30 de sfaturi despre cum să înveţi pentru Bacalaureat

30 de sfaturi despre cum să înveţi pentru Bacalaureat

Deşi şcoala abia s-a terminat, unele persoane încep să se panicheze cu gândul că vine clasa a XII-a. Se aude din toate părţile că e un an greu, că ar trebui început deja procesul de învăţare sau că, mai rău, acesta ar fi trebuit început încă din clasa a IX-a. Dar, cine stă să înveţe pentru bac încă din primul an de liceu?!

Iată, aşadar, 30 de sfaturi care te pot ajuta să înveţi mai uşor, mai cu spor pentru Bacalaureat.

1. Fă curat în camera ta! Ai putea fi tentat să îţi faci curat în cameră ori la două dimineaţa, când tu ar trebui să te odineşti, ori atunci când trebuie să înveţi.

2. Găseşte-ţi un ritm al tău! Nu te suprasolicita! Fă pauze. Îţi poţi lăsa weekend-ul pentru distracţie şi ieşiri, iar în timpul săptămânii, pentru că oricum ai şcoală, să stai să înveţi.

3. Nu pierde nopţile! Da, pare greu la început, dar cu cât se apropie examenele, cu atât o să începi să fii din ce în ce mai obosit şi s-ar putea din cauza asta să nu mai poţi învăţa sau, mai rău, să nu te poţi descurca la examen.

30 de sfaturi despre cum să înveţi pentru Bacalaureat

4. Înaintea examenelor, dormi bine. Extrem de bine. Dacă vrei să îngraşi porcul în ajun, fă-o până în ora 20:00, ca după aceea să ai timp să te relaxezi.

5. Înainte să intri în sală, nu încerca să repeţi subiectele. S-ar putea, de emoţii, deşi tu să ştii foarte bine, să le uiţi fix în momentul în care ar trebui să-ţi pui ideile pe foaie.

6. Încearcă în prima perioadă, până în decembrie, să citeşti majoritatea cărţilor, mai ales la limba română. Chit că sunt unele persoane care pot învăţa comentarii întregi pe de rost (tot respectul), s-ar putea să fie unele persoane (ca mine), care nu pot învăţa aşa şi au nevoie să ştie firul narativ al poveştii. Astfel, nu vei ajunge cu o lună înaintea Bac-ului cu cărţile necitite.

30 de sfaturi despre cum să înveţi pentru Bacalaureat

7. Încearcă să faci eseuri şi exerciţii din timp. Nu doar că te vor ajuta să îţi dai seama la ce nivel eşti, dar vei putea memora mult mai uşor informaţiile.

8. Foloseşte muuulte carioci şi markere pentru a sublinia informaţiile importante la fiecare materie. Dacă eşti o persoană cu memorie fotografică foarte bună, în timpul examenului s-ar putea să ai surpriza să îţi aduci aminte o informaţie anume, deoarece ai colorat-o aşa cum ai vrut şi a ieşit în evidenţă.

9. Dacă ai posibilitatea, încearcă să îţi decorezi camera, astfel încât să îţi facă plăcere să stai acolo, să înveţi. Eu, spre exemplu, am fotografii şi citate motivaţionale pe peretele cu biroul. Trebuie ca mediul să fie unul plăcut, nu să te obosească şi mai tare decât informaţia în sine.

30 de sfaturi despre cum să înveţi pentru Bacalaureat

10. Încearcă, atunci când repeţi, să o faci în locuri diferite. Un studiu a demonstrat că dacă schimbi locul de învăţare, acest lucru îţi poate îmbunătăţi considerabil capacitatea de concentrare şi memorare.

11. Dacă simţi că nu poţi învăţa în casă, încearcă să ieşi într-un părculeţ liniştit, dacă e frumos afară, sau într-o ceainărie sau la bibliotecă.

12. De asemenea, te poate ajuta învăţatul în grup. Întâlneşte-te cu prietenii tăi care dau Bac-ul şi, eventual, care sunt la acelaşi profil ca tine şi încercaţi să faceţi schimb de informaţii.

13. Nu petrece prea mult timp pe Facebook, Pinterest, Tumblr şi alte site-uri de genul. Nu doar că pierzi extrem de mult timp în care ai putea face ceva util sau să te relaxezi, există posibilitatea de a te enerva dacă vezi o anumită postare – iar noi în perioada asta trebuie să fim Zen, nu? Există şi unele aplicaţii pentru telefoane, tablete şi calculatoare, care îţi pot restricţiona accesul la anumite site-uri pe perioada în care înveţi.

30 de sfaturi despre cum să înveţi pentru Bacalaureat

14.  Mănâncă sănătos. Da, până şi alimentaţia contează în procesul de memorare. De asemenea, poţi lua suplimente de vitamine, mai ales cele cu Magneziu, Calciu sau Vitamina C.

15. Când repeţi, mestecă gumă cu o aromă deosebită. La examen mestecă aceaşi gumă. Studiile spun că acest lucru te poate ajuta să-ţi aduci aminte mult mai repede ceea ce ai memorat.

16. Pe fundal, încearcă să nu îţi pui muzică cu versuri, deoarece te poţi trezi în mijlocul lecturii cântând I will survive, urcându-te în vârful patului. Poţi asculta muzică instrumentală, muzică clasică sau poţi asculta sunete ale naturii care cică te-ar ajuta să te concentrezi la învăţat. Aici ai un exemplu:

17. Ţine-ţi telefonul deoparte (şi departe). Pe silent. Fără vibraţii. Şi,ca să fii sigur că nu o să te întorci din 3 în 3 secunde la el, îţi poţi dezactiva notificările pentru toate site-urile pe care ai cont. Crede-mă, ţara nu arde, poţi vedea notificările şi peste juma de oră, atunci când iei o pauză.

18. Fă-ţi o foaie pe care să scrii de ce ar trebui ca tu să înveţi sau ce anume te motivează pe tine să înveţi. Poţi scrie orice: de la faptul că vrei să intri la o anumită facultate, la faptul că părinţii ţi-au promis un cadou frumos dacă ai o anumită medie la Bacalaureat.

19. Fă-ţi un plan cu ce ai de învăţat pentru fiecare materie. Te poate ajuta să îţi dai seama cât mai ai de învăţat şi odată ce începi să tai de pe listă, vei începe să te simţi din ce în ce mai bine şi vei vrea să termini totul cât mai repede.

30 de sfaturi despre cum să înveţi pentru Bacalaureat

20. Dacă ai norocul de profesori de treabă la materiile la care dai Bac-ul, fii atent la ce se predă! Mai ales spre sfârşit, când toţi profii fac recapitulări şi te pot ajuta pe tine să treci repede prin materie. În plus, îi poţi întreba tot ce nu ai înţeles.

21. Dacă tot avem şi simulările, care mai nou sunt băgate din clasa a XI-ea, haide să încercăm să dăm tot ce putem. Chit că e doar o simulare. Dacă iei o notă bună la examen, vei avea medii bune la respectiva materie tot anul şi te poate ajuta pe tine să îţi dai seama la ce nivel eşti. Atenţie! Dacă ai luat o notă mare la o materie, nu te culca pe o ureche. Notele pot şi scădea.

22. Dacă ai un text greoi, obositor, poţi încerca să pui pe fiecare paragraf, câte o bombonică preferată şi să te răsplăteşti. Da, nu face foarte bine la dietă şi se contrazice cu sfatul cu mâncatul sănătos, dar hei, măcar e o metodă să treci peste lecturile grele.

30 de sfaturi despre cum să înveţi pentru Bacalaureat

23. Nu te baza pe faptul că “anul trecut s-a dat subiectul X“. Tu învaţă tot. Oricum, mai ales la materiile umaniste, totul e ca o poveste, deci nu îţi prinde rău să mai ştii un autor, sau un eveniment istoric în plus cu care să faci comparaţie.

24. Cu cât ţi se pare mai interesantă o materie, cu atât o să înveţi mai mult şi vei reuşi să iei o notă mai mare. Încearcă să găseşti ceva interesant la fiecare materie, în fiecare capitol.

25. Când te simţi copleşit cu prea multe meditaţii, cărţi şi îţi vine să nu te mai prezinţi la examen… Ia o pauză. De o oră, spre exemplu. Fă orice te face fericit. Uită-te la un film, la un serial, mănâncă, vorbeşte cu un prieten sau joacă-te pe calculator. După aceea, gândeşte-te la care dintre toate lucrurile de care te simţi tu copleşit poţi renunţa? Unele motive nu sunt atât de serioase, sau se pot rezolva în mai puţin de 10 minute. Încearcă, apoi, să îţi faci liste cu ce ai de făcut şi pune-te pe treabă.

26. Încearcă să nu te epuizezi psihic prea rău. Nu-ţi spune că o să intri în depresie şi alte lucruri sumbre. Adoptă o atitudine pozitivă. Vorbeşte zilnic cu prietenii, părinţii sau cu un psiholog, despre cum te simţi. Toate şcolile ar trebui să aibă un psiholog, care să te poată ajuta, fără ca cineva să ştie prin ceea ce treci sau ca tu să fii nevoit sa plăteşti.

27. Dacă nici cele de mai sus nu te ajută şi chiar te simţi copleşit, plângi. Plângi până nu mai ai lacrimi, descarcă-te cum ştii tu mai bine şi cere ajutorul. Niciodată nu vei ştii cine ar fi dispus să te ajute din clasă, casă sau prieteni. Nu dispera. Permite-ţi zilnic 15 minute, şi doar atât, în care să ai nevoie să te gândeşti la lucrurile care te sperie. După, găseşte-le o soluţie sau uită-le. Oricum Bac-ul va trece mai repede decât crezi.

28.  Chiar dacă nu o să ai rezultate foarte bune, nu te descuraja. Mai ai o şansă, iar unele facultăţi te pot primi şi după a doua sesiune de Bacalaureat. Oricum nimeni nu o să te mai întrebe vreodată de note.

29. După ce termini şcoala, până la examen, încearcă să te trezeşti totuşi la o ora rezonabilă dimineaţa. Mintea ta e şi mai productivă între orele 10:00 şi 11:00 şi îţi poţi termina mult mai repede treburile şi să-ţi rămână seara pentru a te relaxa.

30. Dacă vrei să îţi scoţi referatele de pe calculator şi să le citeşti, schimbă fontul în Times New Roman. Este cel mai uşor de citit font.

BONUS!

cum să înveţi pentru bac

A, da! Şi distrează-te cât mai bine în vacanţa dintr-a XI-a într-a XII-a, pentru că după nu o să mai ai timp să… stai degeaba.

Voi ce sfaturi aveţi pentru a putea învăţa mai bine?

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

88 Comentarii

 • Reply 24.June.2014

  Tudor

  31. nu te panica, stii nu stii e una, ai emotii e alta.
  Dar cu sau fara emotii bacul tot il dai, nu te i-a nimeni in brate asa ca cel mai cine focus si odihna, ceea mai buna alternativa.

 • Reply 23.September.2014

  mircea tomescu

  multumesc, sfaturile tale chiar mi-au ridicat moralul si m-au facut sa imi doresc mai tare sa invat si sa aprofundez…esti foarte tare keep going

  • Reply 10.October.2014

   Alice Mircescu

   Mă bucur enorm să aud că sfaturile mele ajută pe cineva! <3 Îţi urez mult succes în tot ce faci!

   • Reply 23.June.2016

    Coste

    Degeaba…..nu am invatat la timp , nu ai nici o sansa. In ultima luma nu inveti niciodata sa retii. Sa mai POTI PRINDE CEVA LA ROMANA TREBUIE SA : CITESTI NUMAI O DATA REZUMATUL SI INCEARCA SA ITI PUI INTREBARI PE BAZA CE AI CITIT!

 • Reply 26.September.2014

  claudiu

  Mersi. Am zambit cand am citit finalul. M-am distrat pe cinste in vacanta dintre a XI-a si a XII-a, am fost singur si prin alte orase.. am facut ce am vrut. Am revenit cu chef de invatat :) Succes tuturor.

  • Reply 10.October.2014

   Alice+Mircescu

   Hehe. Mult succes şi ţie, Claudiu!

   • Reply 8.January.2015

    claudiu

    Ianuarie 2015 si inca am chef de invatat. E de bine, haha :D Si cum nu vom mai avea timp sa stam degeaba? Pai vacanta de dupa Bac si Admitere..? :(

    • 12.January.2015

     Alice Mircescu

     Claudiu, ar trebui să faci o listă cu motivele pentru care îţi doreşti să iei bac-ul. Sunt sigură că dacă o să o pui pe peretele din faţa biroului, te vei trezi mai motivat. De asemenea, sunt sigură că ai prieteni care dau şi ei bac-ul şi se pricep. Poate chiar îţi sunt colegi de şcoală. Spune-le să învăţaţi împreună. Totul e mult mai distractiv aşa.

     Plus că ai spus că ai revenit cu chef de învăţat. Vine vacanţa intersemestrială. Ai putea încerca să ieşi puţin din oraş. ;)

     E un examen cu care nu merită să te chinui mai mult de o singură dată în viaţă. Înveţi acum şi gata!

     Ai vacanţa de după bac şi admitere, doar că responsabilităţile vor veni, rând pe rând şi vei ajunge deja să te gândeşti serios dacă să te angajezi, muţi singur, etc. Dar dacă ştii cum să profiţi de timpul rămăs, sunt sigură că vei avea o vară pe cinste. Eu aşa am făcut. :D

 • Reply 21.December.2014

  Marian Iulian

  In 2015 am si eu bac-ul, dar nu pot invata deloc, mi-e prea lene, sigur nu am sanse oricum… Asta e… n-a murit nimeni fara bac.

  • Reply 12.January.2015

   Alice+Mircescu

   Bună!

   Nu cred că ar trebui să fii aşa dur cu tine. Sunt sigură că ai şanse. Acum este timpul să le demonstrezi tuturor că poţi. Desigur, nu moare nimeni fără bac, dar nu ai prefera totuşi să ai o slujbă frumoasă şi bine plătită? Nu ai vrea să ai posibilitatea de a lucra într-un domeniu care îţi place enorm?

   Te cred că ţi-e lene, dar sigură că până la urmă te vei mobiliza şi vei învăţa!

 • Reply 7.January.2015

  Ștefania

  Eu în vacanța dinainte de a 12a am lucrat si în timpul liber m-am odihnit. Nu pot spune cã m-am distrat, dar am avut multe de invatat. m-a facut sã realizez cât de greu e sã muncești și cât de important e să înveți ca să ai un loc de muncã “comod”. Mi-am promis mie ca in momentele in care devin lenesã și nu invat, să îmi aduc aminte ca e greu sa muncesti si mai ales daca nu esti facut pentru acea meserie. Sunt foarte bune sfaturile, unele le-am aplicat deja si dau roade.

  • Reply 12.January.2015

   Alice+Mircescu

   Bună, Ştefania! Mă bucur mult că ţi-au fost de folos sfaturile mele.

   Da, aşa este. E greu să câştigi un ban, darămite să mai şi lucrezi exact unde vrei tu. Poate părea pe moment greu să înveţi, dar îţi spun, peste ani şi ani, o să-ţi mulţumeşti că ai ales să înveţi acum şi să te bucuri de succesul de după.

   Continuă să înveţi, nu abandona şi nu uita că “nimeni nu-şi aduce aminte de cel ce a renunţat”.

 • Reply 9.January.2015

  sarghi alexandru

  Imi este foarte frica de bacalaureat , deorece simt ca daca nu-l voi lua toata lumea o sa fie dezamagita de mine!

  • Reply 12.January.2015

   Alice+Mircescu

   Nu trebuie să-ţi fie frică de bac. Este doar un simplu examen. O să ai parte de o multitudine de examene toată viaţa ta şi te asigur că le vei trece pe toate.

   Nu ar trebui să îţi pese de cât de dezamăgită va fi lumea dacă (deşi ştim amândoi că nu se pune problema) nu vei trece de acest examen. În primul rând, înveţi pentru tine. Pentru un viitor frumos şi sigur. Pentru o facultate interesantă sau pentru un loc de muncă. În aceste momente trebuie să te concentrezi pe persoana ta. Celelalte persoane nu trec prin acelaşi lucru ca şi tine, nu au de unde ştii cât de greu a fost. Ar trebui să fie înţelegătoare. Le-ai putea spune, de asemenea, acest gând al tău şi vei vedea că te vor linişti şi vor spune că indiferent de ce vei face, ei tot te vor iubi.

 • Reply 20.January.2015

  Adrian Florin

  Paradox ! Da, asta e cuvântul potrivit pentru ceea ce se întâmpla … La început clasei a12-a credeam ca nu o sa imi iau bacul la matematica (m1) deoarece, in liceu nu am fost foarte prieten cu matematica (fiind sportiv, imi ocupam mai mult timp cu sportul decât cu matematica) , trăgeam de urechi o medie de 6, maxim 7 iar pana si profesoara mea m-a descurajat spunându-mi ca nu am sa reușesc la bac.

  Nu a trecut bine nici o săptămana de liceu si m-am pus pe treaba (“ce naiba ma? Nu sunt eu in stare sa fac asta?” Menționez ca a o minte destul de deschisa, zic eu, sunt olimpic la fizica si vorbesc fluent 3 limbi, prea puțin contează asta) … Asa ca m-am pus singur singurel lucrez la matematica, fara sa ma stresez enorm de mult, făceam 1 varianta de bac in fiecare zi, doar partea 1, dupa ce am făcut 25 de modele, m-am apucat sa fac si partea 2, partea 3 si tot asa , unde nu știam , sunam un coleg , ma sfătuiam cu Vecinul “goagle” si încet încet m-am pus pe picioare văzând cu ochii . Ma aflu cu 5 luni înainte de bac si fac constant variante de bac la care nota mea fluctuează între 7,5 si 9 . Recunosc ca am o gândire super super pozitivă vis a vis de examenul de bac , ceea ce ma ajuta enorm de mult !

  Recunosc ca nu sunt cuminte absolut deloc, imi plac ieșirile , nopțile nedormite șamd … Dar cand vine vorba de școala , cel puțin in clasa a12-a, totul devine foarte serios pentru mine . Asa ca , va sfătuiesc pe toți sa nu intrați in panica, totul are o remediere cu o minte lucida , odihnita si cu multă voința . Va doresc tuturor note cat mai mari si sa reușiți la facultatea la care va doriți . Sa ne auzim de bine si note peste 9.00 la bac , va salut , Adrian !

  • Reply 25.January.2015

   Alice Mircescu

   Sunt foarte mândră de tine, continuă tot aşa! Se pare că eşti puternic şi motivat, iar asta contează foarte mult. Sper ca toată lumea să citească şi comentariul tău şi să se inspire din povestea ta. Aştept să revii cu un comentariu după examene şi să ne spui ce ai făcut!

 • Reply 24.January.2015

  George

  Salut, as avea si eu nevoie de putin ajutor.Sunt profil turism si dau Bac-ul la mate, romana si geografie sau logica.Pot sa zic ca ma fac remarcat la scoala, la felul cum invat dar ceea ce ma inspaimanta pe mine este matematica…sunt paralel.Imi displace foarte mult si pot sa zic ca s-a strecurat si lenea in procesul asta de invatare.Saptamana asta am avut simularea pe scoalascoala si luat o nota incredibil de mica si imi e foarte frica de proba de la Bac..ma puteti sfatui ce pot face sa invat ?

  • Reply 25.January.2015

   Alice Mircescu

   În primul rând, să ştii că notele din simulări vor fi cu 1-2 puncte mai mici decât cele din bac, deci nu te speria. E bine că ştii din ce punct pleci, ca să ştii cât ai de tras. Până la urmă, este important să ştii cât ai de tras. Acum, suntem de abia în ianuarie. Crezi tu că până în mai nu reuşeşti să obţii o notă mult mai mare? :D

   Nu trebuie să-ţi fie frică de proba de Bac. Este un simplu examen, ca multe altele din viaţa ta. (capacitatea, şcoala de şoferi, atestatul, admiterea la facultate, ş.a). Ai trecut de capacitate, deşi şi atunci ai fost speriat şi sunt sigură că mai ai şi alte realizări până acum.

   Ce-ţi propun eu: aşa cum spunea şi Adrian Florin în comentariul de mai sus, ai putea începe, în fiecare zi, să faci câteva exerciţii. Puţine, dar să fie bine. Roagă-ţi colegii să te ajute, mai ales pe cei care îi ştii tu că se descurcă mai bine. Roagă-ţi profesorul de clasă sau chiar alţi profesori din liceu să te ajute, să se uite peste ce lucrezi tu şi să-ţi dea nişte sfaturi.

   Spuneai că ţi-e oarecum lene. Da, dar bacul e doar o dată în viaţă şi nu merită să te chinui cu el de mai multe ori. Fă ACUM ceva, pentru ca mai târziu, să stai liniştit. Plictiseala faţă de subiect, materie, întotdeauna va apărea. Ce poţi tu face în momentul în care te simţi obosit, este să iei o pauză. O pauză în care să faci ce-ţi place ţie cel mai mult. Dacă e prea târziu, mai bine culcă-te şi mai lucrează când te scoli.

   Poţi să găseşti în materie ceva ce să-ţi placă, pentru a o reţine, sau să încerci să faci analogii. Şi eu am avut aceeaşi problemă ca şi tine cu istoria. Şi am reuşit să iau peste 7, deşi am învăţat singură. A, şi un lucru important este să pui întrebări când nu înţelegi la ore şi să nu chiuleşti, oricât de mult ţi-ar displăcea profesorul.

   Dacă părinţii tăi te ajută şi vă înţelegeţi bine, discută cu ei. Spune-le de fricile tale şi dacă există posibilitatea, să îţi bage meditaţii cu un profesor care chiar s-ar ocupa de tine.

   Sunt sigură că o să te descurci. Şi ştii de ce cred asta? Pentru că tu nu ai stat indiferent, cu mâinile în sân, ci ai căutat o soluţie şi ai dat peste acest articol. Se pare că motivaţia este, numai că tu nu ştii. Îţi urez mult succes şi te rog să revii şi să-mi spui dacă au funcţionat sfaturile mele.

   • Reply 14.June.2016

    alexandru

    Este foarte convigator discursul…am si eu bac ul la anul ..si la fel mor de frica deaorece nu prea le am cu mate

 • Reply 26.January.2015

  George

  Alice iti multumesc din suflet.Chiar mi-ai dat un imbold si niste incredere de sine, m-am hotarat sa fiu mai serios si sa ma apuc de invatat de pe semestrul 2, si mi-am gasit si un partener de studii, cineva care se pricepe si vrea sa ma ajute.Initial nu credeam ca aceasta ‘terapie’ online ar putea ajuta dar se pare ca m-a motivat.Iti multumesc din inima inca odaalta, si o sa te anunt de ce se intampla :)

  • Reply 27.January.2015

   Alice Mircescu

   Mă bucur enorm că am reuşit să te ajut! Îţi urez mult succes şi să ne auzim cu veşti foarte bune!!!

 • Reply 26.January.2015

  Andreea

  Alice ceea ce spui tu aici reprezinta o incurajare tare,dar tare frumoasa pentru noi,elevii de a 12-a care intampina la vara examenul de bac. Eu am o mare, mare ,dar absolut o enorma problema cu istoria, nu stiu… Fenomenul a avut loc anul trecut, m-am cam lasat de invatat, sincera sa fiu nici acum nu stiu cum am terminat cu media 9 la istorie,dar in fine asta conteaza mai putin. Cand am inceput semestrul in septembrie mi-am spus ca voi invata serios, cel putin la istorie ca sa tin pasul cu atat de multa materie… Apff… socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Nu pot sa invat, nu-mi intra mai nimic in cap, totul e ala-bala-portocala si ceea ce ma sperie pe mine, este faptul ca la teza nu m-am omorat sa invat si ia,uite, ce nota “frumoasa” am capatat, bineinteles, m-am cam speriat un pic atunci, si dupa, nimic, mi-a trecut, indiferenta a luat locul si e in frunte. Trebuie sa ma motivez mult mai mult si sa ma apuc serios de treaba, cel putin astea 5 luni cat au ramas sa invat foarte foarte bine si sa le fac productive…. Dar imi este frica de istorie, tu cum ai invatat ?

  • Reply 27.January.2015

   Alice Mircescu

   Andreea, mulţumesc enorm pentru cuvintele frumoase! Mă bucur că am posibilitatea să vă ajut! :D

   Istoria, deşi este o materie mai seacă, nu-i capăt de lume. Şi eu am fost panicată, la testele pe care le făcusem în vară am avut un punctaj dezastruos. Am încercat să învăţ, cum am ştiut eu mai bine, dar parcă nu puteam. Atunci, mi-a venit o idee! “Ce ar fi dacă aş găsi ceva ce-mi place mie în fiecare lecţie?”. Sună copilăresc, dar altfel, eu nu m-aş fi putut apropia de această materie, sincer. Spre exemplu, nu ştiu de ce îmi plăcea mie cum suna numele unui domnitor sau numele unui cronicar şi învăţam de plăcere. Apoi, la părţile unde chiar nu puteam găsi ceva plăcut, am încercat să fac analogii. Spre exemplu, corelam anul cu evenimentul, făcând legături cu date de naştere ale celor apropiaţi, nume care sună a cineva cunoscut şi tot aşa.

   Pe lângă asta, am încercat să fiu mereu atentă la ora de istorie şi să-mi ţin caietul cât mai colorat. Subliniam, coloram, încât şi doamna profesoară îmi spunea “Grădiniţa”, când mă vedea cu toate cariocile după mine, la 8 dimineaţa.

   Apoi, am tot făcut teste de bac, mai ales cu 3 luni înainte de bac şi mi-am tot luat notiţe. O rugam pe mama mea să mă întrebe sau îmi rugam o mătusă să-mi explice un eveniment mai complicat, pe care nu îl puteam înţelege.

   Nu ai de ce să te culci pe o ureche. Plus că notele de la şcoală nu reflectă cunoştinţele tale în totalitate. Aşa că pune-te uşor, pe treabă, încearcă şi metoda mea şi spune-mi cum a mers.

   Multă baftă!

 • Reply 8.February.2015

  pop alina

  Hey.Buna Alice.Sunt si eu in clasa a -12-a si imi este tare frica de bac x_x .Eu dau bacul din romana,matematica si geografie.Mie nu mi-a placut scoala niciodata nici nu stiu cum am trecut 11 ani de scoala fara corigente.. :| Toti spun ca pentru un loc de munca bun bacul este foarte important insa pentru planurile mele nu este..Eu vreau sa plec in strainatate(pt salaru de aici nu se merita sa raman..infine) Totusi as vrea sa il iau pentru parintii mei care tot insista”toti in familie l-au luat acuma tu sa nu il iei”..Sunt mai lenesa de fire pe mine m-au preocupat tot timpul banii sa am tot ce vreau..ma pot pune pe invatat numa cand sunt in ”pericol”cu mediile in rest nu ma obosesc .As vrea sa am taria sa fiu asa macar in acest semestru dar si la bac..Cum ma poti sfatui ? :(

  • Reply 23.February.2015

   Alice Mircescu

   Alina, niciodată notele/mediile de la şcoală nu vor reflecta cine eşti tu. Poate că şi tu eşti ca mine, dacă tu consideri că o materie e inutilă pentru tine sau viitorul tău, atunci nu-ţi mai baţi capul decât să ai o notă care să nu îţi încurce drumul. Iarăşi, notele din liceu nu vor fi niciodată aceleaşi cu cele din bac. La şcoală mulţi nu-şi dau interesul, dar învaţă doar pentru bac, pentru a scăpa şi iau note mari, contrar cu ce au la şcoală. Sau persoane care mereu învaţă au note mici pentru că au fost aşa de emoţionate la examen încât au uitat o parte din materie. Bine, personal cred că nici măcar bac-ul nu te defineşte pe tine ca persoană. Bac-ul este un test al sistemului, de care trebuie să treci, ca să poţi ajunge acolo unde vrei – în cazul tău, să ai bani.

   Cât despre bani, să ştii că şi eu am la fel. Mereu mi-am dorit să am bani şi dacă se poate, să renunţ la şcoală. Din păcate, dacă fără o facultate de profil îţi mai găseşti tu ceva de muncă, fără bac şansele de a te angaja scad drastic, mai ales dacă nu ai un spirit de antreprenor dezvoltat de prin clasa a 10ea. Nu spun că e imposibil, spun doar că majoritatea firmelor mari şi posturile cele mai bine plătite necesită o tonă de calificări. Aşa că mai bine trage mult în perioada asta, ca să-ţi fie bine mai încolo.

   Sfatul meu este să ai o atitudine relaxată în privinţa materiilor de la şcoală, mai ales cele care nu îţi plac şi nu îţi folosesc, încearcă să treci la toate lejer, ca să nu ai vreun stres mai încolo şi acordă mai multă atenţie materiilor de clasă la care dai bac-ul. Înveţi mult mai repede din clasă, atunci când este cineva acolo să-ţi explice.
   Motivaţia trebuie tu să ţi-o găseşti. Pot fi banii, pot fi gândul la un viitor sigur, bun. Fă o listă cu “de ce trebuie să iau eu bac-ul?” şi scrie toate beneficiile. Discută cu prietenii tăi care dau sau au dat bac-ul – a avea un sprijin din partea unor persoane care ştiu prin ce fel de perioadă treci este esenţial.
   Cât despre învăţat, nici nu trebuie să te chinui prea mult ca să iei bac-ul. Dacă tu ştii “câte ceva din fiecare”, cum se zice, atunci nu ar trebui să te gândeşti că nu îl iei.
   De asemenea, dacă crezi că nu te poţi concentra atunci când înveţi, încearcă ori să te premiezi după o oră, jumătate de oră. De asemenea, poţi folosi aplicaţii precum “Get s**t done!”, care funcţionează ca un antrenor personal atunci când faci o muncă mai neplăcută, dar pe care trebuie să o faci.

   Sper ca sfaturile mele să te ajute şi sper să reuşeşti să-ţi găseşti motivaţia! Să îmi spui cum a mers totul!

 • Reply 9.February.2015

  Radu W.

  Salut lume, buna Alice, sincer eram asta seara prin oras cu cel mai bun prieten, veneam de la cineva si inainte cu cateva minte sa plecam de la acei oameni m-o palit o tristete ciudata gandindu-ma la Bac, nu stiu…pana acum o saptamana erau ganduri trecatoare, dar de o saptamana cum ziceam nu mai pot sa fiu linistit. Sunt la profil uman (Filologie), asta conteaza mai putin, chestia e ca mi cam frica…la geografie profesorul e foarte aspru, iti da chestii care nu prea folosesc, iti da mult si degeaba, de aceea m-am decis sa dau Bac la Logica in locul Geografiei (o detest), s-a facut doar un an si zic ca e mult mai “ok” Logica decat Geografia, mai putine chestii de retinut. La Romana si Istorie, nu pot spune ca excelez, notele mele la istorie sunt intre 6-8, la romana 6-9, dar cand se da un text fie el la romana sau istorie…notele scad, sunt foarte demoralizat Alice…nu sunt o persoana emotiva, dar nu stiu…chiar ma tem, aud dintr o parte si alta de Bac, la tv te uiti vezi chestii legate de locuri de munca, ca nu se gasesc bla…bla…bla…
  In mintea mea e intunecat ( nu s emo), incerc sa nu fie negativist, dar gandul asta ma urmareste peste tot…sunt o persoana care iubeste sa creeze, nu ma pricep la vorbit, dar iubesc sa scriu chestii ce nu prea citesc multi…fie povesti sf, versuri, povesti cu spitale de nebuni etc, dar cand vine vorba de Bac…ma tai ca maioneza, imi cer scuze ca vorbesc atat de liber, dar asa sunt eu ca om.
  O sa incerc si pasii de sus, dar am tinut neaparat sa ti las un mesaj ca asta, poate o sa ti faci timp sa l citesti, numai bine.

  • Reply 23.February.2015

   Alice+Mircescu

   Bună, Radu!

   Aşa cum îi spuneam şi Alinei într-un comentariu mai sus, notele de la clasă nu reflectă cine eşti şi ce ştii tu cu adevărat. Poate profesorul este indispus sau are ceva cu tine. Poate eşti printre cei care râd mereu la ore şi atunci profesorii încearcă să te impulsioneze. Din notele tale totuşi nu văd de ce te-ai panicat. Poate au fost nişte zile mai proaste pentru tine, poate nu te-ai pregătit pentru respectivul subiect. Important este să te duci la profesorii tăi, mai ales dacă te înţelegi bine cu ei şi să îi rogi să îţi explice unde ai greşit şi să încerci să te îmbunătăţeşti la acele capitole. Totuşi, notele de 6-8/9 sunt în regulă şi sunt sigură că în bac, mai ales dacă o să fii atent, o să iei măcar 8 la română şi la istorie.

   E bine că te-ai orientat din timp şi că ai reuşit să te duci spre logică, mai ales dacă nu îţi place stilul de predare al profesorului tău de la clasă. Continuă să repeţi şi vezi ce faci la simulările care vin acum! Fă multe subiecte, ca să fii familiar cu cerinţele şi apelează la fostul prof de logică, în cazul în care nu ştii ceva.

   Tendinţa spre negativism o poţi îndrepta foarte uşor. Eu nu mă mai uit la televizor de câtiva ani, fană a radiourilor nu am fost, dar în schimb, mereu am fost atrasă de social media, mai ales Facebook. Am decis ca din aprilie până după admitere, să îmi închid Facebookul. Aşa am făcut şi mi-a fost perfect.Nu mai auzeam persoane care se plângeau în continuu că nu vor lua bac-ul sau ce panicate sunt, nu mi se băgau pe gât reclame la bac din toate părţile. Efectiv m-am rupt de orice lucru negativ care mă făcea să mă simt inconfortabil. Poate e o mişcare greşită, dar uneori fuga este mai sănătoasă, iar creierul tău nu are cum să se intoxice din prea multe surse ;).

   Nici eu nu suport lucrurile şi materiile fixe, ador să creez, să scriu, să compun. Dar am zis că pentru a putea face ceea ce îmi doresc în viaţă, cel mai bine ar fi să trec repede peste examene, fără să mă mai stresez, cât timp eu mă ocup de ceea ce contează cu adevărat pentru mine. De asta am ajuns să lucrez unde vreau, cum vreau, ce vreau – nu m-am oprit din a face ceva ce-mi place, dar nici nu am lăsat nişte examene să intervină în drumul meu spre fericire.

   O să te rog să aplici tot ce am scris şi în articol şi aici şi să revii, să îmi spui dacă sfaturile mele au funcţionat. :) Baftă la simulări, momentan!

  • Reply 12.April.2015

   Hoka Tiberiu

   Buna! Dau bacul anul acesta la romana , istorie si geografie… dar nu stiu ce sa fac ca sa spun ce am citit, pentru ca eu invat pe derost. Nu mai am nicio speranta in legatura cu viitorul meu (cant la pian) pentru ca nici nu stiu ce va fi cu mine mai desparte. Chiar nu mai stiu ce sa fac, pentru mine zilele astea sunt intre extaz si agonie

 • Reply 9.February.2015

  ADELA

  Am,cautat pe google,metode sa invat cat mai usor pentru bac, si am dat peste articolul tau, care mi se pare, de foarte mare ajutor. Eu m-am lasat tare, coplesita de situatia cu invatatul si bacul. Si acuma a intervenit, o vesnica “neliniste”.Pur si simplu niciodata nu m-am chinuit sa invat prea mult, o faceam doar cand era nevoie mare,ai mei m-au lasat in pace,imi spuneau sa invat dar nu se tineau prea tare de capul meu. Asa ca m-am obisnuit mai tot timpul cu iesiri si mult timp liber. Si in sem. I, din a 12-a m-au lasat in pace(mergeam la mediatii si cam atat),pana am inceput al II-lea sem. unde s-au pus serios pe mine. Mama chiar mi-a facut un program si mi-a impartit lectiile,cum si ce sa invat,nu ma plang ca e de ajutor.Dar problema mea este ca sunt coplesita de situatie, de schimbarea in viata mea,unde pana acuma eram 100% libera, si acuma am ajuns obligat fortat de ai mei, oarecum sa invat pt bac. Invat, chiar invat pt. ca iimi dau seama ca decat sa fac mofturi, care nu isi mai au locul oricum, ar trebuie sa invat, problema este ca invat cu chin, si nu stiu cum sa ies din starea asta,pt. ca nu este tocmai Zen

  • Reply 23.February.2015

   Alice+Mircescu

   Bună, Adela! Mă bucur nespus că tu consideri că articolul meu ajută. :)

   În primul rând, relax. Sunt doar câteva luni. Ai fi surprinsă să vezi cât de puţin mai e până la marele tău examen. Tocmai de aceea mai bine suferi puţin acum, ca să-ţi fie bine mai încolo. Mai bine tragi acum cât de mult poţi, ca mai încolo să îţi permiţi să stai liniştită şi să faci ce vrei.

   E greu să ta acomodezi cu acest stil de viaţă, dar să vezi ce greu o să-ţi fie după, o să-ţi vină să mai citeşti ceva după ce ai dat bac-ul:)). Cum orice învăţ are şi dezvăţ, sunt sigură că dacă te ţii de orarul făcut de mama ta (apropo, felicitări părinţilor tăi că au atâta grijă de tine şi că le pasă!), totul va fi bine. Ştii cum se mănâncă un elefant, nu? Pe bucăţi. Aşa şi tu cu materia pentru bac.

   Cât despre distrat, ştiu exact cum te simţi. Dar m-am gândit ca înainte de bac, până prin aprilie eu să tot ies în weekenduri doar şi să mă distrez, să mă destresez. Vineri seara, sâmbătă seara, erau serile în care nu mă mai gândeam deloc la bac. Iar în restul zilelor încercam mereu să îmi fac treaba în timp util, astfel încât să am parte de experienţa completă a zilelor de weekend şi să nu mă mai gândesc la posibilele teme nefăcute.

   Sfatul meu este să mergi pe principiul #workhardplayhard şi să faci delimitări între zilele de muncă şi cele de distracţie. Mereu să ai parte de cele două ore ale tale pe zi, doar ale tale, în care faci lucrurile care îţi plac cel mai mult.

   Te pup, îţi ţin pumnii şi aştept să îmi spui dacă au funcţionat sfaturile! ;) Baftă la simulări!

 • Reply 12.February.2015

  Alexandra

  Buna, in vara asta voi avea si eu bac-ul si imi este foarte frica.Sunt la profil de filologie si am avut numai note foarte mari in toti anii de scoala ( nu am avut niciodata o medie mai mica de 9,77). In general retin foarte usor si pot improviza si face singura comentarii sau eseuri. Insa acum mi-am pierdut de tot increderea in mine si simt ca cedez. Nu dorm bine noapte, sunt mereu deprimata si plang in fiecare seara. Merg si la un psiholog, dar nu ma ajuta foarte mult. Am avut mereu probleme cu anxietatea, dar anul asta imi e mai rau ca oricand. Dau la facultatea de medicina(deci materii complet diferite de cele de la bacalureat) si pana in ianuarie simteam ca am totul sub control. Dupa o discutie cu o fata mai mare care mi-a spus cat de greu e cu bac-ul, imi e foarte frica ca nu voi lua bac-ul la istorie. Profesorul nostru nu isi face datoria deloc si eu nu prea am timp sa ma pregatesc din cauza ca am mult de invatat la chimie si biologie. Nu imi prea fac probleme pentru romana si geografie, dar la istorie sunt ingrozita ( mai ales ca unii colegi care fac pregatire cu un alt profesor imi zic ca nu am sanse sa iau bac-ul fara pregatire). Imi vine sa renunt la facultate, dar imi pare foarte rau pentru ca chiar am invatat ( am luat chimia de la 0 si am depus mult efort). Ce ma fac? Simt ca numai rezist cu atata stres…
  Iti multumesc pentru orice sfat mi-ai da si iti doresc toate cele bune.

  • Reply 23.February.2015

   Alice+Mircescu

   Dragă Alexandra,

   Sfatul meu este, ca de obicei, să te calmezi. Nimeni nu poate fi productiv dacă este panicat. Desigur, este greu, dar uite, acordă-ţi cele 15 minute de panică în fiecare zi, astfel încât să te poţi descărca, dar nu uita că după cele 15 minute nu mai ai voie să (te) plângi. Eu te cred şi te înţeleg în legătură cu programul. Cel mai uşor este să îţi cumperi o agendă desfăşurată pe ore şi să-ţi notezi în fiecare zi ce ai de făcut, cu tot cu detalii (ex: de la 8 -15 – liceu, de la 16-18 – învăţ pentru istorie, capitolul x şi fac teste pentru capitolul x). Împarte-ţi materia pe zile, pe ore, cum îţi e ţie mai uşor şi ia-ţi o marjă de eroare în calendar cu 2 săptămâni înainte de bac.

   Nu trebuie să îţi oboseşti creierul şi să nu dormi noaptea din cauza unei temeri. E normal să ai temerea, pentru că eşti perfecţionistă. Dar ştii cum se zice: Strive for progress, not success. Ştiu eu vreau mereu să le fac pe toate cât mai bine, dar trebuie să accept că unele lucruri nu le pot controla şi nu ţin de mine 100%. Fă partea care ţine de tine şi nu te mai panica pentru posibilităţi. Până la urmă, orice ar fi, se va întâmpla chiar dacă tu alegi să te panichezi şi să te consumi pentru lucrul respectiv. Şi crede-mă, la facultate ce vei face? Cum vei rezista stresului sesiunii?

   Oricum, nu renunţa la facultate. Ai învăţat mult prea mult şi mai bine încerci, decât să regreţi mai târziu. Îmi dau seama că eşti o fată puternică şi dacă ai încerca să ai o gândire de ansamblu şi să priveşti bac-ul ca pe un simplu test pe care trebuie să-l treci pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti.

   Fă o listă cu lucrurile care te echilibrează şi încearcă mereu să le faci. Şi niciodată nu renunţa! Multă baftă cu toate examenele şi te aştept să te reîntorci aici, să îmi spui cum a fost şi ce ai făcut!

 • Reply 22.February.2015

  ANDREI A.

  Mi-e foarte frica de BAC.. Inca nu m-am pus pe invatat si sunt constient de faptul ca ar trebui sa ma pun binisor pe treaba, dar, din pacate, sunt cam lenes.. Nu imi e foarte frica la romana, cat mi-e la mate. Imi e foarte frica la mate. Anul trecut la simulari am luat 2,10.. Nu stiu nimic la mate si nici nu prea am bani sa dau pe meditatii si habar nu am cum sa fac sa pricep si eu ceva cat sa iau un amarat de 5. La clasa e nasol, caci nu inteleg nimic din ce preda profesoara si preda si la un nivel mai inalt.. Nu stiu ce sa fac. Ai putea sa imi dai un sfat?

  • Reply 23.February.2015

   Alice+Mircescu

   Bună, Andrei!

   Nu te mai gândi că ţi-e frică de bac, doar îţi înrăutaţeşti singur situaţia. Bac-ul este un simplu test în drumul tău spre succes şi nu cred că ai de gând să laşi un simplu examen să te tulbure, nu? :)

   Nu contează că nu te-ai apucat până acum, contează să te apuci de acum! Ai timp berechet să repeţi anumite definiţii şi să treci în revistă capitolele importante. Dacă nu ai posibilitatea de a face meditaţii, roagă pe cineva din clasă cu care te înţelegi şi care se pricepe, să te ajute. Aşa vei învăţa cel mai sigur, uşor şi simplu. De asemenea, poţi încerca să înveţi împreună cu prietenii tăi pe Skype şi faceţi seri tematice în care vorbiţi timp de 1 oră despre un anumit subiect până când fiecare a înţeles măcar lucrurile de bază. Desigur, o poţi prinde pe profesoara ta de clasă şi să o rogi să-ţi explice după fiecare clasă câte ceva. Vezi dacă e disponibilă să te ajute. De asemenea, vezi dacă ai pe cineva din familie care te-ar putea ajuta.

   Cu lenea, găseşte-i motivul. Este o atitudine pe care ai adoptat-o faţă de ceva. Încearcă să o tai de la rădăcini. Dă-ţi seama că nimeni nu s-a trezit în locul în care a dorit. Cu toţii am muncit să ajungem în locul în care suntem acum, chit că unii au muncit la un nivel mai înalt.

   Astea sunt sfaturile mele momentan pentru tine, aştept să aplici ce ţi-am zis până acum şi să îmi dai un update, să ştiu dacă au funcţionat şi dacă mai pot veni cu alte sfaturi.

   Multă baftă!

 • Reply 23.February.2015

  Andrei

  Foarte bun articolul si foarte inspirate ideile. Mi-a plăcut în special sfatul numărul 9. Și eu mi-am decorat camera, dar în loc să o decorez cu citate motivaționale am decorat-o cu formule. Acum că am citit asta cred că mi-am făcut mai mult rău decât bine.
  Sfatul nr.22 mă pune puțin pe gânduri. De exemplu la romanul ”Ion” dacă pui jeleuri la fiecare paragraf cred că se lasă cu un diabet.

  Oricum, frumos articol!

  • Reply 24.February.2015

   Alice+Mircescu

   Mulţumesc frumos, Andrei, pentru cuvintele frumoase! :) Haha, nu cred că există ceva “greşit” sau “corect”, fiecare trebuie să-şi găsească singur cea mai bună formulă de lucru. Poate pe tine chiar te inspiră formulele :)) Dar eu tot cred că ar trebui să nu îţi împui camera de lucruri care îţi aduc aminte de bac non-stop, mai ales dacă tu înveţi în aceeaşi cameră cu cea în care dormi. Şi eu aveam schiţe pe perete cu perioadele şi autorii la română, dar tot predominau şi încă predomină citatele motivaţionale. Pentru mine funcţionează cel mai bine. :D

   Bine, întotdeauna sfaturile trebuiesc adaptate. E adevărat că faci diabet dacă faci faza cu jeleurile la Ion sau orice altă carte mai lungă. Dar te poţi gândi la orice altă formă de recompensă, în funcţie de persoana ta. Poţi să îţi desfaci un suc sau un energizant după fiecare capitol, sau să asculţi muzică sau orice funcţionează cel mai bine pt tine.

   Oricum, îţi urez mult succes, mai ales cu formulele! :)) Să te întorci să ne spui ce ai făcut!

   • Reply 24.February.2015

    Andrei

    A trecut ceva timp de când am avut pereții plini de formule :). Sfaturile date de tine pot fi folosite și în alte încercări ale vieții, nu doar în examene. Sunt curios dacă ai încercat chestie cu guma și dacă funcționează.

    • 27.February.2015

     Alice+Mircescu

     Sincer, am încercat, dar am fost mult prea panicată să nu se ia supraveghetorii de mine că mestec gumă în timpul examenului:)). Însă am încercat cu muzică, sau am încercat să repet cu cineva şi să facem glume pe tema subiectului şi mi-am adus aminte de legătură în timpul examenului:)). Dar în principiu, ar trebui să funcţioneze, că e vorba de un pattern. Tu ai încercat asta cu guma sau orice altceva asemănător? :D

 • Reply 24.February.2015

  Robert

  “Cercetează, studiază, reprezintă-te
  În aceste vremuri tulburi tre’ să gândim limpede” . – Omu Gnom
  Cu citatu’ asta si cu melodia “Nimeni Altu’ – Speranta” voi lua bacul, asa de tare ma motiveaza melodia asta… Ce naiba, eu sa nu iau bacul? Eu sa nu ma bucur? Sa nu-mi bucur parintii? Sa nu primesc numai laude? Ca pana acum am fost tot timpul trist .

  • Reply 27.February.2015

   Alice+Mircescu

   Exact. Şi pentru mine muzica a fost o scăpare în perioada examenelor. E bine să reuşeşti să te motivezi într-un fel sau altul, indiferent de modalitatea pe care o adopţi. Trebuie mereu să ne motivăm, să gândim că ne facem părinţii mândrii, că-s mulţi oameni care au reuşit – deci de ce nu am putea noi şi noi să facem asta?
   De ce să fii trist până acum?

 • Reply 1.March.2015

  Marius Merlesi

  Hey, e 1 martie si inca nu pot sa invat la romana ! La istorie ma descurc perfect dar cu romana e mai ciudat ! Adica cand ma pun sa imi invat la romana nu pot efectiv sa retin nimic ! Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi despre cum ar trebui sa invat partea de poezie la romana ?!

  • Reply 11.March.2015

   Alice Mircescu

   Nici mie nu mi-a plăcut prea mult partea de poezie. Dar uite ce am făcut eu: am luat toate curentele literare, am scris cu săgeţi autorii importanţi + câte o operă, două.

   După aceea, am învăţat curentele ca pe o poveste, exact ca şi cum ţi-ar povesti un prieten ce a făcut. Câteva trăsături principale, de unde a pornit, lucruri interesante, etc, ca să pot scrie la introducere în eseu.

   După aceea, am învăţat autorii – detalii despre vieţile lor – de obicei glumeam pe seama unora, ca să pot ţine minte informaţia. Am învăţat ca şi cum ar fi o vedetă preferată, căreia îi ştii oricum toate mişcările.

   Apoi am citit poeziile şi am făcut câte un eseu pentru fiecare posibilitate de subiect ce poate pica la partea a III-a. Mai ales cea cu viziunea trebuie neapărat să o înveţi.

   Cred că asta e cea mai rapidă şi mai scurtă cale. Oricum, nu contează că e martie. Ai timp suficient să mai înveţi.

   Spor la învăţat şi să te întorci să ne spui cum au mers lucrurile!

 • Reply 4.March.2015

  Cosmin L.

  Acum cu simulările astea , pur şi simplu te omori psihic . Am avut astăzi la matematică (clasa a 12 a , profil mate-info) şi pot să spun că a fost un :big shit: , deşi m-am apucat de învăţat şi de lucrat de la jumatatea lunii ianuarie . Ce e drept , nu prea am avut timp să mă axez pe subiectele 2 şi 3 , însă primul subiect trebuia să fie floare la ureche – surpriză , nu a fost . Sunt foarte speriat şi demoralizat în toată treaba asta . Am ajuns pe siteul ăsta pur şi simplu din curiozitate , nu mai ştiu ce să fac .. o să încerc cu sfaturile tale , o să încerc să mă motivez .. sper să pot . Mulţumesc .

  • Reply 11.March.2015

   Alice Mircescu

   Cosmin, în primul rând, nu ai de ce să te stresezi atât cu simulările. Ţi-o zic din proprie experienţă că vei lua cu cel puţin 2 puncte mai mult decât ai luat în simulări, la bac. Simulările sunt mai mult pentru tine, ca să ştii la ce nivel eşti. Altfel, chiar nu înţeleg de ce te-ai panica cu ele :)

   Cu matematica e mai complicat puţin. Nu pot vorbi din experienţă personală, deoarece eu nu am dat bacul la matematică. Dar mă gândesc totuşi, că nu e deloc târziu pentru meditaţii, pentru învăţatul cu un prieten/coleg/profesor, plus multă multă muncă individuală.

   Ai doar acum o perioadă mai grea, în care trebuie să tragi de tine, ca după aceea să stai liniştit.Încearcă să te automotivezi. Fă-ţi singur mici cadouri care să-ţi facă ţie ziua mai frumoasă. Încearcă să zici “fac o pagină de exerciţii şi după mă uit pe Youtube” sau ce activităţi preferate ai tu.

   Nu te mai raporta la simulări. Mereu trb să faci cât mai multe subiecte, ca să vezi toate posibilităţile, ce îţi poate pica.

   Hai să jucăm un joc: tu aplici câte un sfat de-al meu din articol/zi. Dacă nu se aplică, treci la următorul. Apoi, revin-o peste o lună şi spune-mi cum te mai simţi şi dacă a funcţionat.

   Multă baftă!!!

 • Reply 5.March.2015

  Alex

  Buna,

  Imi place foarte mult articolul, il recitesc ori de cate ori am nevoie de motivatie. Am luat doar 4,8 in simulare la matematica desi eram sigur ca iau mai mult si chiar pot sa spun ca stiu mai mult de jumatate din materie. Nu stiu ce s-a intamplat dar ma simt putin demoralizat dar si motivat intr-o masura mai mare. Cel mai aiurea e ca momentan sunt singurul cu nota sub 5 din clasa si ca altii cu un coeficient de inteligenta mai scazut au luat note mai mari. Urasc faptul ca examenul nu iti testeaza inteligenta foarte mult ci doar capacitatea de memorare si reactia in conditii de stres. Cum am spus, ma simt motivat si sper sa fie totul bine. O zi faina.

  • Reply 11.March.2015

   Alice Mircescu

   Alex, ce cuvinte frumoase spui!!! Mă bucur enorm că poţi găsi un sprijin în articolul meu!

   Te cred, din păcate, ăsta e sistemul. Nici eu nu am fost mulţumită de ideea că nişte persoane mai slabe în coeficient puteau lua note mai mari – dar cu timpul nu mi-a mai păsat, pt că ştiam că va conta ft mult faptul că eu ajung la facultatea la care îmi doresc să intru de 3 ani de zile şi ei nu vor intra niciunde.

   Îmi pare rău că eşti supărat pentru notă. Din fericire, notele nu reflectă niciodată cine suntem noi cu adevărat, iar o notă la un examen este ca o loterie: poţi avea noroc, sau nu. În cazul tău, tu eşti dezamăgit pentru că ştii că ştii materia, dar totuşi rezultatul a fost mai slab.

   E bine să-ţi canalizezi toată energia într-un mod constructiv, pt că astfel, nu vei regreta niciodată faptul că ai avut nu ştiu ce stare.

   Eu zic să continui să ai încredere în tine, să înveţi şi să ştii mereu că o notă nu te face pe tine :)

   Te rog să reciteşti articolul oricând şi să revii să îmi scrii de oricâte ori simţi nevoia. Multă baftă!!!

 • Reply 5.March.2015

  Eduard Andrei

  Mai sincer si eu nu prea m-am omorat cu invatatul…Adica mai mult de gura lui mama am invatat toti acesti 12 ani de liceu…Pana acum vre-o luna eram sigur ca nu voi lua bac-ul, ma descurajam singur pana cand m-am apucat de pregatire in particular (stiu sunt niste bani aruncati de-amoaca dar eu asa pot invata cel mai bine…singur acasa nu pot fiindca ma atrage ori fb ori counter-strike… am fost obsedat de cs 8 ani de zile … ) si dintr-o data am zis frate o sa i-au bac-ul fiindca nu e asa de greu m-am ambitionat singur si sincer nu stiu de ce …asa ditr-o data?? A fost ceva de genul wtf?? :)) Singura problema care o am acuma e aceea la logica … toata lumea zice ca e usor frate logica ca e ceva logic e si normal… dar nu inteleg raporturile de contrarietate sip sop sep :)))) Avioane sincer… :-( Mai bine mi-ai da vreo 100 de integrale sa le rezolv ( apropo imi place matematica) si e mai bine asa… Ma gandesc sa ma apuc de pregatire si la logica dar intr-un fel … parca nu… :-/ Ce zici sa fac?

  • Reply 11.March.2015

   Alice Mircescu

   Hahahaha, te înţeleg perfect.

   Mie mi-a plăcut logica şi încă ţin minte raporturile, fără să mă uit nicăieri!!!! Ştiu că le învăţasem în oridinea vocalei (SaP…SoP) şi că ştiam că fiind doar 4, prima şi a treia erau pozitive şi celelalte negative. Primele două universale şi ultimele două…îmi scapă termenul. :))) Ce spui, schema mea te-a ajutat cumva?

   Mai bine fă pregătire şi la logică, măcar ştii că aşa reţii tu cel mai bine. De multe ori, contează foarte mult să îţi explice cineva care cunoaşte materia :D. Părerea mea. Plus că la logică nu’s multe lucruri de învăţat, dacă eşti atent şi ai prins regulile pentru propoziţii, premise, etc, totul va fi super!!!

   Să continui să înveţi şi să mai treci pe aici să ne spui cum te mai descurci! Baftă!!!

 • Reply 9.March.2015

  Claudia

  Buna tuturor !!!! Cautam un “ajutor pentru memorie” si am dat de ceva mult mai stimulant.
  Alice daca eu asi fi intalnit o persoana ca tine acum 17 ani, adica ,cand eu am dat bac-ul ,probabil il si luam. Dar niciodata nu i prea tarziu. Maine incep meditatiile la mate…. , la 35 de ani m-am hotarat sa invat pentru a LUA bac-ul….in ce an ??….sper in august…daca nu la anul…dar nu ma voi lasa pana nu il iau.
  Dau un sfat tuturor , pentru ca am vazut pe pielea mea ca in toti acesti ani nu poti sa progresezi in viata fara bac….da, pt. a invata sa cos la masina nu am avut nevoie…nici pentru a face curatenie in Italia nu a fost nevoie;dar acum ca m am intors acasa nu reusesc sa gasesc de munca decat la …..curatenie….asa ca, burta pe carte daca nu vreti sa ajungeti ca mine….
  Pentru voi ar trebui sa fie mult mai usor decat pentru mine…asa ca BAFTA !!!!

  • Reply 11.March.2015

   Alice Mircescu

   Bună, Claudia! Nu, niciodată nu e prea târziu pentru nimic!!! Este foarte ok determinarea ta şi mă bucur enorm să văd că ai vrut să faci asta, indiferent de situaţia ta actuală. Prin determinare şi o pregătire constantă, sigur vei lua bacul!!!

   Sunt sigură că cei care citesc comentariul tău vor aprecia şi ei determinarea ta! Da, din păcate, trebuie să trecem prin anumite procese, prin anumite examene, ca să putem progresa.

   Ai fost foarte drăguţă spunând că te-aş fi putut ajuta atunci. Dar eu te pot ajuta acum. Eu îţi pot răspunde oricând şi de asemenea, îi încurajez pe toţi cei care citesc acum să comenteze la comentariile celorlalţi, ca într-o mare familie.

   Te rog, continuă! Încă ai timp berechet să-ţi schimbi viaţa şi să faci ceva ce mereu ţi-ai dorit. Eu îţi pumnii şi de abia aştept să ne mai spui ce ai mai făcut!

 • Reply 12.March.2015

  Alex

  Cu Bac sau fara Bac, semintele acelasi gust are (glumesc) , ia mobilizarea un pic si la invat ce tot cautam atat cum sa invatam , cum sa retinem , cum sa nustiu ce , burta pe carte baieti si fete ca mai e un pic si vine nea’ Bacu’ asta si nu sta mult. Intr-adevar interesante sfaturi da poate sa fie camera tapetata cu aur ca daca nu e vointa nu e nimic , asta e si pe mine ma mai prinde cascatul una alta da decat sa stau la anul pe santier sa muncesc mai bine stau in camin si invat si ma distrez. Va pup ! succes la Bac tuturor .

  • Reply 22.April.2015

   Alice Mircescu

   Normal că poţi să ai camera tapetată cu aur, dacă nu ai voinţă. E foarte important să ştii să jonglezi cu motivaţia. Să ştii să te motivezi pe tine, să ştii să te motivezi prin intermediul prietenilor şi al părinţilor. Să ştii să-ţi impui nişte targeturi şi atunci când le atingi, să te premiezi. Fiecare se motivează diferit. Sfaturile mele sunt orientative, depinde numai de voi cum reuşiţi să vă motivaţi. :)

   Da, bac-ul ar trebui privit ca pe o chestie obligatorie, dacă vrei să ai un loc de muncă ok. Ar trebui privit ca pe un lucru pe care îl faci o dată în viaţă şi ai scăpat.

   Mult succes, Alex! :)

 • Reply 25.March.2015

  Cristian Ion

  Multumesc mult , Alice ! Sfaturile tale m-au ajutat enorm, fara tine as fi demoralizat , iar bacalaureatul acum mi se pare foarte simplu si sa stii ca ai dreptate , daca nu obtii examenul de bacalaureat , n-ai absolut nicio sansa in viata si fara studii superioare intr-o tara dezvoltata ca Romania cu diplomele obtinute aici sa stii ca sunt recunoscute in toata EUROPa . Nu suntem membru MUE ? Ce dracu ! Bacul este doar o diploma pentru cei care vor la facultate, iar facultatea este o pierdere de timp , nu faci practica , numai teorie, desi suntem analfabetii Europei . ” Nu e bine sa ai un loc de munca frumos si sa castigi bine ? ” Asta era…. Cunosc multi care au studii superioare si stau degeaba , dar multi au ideea aia ” iti cresc sansele ” daca e sa fie ceva , este si fara bac, studii superioare. ” Lasati-va de facultate si puneti-va capul la contributie ” . Sunt sigur ca voi fi criticat pt asta .

  • Reply 22.April.2015

   Alice+Mircescu

   Mă bucur mult că am reuşit să te motivez :D Depinde mult de facultate. Da, contează 90% practica, iar la facultate nu ai cum să faci numai practică, dar contează foarte mult cel 10% de teorie, crede-mă. Sunt în acelaşi domeniu de câţiva ani. La început, făceam doar practică, era mai mult un talent. Dar nu ştiam pic de teorie. Îţi zic acum, după multe cărţi mai mult sau mai puţin inutile, materii şi profesori la fel, că totuşi contează enorm să ai o bază teoretică, dacă îţi doreşti să fii printre cei mai buni dintr-un domeniu. Tocmai de aceea e important să luăm bac-ul, să intrăm la facultate şi după ce terminăm, să putem să fim cei mai buni.

   Da, sunt mulţi care au studii superioare şi stau degeaba. Te-ai întrebat vreodată de ce? Pentru că nu sunt pasionaţi cu adevărat de domeniul de studiu. Trebuie să ai o poftă pentru cunoaştere, să îţi doreşti să înveţi cât mai multe :) Altfel, normal că nu ai nici o şansă, comparativ cu unul foarte pasionat, care merge la 1000 de workshopuri, traininguri, care citeşte cărţi şi articole de specialitate şi îşi face cunoştinţe în domeniu. NIMENI nu are cum să-ţi facă rost de un loc de muncă. Trebuie să lucrezi pentru asta şi să îţi doreşti cu adevărat să fii acolo. :)

   Nu, nu vă lăsaţi de facultate decât dacă nu vă pasionează domeniul!!!!! Degeaba ai tu calificări, dacă nu te duci cu poftă de cunoaştere la anumite ore de curs ;)

   Îţi urez mult succes, dragul meu şi te aştept să revii oricând, să îmi spui cum mai merge şi să îmi mai spui părerile tale. :)

 • Reply 18.April.2015

  Darius Georgescu

  Buna, Alice! Problema mea, ca toate celelalte este ca nu pot pur si simplu sa invat, creierul meu refuza sa memoreze orice. As face orice altceva, dar numai sa invat nu. Am nevoie de ajutorul tau. SUnt stresat, parintii mei ma streseaza, daca ma duc la mama imi tine predici ca pana acum am pierdut timpul si imi doresc sa iau bacul…problema este ca tot timpul se gaseste ceva, orice incerc sa fac, nu pot, ma desconcentrez repede….

  • Reply 22.April.2015

   Alice+Mircescu

   Bună, Darius! Sunt foarte mulţi ca tine, în situaţia ta, deci stai liniştit, este ceva normal. Ce ai putea face tu:

   1. să încerci să te premiezi după fiecare lectură citită, exerciţiu făcut, orice lucru care te ajută să înveţi. dar premiază-te! Întrebă-ţi părinţii dacă te pot ajuta pe partea asta, aşa te vei simţi mai mereu motivat să termini ce ai început.
   2. Uneori suntem prea obosiţi, fără chef. Ştii ce fac eu? Iau o pauză şi fac numai lucruri care îi plac: mă uit la seriale, la tutoriale pe Youtube, dansez, fac sport, beau o cafea, vorbesc cu cineva la telefon. Până când simt că m-am plictisit să stau şi mă apuc de treabă. Chit că mă apuc de treabă la 10 noaptea (ştiu, nici asta nu e ok), dar măcar mă apuc. :D
   3. Vorbeşte cu prietenii tăi, cu colegii tăi. Faceţi concursuri, conferinţe pe Skype, întâlniri de studiu. Vorbeşte cu cineva constant despre cum te simţi.
   4. Încearcă să înveţi doar puţin. Să zicem, 20 de minute pentru început. Pune-ţi cronometru. După 20 de minute, te opreşti. Asta azi. Mâine, creşte cu încă 5 minute. Şi tot aşa, până când nu vei mai avea nevoie de timer.
   5. Încearcă să nu te “prinzi” în discuţiile cu ai tăi. Fără să-şi dea seama, pentru că sunt iubitori şi îşi doresc tot ce e mai bun pentru tine, tind să întindă coarda şi nu îşi dau seama că ne obosesc. Evită discuţiile cu ei, protejează-ţi creierul, ai lucruri mai bune de făcut decât să-ţi asculţi mama cum urlă la tine (oricum se întâmplă asta şi dacă eşti copil de 5 şi de 10), deci nu are rost să mai asculţi de ea pe partea asta. Dar nu te întoarce împotriva lor, doar încearcă să te protejezi pe tine, înţelegând că ăsta este modul general de exprimare al părinţilor în perioada bacului.
   6. Ia o pauză mai mare. Când eu chiar nu am mai putut şi mă simţeam rău, am mers 3 zile la mare fix cu o săptămână înainte de bac, cu părinţii mei. Era ca şi cum eram singură, pentru că nu eram distrasă de vreun prieten, dar nici nu am învăţat. Am reuşit să îmi pun ordine în gânduri. Desigur, îţi recomand să faci asta oricând ai nevoie de un reset. :)) :D

   Te rog, spune-mi dacă te-au ajutat sfaturile mele, dacă mai ai întrebări şi îţi urez mult succes! Să mă ţii la curent cu ce ai făcut :D

 • Reply 18.April.2015

  Darius+Georgescu

  buna alice! anul acesta voi da si eu bacul si am mare nevoie de tine…orice as face, nu pot invata, parintii ma streseaza,sunt stresat de faptul ca nu voi lua bacul….imi doresc sa il iau dar creierul meu pur si simplu refuza sa se concentreze, nu pot asimila nimic…

 • Reply 21.April.2015

  Damian Paul

  Buna Alice!
  Cele 30 de sfaturi nu numai ca m-au lamurit, dar m-au si motivat. Si am totusi o problema cu Lb. romana, nu prea pot asimila comentariile… pot asimila doar cartile care is gen stiintifico-fantastice, deoarece aceste carti ma acapareaza cel mai tare, dar in rest nu ma pot concentra. Am un prieten care m-a sfatuit sa iau pastile pentru ajutorul concentratiei si memoriei mele, este o metoda pe care as putea sa o aplic?

  • Reply 22.April.2015

   Alice+Mircescu

   Da, pastilele de concentrare şi memorie sunt ok atâta timp cât sunt pe bază naturistă. Altfel, te dau şi mai mult peste cap. S-ar putea să te simţi mai ok o săptămână, dar după aceea s-ar putea să te simţi mai rău ca înainte. La ce fel de pastile te referi? :D

   Hmmm, cu comentariile nu ştiu ce să zic. Eu am încercat să le învăţ logic. Eu am citit toate cărţile pentru bac tocmai ca să îmi fac singură o reprezentare în creierul meu şi să fiu prinsă de acţiune. Dar pentru operele pe care chiar nu le-am plăcut, aveam o tehnică. Învăţam despre autor, despre perioadă, despre operă, lucruri generale. Apoi încercam să o ţin minte ca o poveste, dar foarte foarte scurtă (încearcă să rogi un prieten care a citit să-ţi explice fără prea multe detalii despre ce e vorba). La sfârşit, îmi dădeam cu părerea despre acţiune sau de ce mă puteam lega şi eu şi aia a fost. :D

   Ai probleme cu romanele sau cu poeziile?

 • Reply 22.April.2015

  Damian+Paul

  Memo plus cred si altele care is vazute des la televizor sub forma de reclame, si un ceai care cica te relaxeaza si te ajuta sa te concentrezi. Romanele ma dau peste cap, stau cu stresul ca numai am destul timp sa invat, dar de fapt mai este timp, multi prieteni ma sfatuiesc ca citesc rezumatele iar apoi sa invat si comentariile lor.
  Dar problema mea e ca am minte foarte agitata sinu ma pot concentra, ceea ce nu mi sa mai intamplat, de obicei am o retinere destul de buna si mereu incerc sa invat logic, ceea ce imi reuseste, dar acum e ceva nou si cred ca asta e problema!

 • Reply 26.April.2015

  Alex

  Buna Alice, peste 2 luni am bac-ul si de cateva zile am intrat putin in panica de timp. Dau proba la romana, biologie si mate m1. La biologie am invatat materia in vacanta dintre semestre, trebuie sa mai repet. La mate fac variante si merge totul bine. Problema este la limba romana, pentru ca nu imi place. Eu sunt cu lucrurile exacte, mate, fizica, chimie. La simulare nu am avut nici o emotie, am avut media 7.85 si sunt multumit cu cat am luat, pentru ca ala era nivelul meu de atunci. Acum la romana nu stiu daca sa ma apuc sa invat comentariile mecanic sau sa invat logic, am citit majoritatea operelor si stiu firul narativ la toate, am invatat si cateva poezii. Am o memorie foarte buna, dar imi este lene sa ma apuc…:(( stiu ca trebuie sa trag tare acum, ca mai apoi sa ma relaxez. Ideea e ca imi trebuie minim 9 la bac, crezi, ca e imposibil? Te rog ajuta-ma !!!

 • Reply 6.May.2015

  Ion Gabriela Diana

  Buna, Alice! Sunt de un an in Italia iar peste trei saptamani trebuie sa dau bacul…Marea mea problema este ca nu o sa reusesc sa invat tot intr-un timp atat de scurt tinand cont ca am inca dificultati cu limba, nu am reusit sa o invat perfect intr-un an de zile. Ce ma sfatuiesti sa fac pentru a studia mai usor? Am nevoie de raspunsul tau. Multumesc mult!

 • Reply 10.May.2015

  botea maria georgiana

  buna seara Alice eu sunt intra 12 si anul asta dau bacul eu am profil economic si trebuie sa dau in alta parte liceul la alexandru ioan cuza din slobozia sieu am multe emotii findca dau bacu la romana mate si geografie te rog frumos damisi mie niste sfaturi

 • Reply 10.May.2015

  botea maria georgiana

  buna seara alice si eu dau bacu anul acesta la romana mate si geografie si am un profil economic si o sa il dau in alta parte si am multe emotii te rog dami si mie niste sfaturi

 • Reply 11.June.2015

  George

  Buna Alice, eu sunt clasa a VIII-a si sa stii ca am citit comentariile si vreau sa iti zic ca esti foarte buna in ceea ce faci de ai ajuta pe oameni sa fie mai ambitiosi, sa se intreaca pe ei insisi. Daca ai si pentru mine niste sfaturi la Evaluarea Nationala, foi fi nerabdator sa le citesc. <3

 • Reply 12.June.2015

  Claudiu

  Este chiar asa greu la bac?In simularile din martie am luat 7.25 mate,4.70 romana si 4.60 anatomie :( ,chiar am mai invatat la romana si biologie de atunci dar tot imi este foarte foarte frica.F*k this exam,eat all my soul.Help!

 • Reply 17.June.2015

  SORIN

  BUNA,…. AM SI EU BACUL ANUL ASTA SI NUSTIU CUM SA INVAT MAI USOR …..LA SCOALA NU AM FOST UN GENIU DAR EU VREAU SA IAU BACUL

 • Reply 24.June.2015

  Antonio Camore

  Eu am bacul peste 1 an si mie nu imi este frica deoarece am capacitate de invatat, dar nici nu stiu cam ce exercitii se dau si e cale lunga e mai complicata treaba cu matematica, ca , daca gresesti putin, ai gresit si exercitiul! pentru ca nu ma descurc asa de bine cu matematica, niciodata nu am fost felicitat la materia asta de vreun profesor la liceu. la altele nu am probleme am note mai mari la altele decat la mate! la mate am 7 6-5 , iar la altele am 8 9 chiar si 10 uneori . IN liceu nu-mi plaace deloc franceza , deoarece profesoara e batrana si severa si e si zgarcita la note. Am invatat odata o lectie si i-am tradus un comentariu de 2 foi din franceza in romana si mi-a dat un amarat de 6! la dracu frate! m-am cam saturat sa invat bine si sa nu am note pe merit . La mate nu am excelat asa mult, retin repete cand imi pun mintea la contributie de exemplu la exercitii ma descurc dabia cand imi intra in cap ideea (.. ) cu schimbatul cifrelor , adaugarea lor in alte privinte. Daca imi intra in cap chiar ca numai uit. mai recent imi mai trebuia o nota ca aveam doua’ si profesoara mi-a zis sa invat niste formule sa-mi mai dea o nota si na.. am invatat cateva formule acolo nu m-am obosit sa iau mai mult. Nu m-am meditat niciodata la matematica desii altii se mai mediteaza si tot se incurca la unele exercitii . In generala aveam un coleg care tot se medita si nu prea iesea din 7-8 maxim iar altul care era mai destept la matematica avea numai 9 si 10. Asta este nu toti sunt facuti pentru matematica! dar trebuie si retinut unele aspecte in a rezolva unele exercitii , stiu ca nu este asa de greu dar este un pic dificil pana retii acele informatii care te ajuta sa rezolvi, atata tot din experienta mea la mate, nu am fost corigent ba din contra mereu m-am bucurat ca am trecut si altii ma intrebau cum invat si mi-a facut placere sa le zic si lor sa treaca , pe unii chiar i-am ajutat . La liceu nu am probleme pana acum, imi doresc foarte mult sa iau bacul deoarece vreau sa ma duc in armata , sau la politie, jandarmi dintre astea imi fac mie deosebita placere! In timpul liber ma ocup cu sala, ma mai duc si la munca prin constructii. iar cand imi mai ramane ceva timp mai citesc pe net. O zi buna tuturor si numai bine a, si alice sper ca ai citit coment-ul meu , by Anto , sanatate si toate cele bune !

 • Reply 26.June.2015

  andre

  Buna Alice. Mai am 2 zile pana la bac si sunt extrem de stresata. Nu pot sa ma concentrez deloc. Mai am foarte mult de invatat la romana dar cum poeziile nu imi intra in cap decat daca le invat pe de rost nu mai reusesc sa retin nimic nu mai stiu ce sa fac!

 • Reply 26.June.2015

  stefan

  Buna..eu luni,mierucri,joi am bacul..si nu prea m-a incrajat cineva..ma tem un pic la romana..si as vrea sa il iau sa pot continua in fotbal deoarece joc la o echipa si daca nu voi lua bacul nu ma mai vor lasa ai mei sa ma duc..ce ar trebui sa fac sa nu mai fiu stresat?

 • Reply 24.July.2015

  Lola

  Se pare că am ajuns şi aici. Îmi petrec vacanţa dintre a 11-a şi a 12-a făcându-mi griji pentru bac. Nu ştiu cum a fost pentru ceilalţi, dar ştiu că mie îmi este tare frică! Cred că niciun sfat nu mă poate ajuta destul, încât să-mi înving teama asta, dar poate că vorbele tale îmi vor fi de folos în acest an greu… :(

 • Reply 24.July.2015

  Enna

  Buna, Alice ! Sfaturile tale sunt foarte bune si chiar stii sa incurajezi elevii. De aceea, m-am hotarat sa scriu si eu comentariu. In 2016 voi da bacalaureatul si astazi am dat peste articolul tau. Eu sincer, ma gandesc cum sa imi organizez programul pentru invatat la bacalaureat si admitere. In conditiile in care dau bacul la romana, mate si chimie plus examenul de admitere la chimie, ma gandesc ca nu le pot face pe toate intr-o zi , mai ales ca am si orele de la scoala. Sunt constienta ca trebuie sa mi le impart pe zile. As vrea sa te rog, si nu numai pe tine, sa imi spuneti orientativ, din experienta voastra cum v-ati facut programul de studiu in asa fel incat sa aveti medii mari. :) :*

 • Reply 18.August.2015

  Zait Radu

  Aceste 30 de sfaturi sunt super bune , chiar ai dreptate in ceea ce spui . Mersi mult ! Am dat de ele fara sa vreau. Mie nu mi-a iesit media , nu am avut timp si nici cef sa invat . Acum sunt dezamagit , dar mult mai ambitios .Parca ti-am simtit emotiile , si sentimentele pe care le-ai avut cand ai scris toate sfaturile. Ai un har aparte , NU TE LASA ! MERSI !

 • Reply 26.November.2015

  Denisa Aida

  Heloooou. Ai menționat in sfaturile tale niște aplicații care iti restricționează accesarea unor site-uri gen Facebook. Cum se numesc aplicațiile? Am nevoie :D

 • Reply 9.December.2015

  Alexandra

  Buna, Alice. Acum cateva luni, ti-am lasat si eu un mesaj in care iti spuneam ca imi este teama ca voi pica bacul la istorie si eram la un pas sa renunt la facultatea de medicina din cauza stresului si anxietatii. Ti-am urmat sfatul si m-am calmat. Am capatat iarasi incredere in mine si am reusit (bacul la istorie cu 9,40 si admiterea 9,80). Iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase care mi-au dat curaj. Aveai dreptate, chiar sunt prea perfectionista. Si tocmai din acest motiv as vrea sa iti mai cer cateva sfaturi daca este posibil. Ai putea sa imi lasi o adresa de contact, e-mail sau undeva unde sa putem vorbi? Multumesc mult

 • Reply 22.January.2016

  Stefania Antonia

  Buna, ma numesc Stefania, si am citit sfaturile tale, pot spune ca mi a dat un plus de curaj. anul asta dau bac ul, matematica romana si geografie, majoritatea sfaturilor tale le aplic, dar parca tot nu e suficient. fac dans sportiv de performanta si urma tezelor cu subiect unic de la liceu meu, unde am luat niste note care nu sunt nici pe departe buna(2,40 la romana si matematica -3,90) in conditiile in care am invatat 4 eseuri de poezii la romana si am facut constant exercitii la matematica, ma simt foarte ciudat. din cauza acestor note , ai mei au dorit sa ma las de dans insa am ajuns la concluzia ca nu ar trebuii sa imi scoata dansul din programul meu pentru ca , dansul pe mine ma relaxeaza. asa ca in loc de 4 antrenamente pe sapt fac 2. marog, nu ca ar conta. fac meditati la romana si la matematica din luna Septembrie de anul trecut. din cate am inteles de la colegii mei din liceu, notele acestea au fost date pentru a ne”speria”. ei bine pe ingrijorat teribil si nu stiu cum sa acumulez cat mai multe informatii in aceste 4 luni si jum ramase pana la bac. cum ma sfatuiesti sa invat eseurile la romana? am o memorie ff buna , vizuala mai ales, de aceea la geografie imi e usor sa inavt insa la romana, am incercat toate variantele. chiar si cea cu coloratul.tocitul eseurilor nu ma ajuta cu nimic pentru ca azi il stiu pe dinafara si a doua zi uit totul.akm imi iau eseurile facute la meditatii si le fac schemat , poate le retin mai usor.tu ce mi ai recomanda. am un obiectiv de atins, acela saiau bac ul si imi doresc sa iau note mari ca sa ajung la ASE la markenting sau management. multumesc

 • Reply 5.February.2016

  Ruxandra

  Foarte utile sfaturi !!! O sa ma bag si la niste meditatii la matematica deoarece sunt praf :)) dar logica sigur o sa imi ridice media !!! Pacat ca nu m-am distrat cum trebuie vara trecuta :)))

 • Reply 17.February.2016

  Alexandru

  Buna Alice, am nevoie de un sfat .Sunt la jumătatea clasei a 11-a si nu prea m-am omorât cu învațatul , dar vreau să iau bacul. Crezi că este tărziu dacă mă pun serios pe învătat? Aaa și să nu uit . Sunt la științe ale naturii+ că îmi doresc să intru și la facultate.

 • Reply 4.May.2016

  Oanaaaa

  5 mai 2016 , inca imi este foarte lene sa ma apuc de invatat , heeeeeelppp !!!!!

  • Reply 5.June.2016

   Alex

   Te inteleg perfect , si mie imi este o lene sa ma apuc sa invat cu toate ca ai mei mi-au promis o gramada de “premii” daca reusesc sa iau bac-ul . Masina , bani de mare , bani care mi dau pe fiecare zi ii dubleaza , imi platesc scoala de soferi , am o matusa in Italia care mi-a promis ca ma ia 2 saptamani acolo, etc si tot am lenevit tot anul si inca lenevesc :((( Help!!!!

 • Reply 28.May.2016

  Roxana

  Buna Alice peste 1 luna am bacul , am foarte mari emotii legat de lb romana ,in restul materiilor ma descurc, dar la lb romana nu prea….plus ca nu imi ajunge timpul sa invat….sunt la frecventa redusa (seral) si nu e ca la zi …..nu stiu cum sa ma impart cu servici casa….Poti eventual sa ma ajuti si pe mine mai stiu eu cu un sfat …..Multumesc…Roxana

 • Reply 20.June.2016

  Laur

  Alice draga, mai sunt 2 saptamani si jur ca is panicata rau :)) Eu rad in momentul de fata dar lacrimile mele de crocodil isi spun cuvantul. Asa-mi di groaza, n-ai idee. Nu stiu in ce sa-mi gasesc motivatia. De luat il voi lua, dar imi doresc o nota frumusica. Ceva sfaturii pentru motivatii ?

 • Reply 3.July.2016

  BB

  Ok, 3 iulie, aproape 3 dimineata, iar eu simt efectiv ca imi va exploda capul. Tot anul am zis “ma apuc de maine de invatat” si din pacate pentru mine,acel “de maine” a tot fost amanat muuult si bine. Si daca la restul materiilor ma descurc eu cumva, la subiectul 3 de la romana nu stiu cum voi reusi sa invat 10 comentarii de acum pana diseara. Eu mereu am preferat sa invat noaptea, si deobicei lasam totul pe ultima suta de metri, dar acum sincer,la cat de panicata sunt,daca nu as fi citit sfaturile tale cred ca o luam razna :))

 • Reply 20.September.2016

  Alexandru Raboj

  Buna , cautam pe google sfaturi pentru BAC si am dat peste articolul tau, pana acum nu prea faceam exercitii la mate , romana etc. , citind articolul , dintr-o data ma simt mai motivat sa fac exercitii suplimentare.Precizez ca sunt clasa a 10 a si deja ma tem de BAC , nu stiu de ce , dar imi este frica, imi e ca nu o sa il iau …si ca nu o sa ajung ceva in viata.De maine o sa fiu mult mai atent la ore , si sa intreb ce nu am inteles, sa fiu mai activ, fiind o fire mai timida …multumesc ca ai scris acest articol , sper sa iau BAC-ul si sper ca si altii sa il ia cu note mari.

 • Reply 31.January.2017

  Vlad Tanasa

  31.01.2017: Nu pot sa invat la Limba si literatura romana, pur si simplu, nu retin nimic din comentarii, doamna profesoara explica foarte bine, prind din clasa, problema e ca nu pot retine nimic invatand de acasa sau in orice alta locatie. De exemplu, fiind profil real si obisnuindu-ma sa prind din clasa explicatiile si materia, nu a fost o problema la matematica si fizica, ci la romana. Ma poti sfatui la un mod de invatare pentru o persoana cu stil de invatare audio, vizuala si kinestezica ?

 • Reply 6.May.2017

  Anaid

  Am un atac de panica, pe bune. Articolul tău e superb, mă ajută mult. Numai gândul la bac ma face să vreau să mă ascund într-un colt unde nu mă poate găsi nimeni. Nu dau bac-ul din geografie, sunt nevăzătoare și harta m-ar distruge. La simulare la istorie am luat notă mica, sub 4, m-am panicat și am uitat tot. în schimb, la teză am luat 7/30. Și nici eseurile nu le prind, chiar nu înțeleg de ce trebuie să mă stresez, cu elemente de compoziție, versuri, etc. Tu cum ai învățat pentru eseu? Mulțumesc!

 • Reply 7.June.2017

  Un prost ce s-a apucat de invatat cu o luna inainte de bac

  Mai am 2 saptamani si dau bacul. Nu cred ca intereseaza pe nimeni dar voi reveni aici cu detalii legate de ce rezultate am obtinut :D (sper sa il iau)

 • Reply 21.September.2017

  CRISTIAN

  Imi este atat de frica de bacul la romana (cu tot cu faptul ca sunt a XI-a),dar problema este ca nu pot sa retin nimic si ma streseaza enorm.
  Apropo super articol!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.