47 Ronin (2013)

În acest an am avut parte de câteva surprize frumoase din partea industriei cinematografice, filme de la care nu aveam multe așteptări, dar care au reușit să mă binedispună și să mă-ncarce cu energie pozitivă pe parcursul vizionării. Sunt bucuros să spun că, la sfârșitul acestui an, 47 Ronin face parte din această categorie de filme!

47 Ronin (2013)

Sinopsis

În urma unui plan viclean pus la cale de lordul Kira, daimyo (titulatura oficială pentru lorzii teritoriali în Japonia feudală) Asano este obligat de către Shogun-ul Japoniei să comită seppuku. Drept consecință, toți samuraii aflați la comanda lordului Asano își pierd statutul în societate și sunt izgoniți din Ako, domeniul feudal al fostului lor stăpân.

După un an de la tragica întâmplare, aceștia se reunesc sub comanda lui Ôishi și pun la cale un plan prin care să răzbune moartea daimyo-ului Asano. Totul se transformă într-o lungă aventură, plină de bestii mistice, vrăjitori și alte creaturi fantastice.

47 Ronin (2013)

Despre 47 Ronin

Încep prin a menționa faptul că filmul 47 Ronin reprezintă adaptarea cinematografică a unei faimoase legende japoneze, despre care puteți citi aici (în limba română) și aici (în limba engleză). Pe scurt, legenda vorbește despre 47 samurai care, după ce au rămas fără daimyo-ul lor în urma unui gest necugetat, promit să-și răzbune maestrul, chiar dacă acest lucru îi va condamna la pedeapsa capitală.

Povestea celor 47 Ronin (= samurai rămași fără stăpân) este considerată legenda națională a Japoniei, oferind unul dintre cele mai faimoase exemple de aplicare a codului de onoare a samurailor, Bushidō. Legătura strânsă dintre un samurai și daimyo-ul său, devotamentul pentru o cauză nobilă, strategiile de disimulare și acceptarea consecințelor sunt doar câteva dintre lucrurile evidențiate în legendă, aspecte care l-au pus în dificultate pe Tokugawa Tsunayoshi, shogun-ul Imperiului japonez de la începutul secolului XVIII.

Deși, conform legii, era nevoit să-i pedepsească pe cei 47 de luptători, acesta a dat dovadă de simpatie și apreciere față de devotamentul lor, permițându-le să aibă parte de o moarte onorabilă, demnă de un samurai, prin ritualul denumit seppuku.

47 Ronin (2013)

Despre film pot spune că acesta respectă în linii mari legenda, la care adaugă câteva personaje noi și o serie de elemente fantastice care ori vor fi apreciate de o parte a spectatorilor, ori vor fi criticate de cealaltă parte pe motivul că acestea conduc la decredibilizarea poveștii.

În categoria aspectelor pozitive ale filmului 47 Ronin am remarcat în primul rând abundența actorilor de origine japoneză, lucru care m-a încântat pe deplin. Pot spune că Hiroyuki Sanada, care a mai jucat în The Last Samurai (2003), Sunshine (2007) și The Wolverine (2013), aduce un adevărat omagiu titulaturii de samurai, oferind doza perfectă de dramatism și seriozitate necesară personajului său: sfetnicul lui daimyo Asano și conducătorul celor 47 Ronin.

47 Ronin (2013)

Keanu Reeves este singurul actor străin din distribuție și, deși, aparent este protagonistul întregii producții, rămâne în umbra samuraiului Sanada pe parcursul celor 119 minute ale filmului. Personajul acestuia, intitulat Kai, este o creatură jumătate om – jumătate demon, care ajunge să fie crescută la curtea stăpânului Asano, în ciuda disprețului arătat de samurai acestuia.

Despre Kai nu se face nicio referință în legenda japoneză (după cum este de la sine înțeles), dar rolul acestuia este decisiv în desfășurarea acțiunii. Pe lângă faptul că este singurul capabil să înfrunte creaturile mistice, adăugate la rândul lor pe lângă povestea originală, Kai este responsabil și de latura romantică a filmului.

47 Ronin (2013)

Acesta este crescut împreună cu fata daimyo-ului Asano, Mika, și față de care dezvoltă de-a lungul anilor o pasiune inocentă și în același timp, interzisă. Gingășia și frumusețea tinerei fete este portretizată, fără eroare, de actrița de origine japoneză Kô Shibasaki.

Un alt plus, pe lângă cast-ul și interpretările lui impresionante, este dat de frumusețea decorurilor și înalta calitate a efectelor speciale. Regizorul filmului, Carl Rinsch, a fost aspru criticat pentru îngreunarea procesului de producție și depășirea bugetului inițial, despre care există zvonuri că ar fi ajuns aproape de 225 milioane de dolari. Dar dorința acestuia, de a oferi cinefilului unul dintre deliciile vizuale ale anului 2013, atât din punct de vedere al peisajelor, cât și al efectelor 3D a dat roade.

47 Ronin (2013)

De la cel mai întunecat cadru până la cel mai luminos, de la păianjenul otrăvitor până la dragonul majestuos, de la drumurile noroioase până la simbolurile din cultura japoneză, sculptate în piatră, toate au arătat impecabil. Pentru efectele 3D am rămas fără cuvinte de laudă, motiv pentru care mă voi rezuma la a spune că nu o dată s-a întâmplat să închid ochii și să-ncerc să mă feresc de un obiect aruncat “spre mine” în timpul vizionării, și că producții mult mai importante din acest an ar trebui să-nvețe de la 47 Ronin ce-nseamnă un film 3D. (Iron Man 3, do you hear me?)

47 Ronin mai punctează la capitolul costume, care sunt pur și simplu încântătoare, designerul Penny Rose (a lucrat și la celebra serie Pirații din Caraibe) jonglând cu cele mai fine mătăsuri în culori vii. De asemenea, coloana sonoră semnată de Ilan Eshkeri a contribuit decisiv la atmosfera întregului film, chiar dacă nu am remarcat o anumită compoziție muzicală care să iasă în evidență.

47 Ronin (2013)

Pe partea cealaltă, a lucrurilor mai puțin bune, trebuie să menționez în primul rând că scenariul nu ajută prea mult filmul. Chiar dacă pelicula are 119 minute, dezvoltarea personajelor este aproape inexistentă, făcând un mare deserviciu personajelor care nu sunt menționate și în legenda japoneză.

Kai și vrăjitoarea, care poate lua forma oricărei vietăți (chiar și a vulpii din videoclipul melodiei What Does the Fox Say?), te fac curios cu privire la background-ul lor, dar până la confruntarea finală, acesta este inexistent. Mai mult, filmul nu pune accentul prea tare pe voința samurailor care de multe ori a fost pusă la încercare conform legendei, motiv pentru care 47 Ronin nu se poate apropia de filmele: 13 Assassins (2010) și The Last Samurai (2003).

47 Ronin (2013)

Pe lângă aceste lucruri, spectatorul este privat de o scenă de luptă ce implică cele două săbii pe care le poartă fiecare samurai, scenă care îți este promisă cu fiecare cadru și cu fiecare mențiune la armele luptătorului japonez.

Am auzit mai multe persoane criticând până și faptul că întregul film este în limba engleză, chiar dacă există un singur actor care nu este de origine japoneză. Personal, nu m-a deranjat faptul că majoritatea actorilor nu sunt vorbitori nativi ai limbii engleze, publicul vizat fiind în primul rând cel Occidental.

47 Ronin (2013)

Concluzie

47 Ronin poate fi o recomandare bună pentru cei care nu sunt în căutarea unui film care să exceleze prin regie sau scenariu, ci mai degrabă prin efecte vizuale, costumații și puțină emoție. Reprezintă o interpretare fantezistă a unei celebre legende japoneze, care trebuie tratată ca atare: un film de vacanță ce vizează publicul de toate vârstele.

Filmul pare a avea aceeași soartă ca și pelicula chinezească din 2011, Jin líng shí san chai (The Flowers of War), o bună parte din spectatori criticând-o pentru micile modificări aduse poveștii originale, iar ceilalți (printre care mă număr și eu) apreciind-o pentru ceea ce are de oferit.

47 Ronin este distribuit în România de Ro Image și va fi lansat în cinematografele din țară pe 27 decembrie 2013.

Vizionare plăcută!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.