Adama (2015), Cel mai bun Film de Lungmetraj la Anim’est 2015

Anim’est, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie, şi-a închis şi în acest an porţile. De aproape o săptămână, de când am participat la ultima proiecţie, mă tot gândesc la poveştile minunate pe care le-am văzut în cadrul festivalului. Recunosc, nu am avut vreme să merg la prea multe proiecţii, dar sunt bucuroasă că am ajuns, printre altele, să văd şi filmul de lungmetraj care a impresionat juriul din acest an.

Adama, Cel mai bun Film de Lungmetraj la Anim'est 2015

Adama (r. Simon Rouby) a primit Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj pentru „călătoria emoționantă în care ne poartă, și pentru perspectiva extrem de inovatoare și convingătoare asupra unui subiect cu care suntem cu toții familiari (Primul Război Mondial)”. Mai multe detalii despre celelalte premii oferite în cadrul celei de-a zecea ediţii Anim’est, aici. În continuare, Adama văzut prin ochii mei.

Adama (2015), Cel mai bun Film de Lungmetraj la Anim'est 2015

Da, a fost o călătorie neaşteptată. O trecere dinspre frumos, spre urât şi înapoi. Am rămas impresionată de lejeritatea cu care a fost abordat un subiect puternic şi, de asemenea, de trăirile intense ale personajului, în funcţie de locurile în care acesta ajungea.

Sinopsis Adama

Adama este un băiat de 12 ani care trăieşte într-un sat izolat din Africa de Vest, aflat la adăpostul unor stânci, departe de Ţinutul Vânturilor şi de duhurile rele care dau naştere războaielor. Atunci când află de dispariţia fratelui său, Samba, acesta porneşte în ţinutul oamenilor albi pentru a-l găsi şi pentru a-l determina pe acesta să se întoarcă acasă. Deşi doar un puşti, ajunge să însoţească trupele armate pe front, fiind ajutat şi îndrumat de câţiva companioni.

Suntem în anul 1914, într-o Europă aflată în plin război, acolo unde Adama, mânat de disperare şi de dorinţa de a-şi elibera fratele, ajunge în cele mai periculoase locuri şi este pus în situaţii în care nu ar trebui să fie pus un copil. Călătoria, iniţiatică, am putea spune, are un deznodămât uşor previzibil, dar care, în final, îl mulţumeşte pe spectator.

Despre Adama

Chiar dacă vorbim o animaţie, personajele prind viaţă pe ecran şi transmit emoţie asemenea unor actori bine pregătiţi. Fiecare sentiment de-al lui Adama este unul care trecea dincolo de ecran. Este spartă bariera temporală şi spaţială, iar trăirile lui ajung să fie parte din tine.

Evenimentele istorice nu au fost urmărite în mod specific. S-a pus mai mult accentul pe experienţa personajului principal, pe descoperirea de sine şi pe transformarea din copil în adult. Momente cheie din dezvoltarea lui Adama au fost foarte bine surprinse şi au dat o notă de realitate întregii aventuri.

Nici doza de fantezie şi supranatural nu a fost neglijată. O parte importantă din tot acest drum al descoperirilor a fost întreţesută cu simbolistică, legături mai presus de firesc şi încredere în superstiţii.

Un factor important, consider eu, a fost şi muzica expresivă care a acompaniat aventura lui Adama de la început până la sfârşit. Ritmurile ameţitoare induc o stare perfectă pentru a înţelege şi pentru a fi impresionat de povestea lui Adama.

Filmul este produs în limba franceză, fapt care mie mi-a plăcut foarte mult. Iar vocile interpreţilor au adus plus valoare întregii animaţii şi au fost cele care au însufleţit cu adevărat personajele.

Mai jos puteţi gusta puţin din ceea ce înseamnă Adama.

Sper ca şi anul viitor să avem parte de filme de animaţie atât de bine realizate, pe care să le vedem în cadrul celei de-a unsprezecea ediţii Anim’est.

Părerea autorului

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.


Nota noastră