa-tggGrupul a înregistrat un album (Just Keep Eating) şi două EP-uri (Scratch Acid, Berserker), dar tot de ce aveţi nevoie este compilaţia The Greatest Gift (1991), care colectează tot ce a înregistrat grupul în ordine cronologică. Majoritatea pieselor înregistrate de Scratch Acid sunt de noise-rock, incluzând o formulă tipică de tobe frenetice, chitări super-distorsionate şi un sunet alternativ înspăimântător şi comedic, într-un mod foarte pervers şi incredibil de bizar. Totuşi, Scratch Acid tind să se apropie de heavy metal şi hardcore punk decât zgomotul pur care l-ar sugera numele stilului, iar grupul îşi diversifică stilul pe alocuri, incluzând variaţii dinamice, diferite instrumente şi detururi precum o piesă cu viori (“Owner’s Lament”), o piesă de blues-rock cu harmonica (“Unlike a Baptist”), o piesă de blues-rock fără harmonica (groove-ul monstruos “Skin Drips”), piese de noise rock maniacale în loc de înspăimântătoare (“Eyeball”, “Big Bone Lick”, “Holes”, unde Yow sună ca Black Francis), câteva instrumentale (două piese numite “Untitled”, “Albino Slug”, “The Scale Song”) şi un cover al piesei “Damned for All Time” din musicalul Jesus Christ fuckin’ Superstar, incluzând o secţiune de trompete. I am not making this up. Majoritatea pieselor de pe compilaţie sunt excelente dar este greu de ales care se disting datorită faptului că formula de noise-rock le face pe majoritatea să sune la fel (asta este doar o observaţie, nu o critică…), dar le aleg pe următoarele: riff-ul de Black Sabbath bastardizat din “Cannibal”, “Greatest Gift” (ce sună ca o piesă de surf rock violată de Sex Pistols), terifiantul “Lay Screaming”, “Eyeball”, influenţa de funk-rock din “Cheese Plug”, agresivul “Mary Had a Little Drug Problem” şi grunge-ul dement “Moron’s Moron” (unde Yow chiar sună ca Francis…).


Scratch Acid – Cannibal


Scratch Acid – Greatest Gift


Scratch Acid – Lay Screaming


Scratch Acid – Cheese Plug


Scratch Acid – Mary Had a Little Drug Problem


Scratch Acid – Moron’s Moron

Distribuie:

Echipa

AmDoar18Ani.ro este un blog colectiv ce îşi propune să informeze tinerii liceeni. Îi vom ţine la curent cu evenimente care mai de care mai interesante, ce îi vor ajuta să îşi petreacă într-un mod folositor timpul liber.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.