A fi sau a nu fi voluntar? Aceasta-i întrebarea!

Unii cred că este o pierdere de timp, alții își sacarifică toată viața voluntariatului. De la statul degeaba, la a-ți sacrifica timpul liber câți pași sunt?

În primul rând, voluntariatul este o acțiune făcută benevol, adică fără a primi recompense materiale.

A fi sau a nu fi voluntar? Aceasta-i întrebarea!

Încă nu ești convins de beneficiile voluntariatului? Ți le voi prezenta acum:

 1. Satisfacția sufletească.
 2. Experiența căpătată într-un anumit domeniu.
 3. Nu pierzi timpul degeaba.
 4. Iei parte la workshop-uri și training-uri care te ajută să te dezvolţi atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal.
 5. Înveți să îți controlezi nervii în orice situație.
 6. Poți face parte dintr-un grup.
 7. Îți faci noi prieteni și poți lega prietenii pe viață.
 8. Te ajută la dezvoltarea personală.
 9. Chiar ajuți pe cineva.
 10. Te ajută să-ți dai seama la ceea ce ești tu bun.
 11. Îți testezi limitele.
 12. Întâlnești oameni cu aceleași pasiuni ca și tine.
 13. Înveți lucruri noi.
 14. Pe an ce trece, vei evolua, din toate punctele de vedere.
 15. Îți găsești mentorii.
 16. Vei scăpa de complexe, unele stupide chiar.
 17. Vei învăța să faci team-building.
 18. Este o rupere de la viața de zi cu zi.
 19. Ai o activitate în plus adăugată în C.V..
 20. Vei avea multe uși deschide pentru viitorul tău.

Poate nu primești bani, dar satisfacția personală, legăturile pe viață creată și cunoștințele acumulate echivalează satisfacția materială.

Eu fac voluntariat de trei ani de zile și nu regret nici măcar o clipă! Deși toată lumea mă descuraja în acest domeniu: de la prieteni, la părinți, profesori și alte persoane cu care m-am consultat, am fost o visătoare prea inconștientă și convinsă prea mult de faptul că eu chiar pot schimba ceva în jurul meu. Am început ușor, am împlinit dorințe mici şi am ajuns să ating idealuri atinse în scurt timp. Voluntariatul mi-a dat puterea să o iau de la capăt în fiecare zi. Nici eu nu știu de ce am fost şi încă sunt atât de motivată. Poate lucrurile învățate în timp despre oameni mă ambiționează și acum, după trei ani să continui pe acest drum.

Am ajuns să mă cunosc din ce în ce mai bine. Am simțit cele mai intense lucruri și am învățat să mă descurc în aproape orice situație. Am ajuns să fiu dependentă de legături, îmi place să cunosc oameni pentru a le afla povestea. Mă inspir din orice, oamenii sunt principala mea sursă de creativitate. Oamenii pe care i-am cunoscut anii aceștia mi-au schimbat viața și m-au schimbat pe mine. Locurile unde am fost voluntară vor rămâne în inima mea pentru totdeauna și este un lucru pe care nimeni nu mi-l mai poate lua. Ceea ce este un sentiment ciudat de putere ce mă încearcă în fiecare zi. Dar am ajuns să am încredere în mine, să scap de timiditate, să pot vorbi la telefon cu oricine și, mai ales, am învăţat cum să mă comport în diverse situații.

Voluntariatul este un lucru frumos, care te transformă într-un om mai bun și merită încercat pentru că altfel nu ai putea realiza cât de importante sunt experienţele trăite alături de oameni minunaţi, dar mai ales schimbările pe care le-ai putea vedea la tine.

Ce spui, tu ai făcut vreodată voluntariat? Dacă nu, ai face?

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

9 Comentarii

 • Reply 14.July.2012

  Ioana Voicu

  Imi place la nebunie articolul, pentru ca-i simplu si plin de pasiune. Felicitari, Alice, sper sa ai inainte un drum mult mai frumos decat iti doresti!

  Personal, nu am facut voluntariat, insa imi doresc din suflet. Si am amanat pasul acesta fiindca urmeaza sa ma mut din tara, dar voluntariatul se afla pe lista mea de prioritati din zecile de motive enumerate de tine mai sus. :)

  • Reply 14.July.2012

   Alice Mircescu

   Mulțumesc frumos!!! Cred din toată inima mea că o să ajung unde vreau, cu ajutorul pasiunilor mele!

   Niciodată să nu amâni ceva ce îți place, te rog! O să te pierzi pe tine. Continuă mereu, indiferent ce ceea ce zic alții.
   Mult succes în continuare!!!!

 • Reply 14.July.2012

  Angelica

  Frumos şi concis articolul tău, însă, îi lipseşte un aspect: în majoritatea cazurilor aproape orice job din România este atât de prost plătit că poate fi considerat voluntariat la care nu se poate rezista dacă nu se îndeplinesc condiţiile enunţate de tine mai sus.

  • Reply 15.July.2012

   Alice Mircescu

   Și asta e adevărat. Oricum, faptul că ai făcut voluntariat, te poate ajuta în cazul în care vrei să pleci din țară. Eu una nu vreau să plec, vreau să schimb ceva aici, în România. Oricum situația economică de la noi din țară este precară, să nu mai zicem de condițiile de angajare. :)

 • Reply 14.July.2012

  Stoica Eduard

  “Am ajuns să fiu dependentă de legături, îmi place să cunosc oameni pentru a le afla povestea. ”

  Genial!!Stop reading my mind. Impartasirea de idei si doar faptul ca ajungi sa cunosti persoane diferite fiecare aducand cate ceva nou e ceva minunat. Fiecare e diferit in felul lui si are anumite opinii.
  Si mie imi place sa cunosc Oameni.

  • Reply 15.July.2012

   Alice Mircescu

   Mulțumeeesc! Adevărul acesta este: oamenii sunt cei mai importanți, Mă bucur, repet, când găsesc oamenii care îmi împărtășesc ideile! Cheers to that!

 • Reply 15.July.2012

  paul punct

  Frumos scris :) foarte interesant articolul in special motivele 5 si 19

  • Reply 15.July.2012

   Alice Mircescu

   Mulțumesc mult, Paul! Ești un scump! :)

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.