“De veghe în lanul de secară“ – J.D. Salinger

De veghe în lanul de secară - J.D. SalingerDragei mele prietene şi colege, Popşor Delia, care m-a îndemnat la lectura acestui roman.

Literatura pentru adolescenţi a reprezentat întodeauna o lectură captivantă şi de cele mai multe ori profundă încărcată de idei şi metafore percutante. Adolescenţa reprezintă una din cele mai importante perioade ale vieţii omeneşti şi reprezintă perioada marilor schimbări, atât fizice cât şi intelectuale, când se formează caracterul unui om, când învaţă ce înseamnă relaţiile interumane, nedreptatea, virtuţile oamenilor, defectele acestora, când sunt forţaţi la compromisuri, când aşează temelia vieţii lor.

Personajul central din romanul lui J.D. Salinger, Holden Caulfield, reprezintă tipul adolescentului rebel, el de altfel fiind un personaj foarte complex şi unul din cele mai simbolice personaje adolescentine din istoria literaturii. Purtat prin nenumărate şcolii, acesta rămâne corigent la mai toate materiile şi este dat afară de la mai toate. Deşi aflat la o vârstă fragedă, 16 ani, acesta are o filosofie proprie foarte complexă, şi deşi considerat de unii imatur, este cel mai pregătit pentru lumea reală. Elev fiind la liceul Pencey, acesta rămâne corigent la patru materii din cinci, promovând doar la Engleză, unde este foarte talentat (fratele lui, H.D., fiind scriitor) el fiind un cititor înrăit de altfel. Are o serie de principii bine delimitate, urând cel mai mult ipocrizia, unul din motivele principale ale şederiilor sale scurte la toate liceele prin care a trecut.

Caulfield este totuşi un tânăr dezorientat, ducând o viaţă neorganizată, într-o lume pe care în general o dispreţuieşte. Apreciat de unii profesori, aceştia rămân dezamăgiţi când aud de încă o exmatriculare a sa, şi încearcă să-l sfătuiască să urmeze “calea cea dreaptă“ (în concepţia lor, desigur). Caulfield ţine cont de sfaturile lor, dar duce în continuare stilul său de viaţă haotic, aici constând toată drama lui Holden Caulfield: e un om prea modern pentru lumea în care trăieşte. Urând complicaţiile inutile ale vieţii cotidiene, acestea are aspiraţii simple, primare: să steie de veghe în lanul de secară. Această idee este un simbol al păcii şi liniştii la care aspiră omul de secole.

Stilul lui Salinger şochează de la început. Naraţiune la persoana I din perspectiva lui Caulfield, folosind un limbaj specific acestuia, textul rămâne şi astăzi plin de vigoare şi prospeţime. Amuzant şi captivant, întreg discursul lui Caulfield (toată cartea) prezintă realităţi cumplite ale lumii contemporane, muşcând în stânga şi-n dreapta societatea de consum americană.

Carismatic, non-conformist, familist convins, Holden Caulfield rămâne unul din cele mai bine-conturate personaje adolescentine din literatură, iar De veghe în lanul de secară“ una din cele mai percutante şi şocante pamflete la adresa societăţii, un testament plin de dramatism a unui tânăr şi un roman ce a fascinat atâtea şi atâtea generaţii.

Distribuie:

Echipa

AmDoar18Ani.ro este un blog colectiv ce îşi propune să informeze tinerii liceeni. Îi vom ţine la curent cu evenimente care mai de care mai interesante, ce îi vor ajuta să îşi petreacă într-un mod folositor timpul liber.

14 Comentarii

 • Reply 23.January.2010

  Frogu

  Aceasta carte e una dintre cartile adolescentei mele si in acelasi rand una dintre cele mai bune publicatii pe care am avut ocazia sa le citesc. O recomand si eu:D

 • Reply 23.January.2010

  Iulia I.

  Funny, dar si mie tot o colega mi-a recomandat-o prin clasa a 9-a.Nu pot spune ca m-a impresionat prea mult aceasta carte, dar recunosc ca face parte din viata de licean la fel ca si Portretul lui Dorian Gray. Pe vremea aceea eram socata din cauza limbajului folosit de autor si din cauza usurintei cu care Holden accepta si facea ceva ce mie mi se parea imoral si dubicore. Acum, sincer, n-as mai fi atat de contrariata, nici macar uimita :)).

 • Reply 29.January.2010

  Ronnie

  pe 28 ianuarie a.c., la varsta de 91 de ani, J.D. Salinger s-a dus sa ne vegheze in lanul de secara ceresc
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8486169.stm

 • Reply 5.February.2010

  Bia

  Această este fără îndoilaă o carte foarte bună. Notă 10 pentru scriitură şi pentru unul dintre cele mai bune personaje dintr-un roman: Holden Caulfield.

  Mulţumim Salinger !!!

 • Reply 17.February.2010

  lolica

  Cititi si noua povestiri, de acelsi autor, desigur. O sa va dati seama ca Salinger nu e numai un scriitor “de adolescenta”. Cartea am citit-o acum 3 ani, e preferata mea, dar nu o consider o carte numai “pentru adolescenti”.

  • Reply 18.February.2011

   Miruna

   Noua povestiri tare mi-a placut, recomand si eu, Salinger e grozav

 • Reply 26.June.2010

  bogdan

  Am impresia ca e prea buna sa fie impusa la clasa a 9-a

  • Reply 22.August.2010

   Alexia

   nu e impusa doar intr-a 9-a, majoritar depinde de profesor. eu, de exemplu, am primit-o intr-a 7-a.
   e superba, te lasa marcata profund :)

 • Reply 22.October.2011

  Teo

  ce semnifica titlul? help me…..

 • Reply 24.November.2011

  mary

  Va multumesc pentru postare.:*

 • Reply 22.March.2012

  deadflash

  vrajeala

 • Reply 11.November.2012

  Lavinia

  Mi-a placut mult aceasta carte. Desi la inceput imi venea sa o arunc pe fereastra,datorita vocabularului pe care il foloseste,i-am mai dat o sansa si am citit-o pana la capat,lasandu-ma placut impresionata,mai ales de iubirea lui Phoebe pentru fratele ei.

  Un lucru vreau sa adaug – fratele lui Holden se numea D.B. nu H.D….

  • Reply 11.November.2012

   Lavinia

   iar expresia cu ,, este dat afară de la mai toate” este incorecta,avand in vedere ca a fost la doar 3 scoli,de aceea nu prea isi are rostul :)

 • Reply 9.November.2017

  Andrew

  Această carte este formidabilă în toate aspectele, începând cu personajul principal Holden Caulfield care este un simbol al revoltei înopotriva sociețății moderne, nu este un personaj ”eroizat” de către autor, ci este descris ca un adolescent ”slab” ”înalt” care doreste să se arate brutal dar in suflet este pacifist chear uneor este descris ca un personaj laș.
  Anturajul este detal descris fără înfrumusețării.
  ȘI autorul cărții J. D. Salinger și-a ales o soartă uimitoare vă recomand să citiți biografia lui.
  Pot zice cu mare mîndrie că acestă carte mi-a schimbat viața.
  O recomand oricui mai ales adolescenților.

  P.S: Această carte in sensul figurat a dus la moarte a multor oameni vestiți de exemplu assasinul lui J.F. Kennedy aceasta carte era preferata a lui Lee Harvey Oswald.
  Sau pe John Lenon care a fost vestit in tot SUA assasinul său s-a asezat pe trotuar și a început sa citeasca aceasta carte.
  P.S(2): Celor care le-a placut cartea vă recomand Să ucizi o pasăre cîntătoare de Harper Lee.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.